Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αιματοκύλισμα στη Γάζα, νέος κύκλος βίας ανοίγει στη Δυτική Όχθη

Αιματοκύλισμα στη Γάζα, νέος κύκλος βίας ανοίγει στη Δυτική Όχθη

Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σπέρνουν για έκτη ημέρα θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας, ενόσω η διεθνής διπλωματία πασχίζει για την επίτευξη εκεχειρίας και την αποφυγή μίας εφιαλτικής χερσαίας εισβολής. Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα εκτοξεύτηκε σε 100 -ανάμεσά τους 24 παιδιά- και οι τραυματίες φθάνουν τους 850. Καζάνι που βράζει είναι την ίδια στιγμή η Δυτική Όχθη με διαδηλώσεις, συγκρούσεις και τον πρώτο θάνατο Παλαιστινίου από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα. Συναντήσεις με τους Μπενιαμίν Νετανιάχου και Μαχμούντ Αμπάς θα έχει εντός της εβδομάδας ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο όπου επικεντρώνεται η διπλωματία. Φωτορεπορτάζ...

Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σπέρνουν για έκτη ημέρα θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας, ενόσω η διεθνής διπλωματία πασχίζει για την επίτευξη εκεχειρίας και την αποφυγή μίας εφιαλτικής χερσαίας εισβολής. Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα εκτοξεύτηκε σε 100 -ανάμεσά τους 24 παιδιά- και οι τραυματίες φθάνουν τους 850. Καζάνι που βράζει είναι την ίδια στιγμή η Δυτική Όχθη με διαδηλώσεις, συγκρούσεις και τον πρώτο θάνατο Παλαιστινίου από την έναρξη της κρίσης.

Το μπαράζ των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας διαρκώς κλιμακώνεται· για δεύτερη ημέρα χτυπήθηκε τη Δευτέρα ο πύργος που στεγάζει διεθνή μέσα ενημέρωσης στην Πόλη της Γάζας. Διοικητής της Ισλαμικής Τζιχάντ σκοτώθηκε και τρεις μαχητές της οργάνωσης τραυματίστηκαν στο βομβαρδισμό.

Νέος κύκλος βίας ανοίγει την ίδια στιγμή στη Δυτική Όχθη εξαιτίας των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν τη Δευτέρα σε πόλεις της Δυτικής Όχθης -έδρα της Φατάχ και του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς- και συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. «Χτυπήστε το Τελ Αβίβ» φώναζαν οι διαδηλωτές, καλώντας τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κασάμ, την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, να πάρουν εκδίκηση.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ, προσοχή σκληρό περιεχόμενο

Ενότητα των Παλαιστινίων και κάθε δυνατή υποστήριξη από την Αίγυπτο ζητά υπό το φως των εξελίξεων ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ, διαμηνύοντας πως είναι εξίσου δυνατή η εκεχειρία (υπό τον όρο ότι θα τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις και θα αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας), όσο και η περαιτέρω κλιμάκωση της βίας. Ανοιχτή σε κατάπαυση φαίνεται η κυβέρνηση του Ισραήλ, εξετάζοντας την πρόταση του Μούρσι.

Επίκεντρο των διπλωματικών διεργασιών είναι το Κάιρο, όπου έφθασε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Εντός της εβδομάδας ο Μπαν Γκι-μουν πρόκειται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Αίμα στη Λωρίδα της Γάζας – Ρουκέτες στο Ισραήλ

Σε έξι ημέρες στρατιωτικών επιχειρήσεων 100 Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους 24 παιδιά και δέκα γυναίκες- έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Οι τραυματίες από τις αεροπορικές επιδρομές φθάνουν τους 850 και ανάμεσά τους βρίσκονται 260 παιδιά και 140 γυναίκες. Από ισραηλινής πλευράς, τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από ρουκέτα την περασμένη Πέμπτη και 60 έχουν τραυματιστεί στο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια.

Παράλληλα, υπέκυψε στα τραύματά του τη Δευτέρα ένας Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί το Σάββατο στη Δυτική Όχθη σε συμπλοκές που ξέσπασαν με τον ισραηλινό στρατό στη διάρκεια διαδήλωσης αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους της Γάζας. Πρόκειται για τον πρώτο νεκρό στην Δυτική Όχθη από την Τετάρτη όταν άρχισε η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα.

Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο 24ωρο με κύμα επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Η τακτική του Ισραήλ να χτυπά κατοικίες μελών της Χαμάς έχει επιφέρει δραματική αύξηση στον αριθμό των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους.

Η πλέον αιματηρή επιδρομή σημειώθηκε την Κυριακή με στόχο τριώροφο κτίριο στη συνοικία Νάσερ στα βόρεια της Πόλης της Γάζας, το οποίο ισοπεδώθηκε και 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Οι εννέα ήταν μέλη της οκογένειας του αστυνομικού της Χαμάς Μοχάμεντ Νταλού -μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό σε μεμονωμένο χτύπημα από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης.

Η Χαμάς έχει απαντήσει με εκατοντάδες ρουκέτες στο Ισραήλ (877 από την έναρξη της κρίσης). Στο Τελ Αβίβ ακούγονται τις τελευταίες ημέρες αντιαεροπορικές σειρήνες για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο το 1991, καθώς ρουκέτες αναχαιτίζονται από το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome.

Τη Δευτέρα εκτοξεύτηκαν 75 ρουκέτες, μικρότερος αριθμός συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, εκ των οποίων η μία κατέπεσε σε άδειο σχολείο. Συνολικά 22 ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome. Ρουκέτες κατέπεσαν στην ύπαιθρο σε Μπιρσέβα, Ασντότ και Ασκελόν. Τα σχολεία στο νότιο Ισραήλ παραμένουν κλειστά από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης την περασμένη Τετάρτη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν για δεύτερη συνεχή ημέρα τη Δευτέρα κτίριο όπου στεγάζονται διεθνή μέσα ενημέρωσης στην Πόλη της Γάζας. Στην επίθεση σκοτώθηκε τοπικός διοικητής της Ισλαμικής Τζιχάντ και τρεις μαχητές της οργάνωσης τραυματίστηκαν.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρεγκέβ μίλησε στο al-Jazeera κατηγορώντας τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τους δημοσιογράφους ως ανθρώπινες ασπίδες. Το Ισραήλ δεν βάζει στο στόχαστρο τους δημοσιογράφους, ανέφερε.

Στην επίθεση της Κυριακής στα δύο κτίρια όπου στεγάζονται μέσα ενημέρωσης τραυματίστηκαν οκτώ Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και ο ένας υπέστη ακρωτηριασμό κάτω άκρου. Στα κτίρια στεγάζονται το τηλεοπτικό δίκτυο al-Quds TV της Χαμάς, καθώς και το Sky News και το ITN. Μέχρι πέρυσι στεγάζονταν και τα γραφεία του BBC.

Επίσης, τη Δευτέρα άλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή στην Νουσεϊράτ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. Στόχος της επιδρομής αυτής ήταν το κτίριο του λιμενικού, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Στο Κάιρο το επίκεντρο της διπλωματίας

Πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες για την επίτευξη εκεχειρίας βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο, όπου έφθασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και την Τρίτη συναντάται με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι.

Εντός της εβδομάδας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρόκειται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς επιδιώκοντας την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ εξέφρασε τη Δευτέρα την εκτίμηση-ελπίδα ότι σύντομα η διαπραγμάτευση ίσως μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία.Εκφράζονται, ωστόσο, φόβοι από ανταποκριτές διεθνών μέσων στη Μέση Ανατολή ότι η σύγκρουση μπορεί να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο πριν συμφωνηθεί η όποια ανακωχή.

Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο για χερσαία επέμβαση έχοντας καλέσει στα όπλα 75.000 εφέδρους, «αλλά θα προτιμούσε διπλωματική λύση», κατά δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου.

Εν τω μεταξύ, το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, στο οποίο μετέχουν οι κυριότεροι υπουργοί της κυβέρνησης, συνήλθε για να εξετάσει την πρόταση του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι για εκεχειρία με τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την κατάπαυση του πυρός για 24 ή 48 ώρες, προκειμένου στο διάστημα αυτό οι δύο πλευρές να επεξεργαστούν τους όρους μιας κατάπαυσης του πυρός. Στο πλαίσιο των όρων το Ισραήλ θα μπορούσε να εξετάσει την πιθανότητα μιας άμβλυνσης του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ίδιος ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι έχει προειδοποιήσει πως μία ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα θα είχε «σοβαρές συνέπειες», υπογραμμίζοντας ότι η Αίγυπτος ποτέ δεν θα δεχθεί μία τέτοια εξέλιξη, «ούτε και ο ελεύθερος κόσμος».

Στη Λωρίδα της Γάζας θα βρίσκονται την Τρίτη υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ από το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βέστερβελε θα έχει επαφές αρχικά με την ισραηλινή ηγεσία και εν συνεχεία με την παλαιστινιακή στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

«Πυρά» έρχονται την ίδια στιγμή από την Αγκυρα κατά του Ισραήλ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί την κυβέρνηση Νετανιάχου για «τρομοκρατία». Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΟΗΕ για άδικη στάση έναντι των μουσουλμάνων και ζήτησε να αναληφθεί «ειλικρινής δράση» για τη Γάζα.

Η κρίση στη Γάζα κυριάρχησε και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τους υπουργούς Εξωτερικών να ζητούν τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, επισημαίνοντας ότι η κατάπαυση του πυρός «θα ήταν προς το συμφέρον όλων».

Όρους για εκεχειρία θέτει ο ηγέτης της Χαμάς

«Ο εχθρός πνίγεται στο αίμα των παιδιών» δήλωσε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ μιλώντας τη Δευτέρα από το Κάιρο, όπου επικεντρώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας. Χαιρέτισε τους «μαχητές της αντίστασης», λέγοντας ότι τα όπλα τους «αιφνιδίασαν τον εχθρό» και το Ισραήλ απέτυχε να πετύχει τους στόχους της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς δεν επιδιώκει κλιμάκωση, ούτε να σύρει το Ισραήλ σε χερσαία εισβολή, είπε ο Μεσάαλ για να συμπληρώσει ότι εάν το Ισραήλ επιθυμεί εκεχειρία πρέπει να αποδεχθεί τους όρους της Χαμάς: να προχωρήσει πρώτο σε κατάπαυση του πυρός (διότι «εκείνοι άρχισαν τον πόλεμο») και να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Χαλέντ Μεσάαλ ισχυρίστηκε, επίσης, ότι Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε να επιτευχθεί εκεχειρία καλώντας τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες να εξετάσουν την προοπτική -δήλωση που διαψεύστηκε άμεσα από το Ισραήλ. «Κανένα αίτημα για εκεχειρία δεν ήλθε από τη Χαμάς» ανέφερε ο Μεσάαλ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να μπει τέλος στη διαίρεση των Παλαιστινίων, καλώντας τους να ενωθούν κάτω από ένα κοινό όραμα (αναφορά στη διάσπαση μεταξύ της Χαμάς και της εδρεύουσας στη Δυτική Όχθη Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς).

Τέλος κάλεσε τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να «αποκαλύψουν τα εγκλήματα του Ισραήλ» στη Γάζα, ιδίως όσα διαπράχθηκαν εναντίον παιδιών και αμάχων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024