Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο «μάτι» της Σάντι η πόλη της Νέας Υόρκης, τουλάχιστον 38 νεκροί

Στο «μάτι» της Σάντι η πόλη της Νέας Υόρκης, τουλάχιστον 38 νεκροί

Φονικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, όπου τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους σφοδρούς ανέμους και τις πλημμύρες. Οι δρόμοι της Νέας Υόρκης ερήμωσαν για αρκετές ώρες, με τον Λευκό Οίκο να κηρύσσει σε κατάστασης «μεγάλης καταστροφής» τη μητρόπολη. Παρέλυσαν οι συγκοινωνίες, πλημμύρισε μεγάλο τμήμα της πόλης, οκτώ εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα, μεγάλες οι ζημιές στους σταθμούς του μετρό. Πυρκαγιά έκαψε 80 σπίτια. Σε επιφυλακή μονάδα πυρηνικής ενέργειας στο Νιου Τζέρσεϊ. Δείτε ζωντανή εικόνα...

Φονικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, όπου τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους σφοδρούς ανέμους και τις πλημμύρες. Οι δρόμοι της Νέας Υόρκης ερήμωσαν για αρκετές ώρες, με τον Λευκό Οίκο να κηρύσσει σε κατάστασης «μεγάλης καταστροφής» τη μητρόπολη. Παρέλυσαν οι συγκοινωνίες, πλημμύρισε μεγάλο τμήμα της πόλης, οκτώ εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα, μεγάλες οι ζημιές στους σταθμούς του μετρό. Πυρκαγιά έκαψε 80 σπίτια. Σε επιφυλακή μονάδα πυρηνικής ενέργειας στο Νιου Τζέρσεϊ.

Σε πόλη-«φάντασμα» μετατράπηκε για αρκετές ώρες η Νέα Υόρκη εξαιτίας του κυκλώνα Σάντι. Τα νερά ανέβηκαν μέχρι τα 4,15μ κατά την πλημμυρίδα στη περιοχή του Μπάτερι Παρκ στο νότιο Μανχάταν, ωστόσο από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) άρχισαν να υποχωρούν.

Ενώ ακόμη δεν είχε ξημερώσει η Τρίτη στη Νέα Υόρκη, ώστε να γίνει εμφανής η έκταση των ζημιών, ήταν σαφές ότι η μεγαλούπολη θα χρειαστεί ημέρες για να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ακολούθως ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε πως το μετρό θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για άλλες τέσσερις ή πέντε ημέρες. Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες για περιορισμένη λειτουργία των λεωφορείων εντός της Τρίτης και πλήρη λειτουργία την Τετάρτη.

Επίσης την Τετάρτη θα επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο έμεινε κλειστό για δύο ημέρες εξαιτίας του κυκλώνα.

Στη Νέα Υόρκη συγκεκριμένα έχασαν τη ζωή τους 15 άτομα, ενώ ξέσπασαν 23 πυρκαγιές με τη χειρότερη στο Κουίνς όπου κάηκαν 80 κατοικίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ακυρώσει προγραμματισμένες για την Τετάρτη προεκλογικές εμφανίσεις στο Οχάιο για να συντονίσει τη διαχείριση των προσπαθειών αποκατάστασης.

Η Σάντι θα συνεχίσει ως τροπική καταιγίδα να κινείται αρχικά δυτικά και έπειτα βόρεια.

Μεγάλη καταστροφή υπέστησαν οι (υπόγειοι) σταθμοί του μετρό.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας για τις συγκοινωνίες της Νέας Υόρκης (ΜΤΑ) ανέφερε ενδεικτικά ότι «στα 108 χρόνια του, το υπόγειο σύστημα της Νέας Υόρκης δεν έχει υποστεί μεγαλύτερη ζημιά» από τη σημερινή.

Η Σάντι δεν έχει την ισχύ της Κατρίνα, αλλά το πέρασμά της από την Καραϊβική είχε στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 66 ανθρώπους πριν αρχίσει να σφυροκοπά τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Οι παράκτιες πολιτείες στον Ατλαντικό κήρυξαν η μία μετά την άλλη καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Το χτύπημα στην Νέα Υόρκη ήταν το εντονότερο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) τη Νέα Υόρκη σε κατάσταση «μεγάλης καταστροφής». Αυτό σημαίνει ότι για την αποκατάσταση των πληγέντων θα μπορούν να αποδεσμευτούν ομοσπονδιακά κεφάλαια.

Θάνατοι λόγω της κακοκαιρίας, διακοπές ρεύματος

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν 8,1 εκατομμύρια κατοικίες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία διανομής Con Ed, θα χρειασθεί «μέχρι και μία εβδομάδα» για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο της πόλης. Τα προβλήματα δημιουργούνται τόσο από δέντρα που ρίχνουν τα καλώδια στην ευρύτερη περιοχή όσο και ζημιές στις υπόγειες εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης από τα νερά.

Στην περιοχή της Ουάσινγκτον, χωρίς ρεύμα έμειναν 179.000 άνθρωποι.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, οι γεννήτριες δεν κατάφεραν να κρατήσουν την ηλεκτροδότηση σε επαρκή επίπεδα και οι ασθενείς χρειάστηκε να απομακρυνθούν.

Πρόκληση για τα σωστικά συνεργεία ήταν μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μπρίζι Πόιντ στο Κουίνς λίγο πριν τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα). Για την κατάσβεσή της έδωσαν μάχη 140 πυροσβέστες, το έργο των οποίων δυσχέρανε γεγονός ότι ξέσπασε σε ένα από τα πιο πλημμυρισμένα σημεία της πόλης. Καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική, τουλάχιστον 80 κατοικίες.

Το κλίμα ανησυχίας ενέτεινε, σύμφωνα με τους New York Times, και έκρηξη σε σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Ο κυκλώνας Σάντι προκάλεσε επίσης το ναυάγιο του αντιγράφου του ιστορικού ιστιοφόρου Bounty ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας. Ενας μέλος του πληρώματος πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο καπετάνιος του πλοίου.

Στο νότιο Μανχάταν, οι πυροσβέστες διέσωσαν με φουσκωτές βάρκες τεχνικούς που είχαν εγκλωβιστεί για τρεις ώρες σε μονάδα ηλεκτροδότησης.

Το μεσημέρι, αυτοσχέδιο φράγμα έσπασε στο Νιου Τζέρσεϊ, πλημμυρίζοντας ολόκληρη την πόλη του Μονέικι. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μέχρι και 1.000 κάτοικοι ίσως χρειαστεί να απομακρυνθούν.

Πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της ευρύτερης περιοχής συνεχίζουν να ακυρώνονται, με τις επιπτώσεις να είναι αισθητές ακόμη και στα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Σε επιφυλακή πυρηνική μονάδα στο Νιου Τζέρσεϊ

Παράλληλα, η Exelon Corp, διαχειρίστρια εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Oyster Creek του Νιου Τζέρσεϊ, έθεσε σε επιφυλακή τη μονάδα λόγω του φόβου των πιθανών επιπτώσεων της υψηλής στάθμης των υδάτων.

Η εταιρεία ανέφερε ότι εάν τα ύδατα στη μονάδα ανέβουν πάνω από τα δύο μέτρα, θα χρησιμοποιούσε τα αποθέματα νερού για έκτακτες ανάγκες ώστε να ψυχούν οι χρησιμοποιημένες ράβδοι ουρανίου.

Πλημμύρα στο εργοστάσιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις αντλίες νερού που χρησιμοποιούνται για ψύξη υλικού. Οι αντλίες αυτές πάντως, τονίζεται, δεν είναι κεντρικής σημασίας σε αυτή τη φάση καθώς αυτήν την περίοδο η μονάδα είναι κλειστή για προγραμματισμό ανεφοδιασμό.

Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας τέθηκε εκτός λειτουργίας στην Πολιτεία του Νιού Τζέρσι, στις ανατολικές ΗΠΑ, εξαιτίας των πλημμυρών που έχει προκαλέσει ο κυκλώνας Σάντι.

Ο αντιδραστήρας Salem 1, ο οποίος βρίσκεται στο Χάνκοκς Μπριτζ, στην όχθη του ποταμού Ντέλαγουερ, διέκοψε τη λειτουργία του όταν τέσσερις από τις έξι αντλίες ύδατος που διαθέτει έπαψαν να λειτουργούν, διευκρίνισε η εταιρία Public Service Electric and Gas (PSEG) προσθέτοντας ότι ο γειτονικός αντιδραστήρας του Χόουπ Κρικ λειτουργεί κανονικά.

Όπως σημείωσε η αμερικανική επιτροπή πυρηνικής ενέργειας (NRC), τα νερά αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν στις επόμενες ώρες.

Οι προβλέψεις για την κίνηση της Σάντι

Η Σάντι βρισκόταν το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ με μέγιστη ταχύτητα ανέμων τα 75 μίλια την ώρα και κινούμενη βορειοδυτικά με περίπου 18 μίλια την ώρα.

Με βάση τις προβλέψεις του αμερικανικού NHC, το επίκεντρο του συστήματος κακοκαιρίας θα κινηθεί προς το εσωτερικό, φτάνοντας πάνω από την Πενσιλβάνια το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα).

Έπειτα, το αποδυναμωμένο σύστημα θα κινηθεί βόρεια, στο βόρειο τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης (βράδυ Τετάρτης) και θα περάσει τα σύνορα προς τον Καναδά (βράδυ Πέμπτης).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024