Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κυβερνοπόλεμος Ισραήλ-Χαμάς-Anonymous

Κυβερνοπόλεμος Ισραήλ-Χαμάς-Anonymous

Την ώρα που στην πραγματική ζωή οι βομβαρδισμοί στη Γάζα είναι συνεχείς, τα μαχητικά και τα drone διασχίζουν τον ουρανό του παλαιστινιακού θυλάκου και οι ρουκέτες εκτοξεύονται προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, στον εικονικό κόσμο του Ίντερνετ εκτυλίσσεται ένας άλλος πόλεμος με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν και να μεταδίδουν μηνύματα, πληροφορίες αλλά και προπαγάνδα. Ο ισραηλινός στρατός, η Χαμάς και εσχάτως οι Anonymous παίρνουν μέρος σε έναν πόλεμο νέου τύπου.

Την ώρα που στην πραγματική ζωή οι βομβαρδισμοί στη Γάζα είναι συνεχείς, τα μαχητικά και τα drone διασχίζουν τον ουρανό του παλαιστινιακού θυλάκου και οι ρουκέτες εκτοξεύονται προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, στον εικονικό κόσμο του Ίντερνετ εκτυλίσσεται ένας άλλος πόλεμος με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν και να μεταδίδουν μηνύματα, πληροφορίες αλλά και προπαγάνδα.

Ο επίσημος λογαριασμός του ισραηλινού στρατού (@IDFSpokesman) από την πρώτη στιγμή της νέας ανάφλεξης επιμένει, πέρα από τις πληροφορίες για βομβαρδισμούς, να υπενθυμίζει σε όσους τον παρακολουθούν τοι συμβαίνει και να παρακινεί να διαδώσουν πληροφορίες για όσα υφίστανται «από τους τρομοκράτες της Χαμάς» οι Ισραηλινοί.

Ένα από τα πολύ χαρακτηριστικά tweet αυτό της περασμένης Πέμπτης, σταλμένο το απόγευμα, πρωινές ώρες για τις ΗΠΑ: «Καλημέρα στους φίλους μας στην Αμερική. Όσο κοιμόσασταν, τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν όταν μία ρουκέτα χτύπησε το σπίτι τους» έγραφε αναφερόμενο στο περιστατικό στο Κιριάτ Μαλάχι.

Ο στρατός ανέβασε στο YouTube και το βίντεο από την επιχείρηση εξόντωσης του Αχμέντ Τζάμπρι, εξαιτίας του οποίου προκλήθηκε η νέα ανάφλεξη στην περιοχή. Το YouTube μάλιστα αρνήθηκε να κατεβάσει το βίντεο (αν και το έπραξε τελικά για λίγο την Πέμπτη) παρά το ότι πολλοί διαμαρτυρήθηκαν, αναφέρει το Wired.

Η απάντηση από τον θεωρούμενο σαν επίσημο λογαριασμό της Χαμάς, αυτόν των ταξιαρχιών Αλ Κασάμ (@AlqassamBrigade), δεν άργησε να έρθει. Στο tweet του στρατού που καλούσε τους μαχητές της Χαμάς να κοιτούν ψηλά, οι Αλ Κασάμ απάντησαν: «τα ευλογημένα χέρια μας θα φτάσουν στους ηγέτες σας όπου και αν είστε. (Ανοίξατε τις πύλες της κόλασης κατά πάνω σας)».

Η νέα σύγκρουση στη Γάζα έχει βρει και τις δύο πλευρές καλά προετοιμασμένες στο ψηφιακό επίπεδο. Ο ισραηλινός στρατός έχει αναβαθμίσει το ψηφιακό προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα με μια «μονάδα διαδραστικών μέσων». Κέντρο ειδικών επιχειρήσεων «με μπλόγκερ και εθελοντές» έχει και το υπουργείο Δημόσιας Διπλωματίας του Ισραήλ.

Αλλά και η Χαμάς και οι παραφυάδες της έχει αφήσει πίσω της την εποχή των συνθημάτων στους τοίχους, συντηρώντας ιστοσελίδες, έχοντας παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα.

Πολλοί είναι πλέον οι χρήστες του Twitter μέσα στη Γάζα που μεταδίδουν πληροφορίες και καταστροφές για όσα συμβαίνουν εκεί.

Στο παιχνίδι και οι Anonymous

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, η ομάδα των Anonymous εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση DDoS κατά ισραηλινών ιστοσελίδων –πολλές εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες κατά πληροφορίες των ίδιων των Anonymous.

Στο πλαίσιο της #OpIsrael οι Anonymous επιτέθηκαν σε ιστοσελίδες κυβερνητικών υπηρεσιών και ιδιωτικών εταιρειών όπως και σε βάσεις δεδομένων της Τράπεζας του Ισραήλ και του υπουργείου Εξωτερικών. Αργά το απόγευμα έγραψαν στο Twitter πάνω από 9.000 ιστοσελίδες είχαν «πέσει» ή είχαν αλλοιωθεί.

Παράλληλα σε ανακοίνωση εξηγούν ότι οι Anonymous για πολύ καιροί «βλέπουν με απελπισία την βαρβαρική, κτηνώδη και απαράδεκτη συμπεριφορά» κατά των Παλαιστίνιων. Η απειλή όμως του Ισραήλ να διακόψει την πρόσβαση στο Ίντερνετ από τη Λωρίδα της Γάζας «πέρασε το όριο. […] Είμαστε οι Anonymous και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν διακόπτει το Ίντερνετ όσο παρακολουθούμε εμείς», γράφουν πολύ χαρακτηριστικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024