Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραβιάστηκε η «παύση πυρός» του Ισραήλ για την επίσκεψη του Αιγύπτιου πρωθυπουργού

Παραβιάστηκε η «παύση πυρός» του Ισραήλ για την επίσκεψη του Αιγύπτιου πρωθυπουργού

Στη Γάζα έφτασε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το Ισραήλ κύρηξε κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, η προσωρινή εκκεχειρία παραβιάστηκε σύντομα και από τις δύο πλευρές. Τα ανησυχητικά σημάδια για πιθανή επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα πληθαίνουν, με την παρουσία των χερσαίων δυνάμεων γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα να ενισχύεται και την απόφαση για κλήση 30.000 εφέδρων, την ώρα που οι ρουκέτες της Χαμάς έφθασαν -για πρώτη φορά- στο Τελ Αβίβ. Στους 19 μέχρι στιγμής οι νεκροί Παλαιστίνιοι, τρεις οι Ισραηλινοί που έχασαν τη ζωή τους. Παρέμβαση του ΟΗΕ για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις ζητά η Παλαιστινιακή Αρχή.

Στη Γάζα έφτασε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το Ισραήλ κύρηξε κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, η προσωρινή εκκεχειρία παραβιάστηκε σύντομα και από τις δύο πλευρές.

Τα ανησυχητικά σημάδια για πιθανή επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα πληθαίνουν, με την παρουσία των χερσαίων δυνάμεων γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα να ενισχύεται και την απόφαση για κλήση 30.000 εφέδρων, την ώρα που οι ρουκέτες της Χαμάς έφθασαν -για πρώτη φορά- στο Τελ Αβίβ. Στους 19 μέχρι στιγμής οι νεκροί Παλαιστίνιοι, τρεις οι Ισραηλινοί που έχασαν τη ζωή τους. Παρέμβαση του ΟΗΕ για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις ζητά η Παλαιστινιακή Αρχή.

Το πρωί της Παρασκευής, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου «συμφώνησε στο αιγυπτιακό αίτημα για να παύσουν όλες οι επιθετικές επιχειρήσεις στη Γάζα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αιγύπτιου πρωθυπουργού».

Η επίσκεψη του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Εσάμ Καντίλ αναμένεται να κρατήσει τρεις ώρες και η παύση των επιχειρήσεων, όπως τονίζει το Ισραήλ, θα γίνει «υπό την προϋπόθεση όταν δεν θα υπάρξουν πυρά από τη Γάζα σε αυτό διάστημα».

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επίσκεψη του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Χισάμ Καντίλ, από την πλευρά της Γάζας εκτοξεύθηκε σειρά ρουκετών, που έπληξαν τοποθεσίες στα νότια του Ισραήλ. Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορική επίθεση εναντίον κατοικίας διοικητή της Χαμάς στα νότια της Γάζας.

Λίγες ώρες πριν, ο Μπ.Νετανιάχου είχε συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Kάμερον, ο οποίος και του εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για την κλιμάκωση.

Το Λονδίνο επισήμανε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι η Χαμάς «φέρει την κύρια ευθύνη» για τη βία στο νότιο Ισραήλ και τη Γάζα και κάλεσε και τις δύο πλευρές να αποτρέψουν τους θανάτους αμάχων.

Παράλληλα, το βράδυ της Πέμπτης, η Παλαιστινιακή Αρχή επανέλαβε την έκκλησή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι ισραηλινές επιχειρήσεις -μία ημέρα μετά την, άκαρπη, έκτακτη συνεδρίασή του για το θέμα.

Ο Ριάντ Μανσούρ, Παλαιστίνιος παρατηρητής στον ΟΗΕ, ζήτησε με επιστολή του από τον προεδρεύοντα του ΣΑ να «προστατευτεί ο παλαιστινιακός άμαχος πληθυσμός» ενώπιον των ανησυχιών για χερσαία επέμβαση. Ο Ισραηλινός πρέσβης Ρον Προσόρ είχε ζητήσει από την πλευρά του να καταδικάζει η διεθνής κοινότητα «τα πλήγματα αδιακρίτως με ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών πολιτών- παιδιών και γυναικών».

Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου

Παρά την εξαγγελία του Ισραηλινού πρωθυπουργού για τρίωρη (και υπό προϋποθέσεις) παύση πυρός, η κατάσταση στη Γάζα κινδυνεύει να εκτροχιαστεί πλήρως, με τα σημάδια πως το Ισραήλ βλέπει σοβαρά την απειλή του να μπει στη Γάζα να ενισχύονται.

Σύμφωνα με το Associated Press, στρατεύματα, τανκ και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού πλήθαιναν στην περιοχή γύρω από τη Γάζα.

Επιπλέον σημάδι ήταν και η υπενθύμιση από τον ισραηλινό στρατό πως έχει πάρει έγκριση να καλέσει στα όπλα 30.000 εφέδρους.

Το πρωί της Παρασκευής, μετά τις διήμερες επιχειρήσεις στη Γάζα και τις ρουκέτες της Χαμάς σε σημεία του Ισραήλ, ο απολογισμός των νεκρών έφτανε συνολικά τους 19 Παλαιστίνιους και τους τρεις Ισραηλινούς.

Ανάμεσα στους νεκρούς Παλαιστίνιους συγκαταλέγονται και άμαχοι, και μάλιστα πέντε παιδιά ή βρέφη. Οι τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα της παλαιστινιακής Χαμάς χτύπησε την πολυκατοικία τους στο Kιριάτ Μαλαχί στο νότιο Ισραήλ.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ σφυροκοπούν τη Γάζα στοχεύοντας θέσεις της Χαμάς και έχουν πλήξει μέχρι στιγμής 340 στόχους. Οι μαχητές της Χαμάς από την πλευρά τους έχουν εκτοξεύσεις περίπου 450 ρουκέτες στο Ισραήλ από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ο λεγόμενος «Σιδερένιος Θόλος» έχει αναχαιτίσει περίπου 130 ρουκέτες. Για πρώτη φορά πάντως, ρουκέτες της Χαμάς έφτασαν μέχρι το Τελ Αβίβ, επεκτείνοντας τον πανικό στο Ισραήλ και πέραν των περιοχών που συνορεύουν με τη Γάζα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024