Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Πρώτη προτεραιότητα να σώσουμε ζωές» λέει ο Ομπάμα για τον κυκλώνα

«Πρώτη προτεραιότητα να σώσουμε ζωές» λέει ο Ομπάμα για τον κυκλώνα

Για πολύ ισχυρό φαινόμενο με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για το βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό κατόπιν έκτακτης σύσκεψης στο Λευκό Οίκο για τον κυκλώνα Σάντι. «Πρώτη προτεραιότητα είναι να σώσουμε ζωές» είπε ο Ομπάμα καλώντας τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Αρχών ιδίως σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση από τις εστίες τους. Την ίδια στιγμή, ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μέριλαντ Μάρτιν Ο'Μάλει δηλώνει ότι ο κυκλώνας θα προκαλέσει νεκρούς.

Για πολύ ισχυρό φαινόμενο με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για το βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε σύντομο διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό κατόπιν έκτακτης σύσκεψης στο Λευκό Οίκο για τον κυκλώνα Σάντι. «Πρώτη προτεραιότητα είναι να σώσουμε ζωές» είπε ο Ομπάμα καλώντας τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Αρχών ιδίως σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση από τις εστίες τους.

Μιλώντας από το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο κυκλώνας θα επηρεάσει εκατομμύρια Αμερικανούς και προετοίμασε τους πολίτες ότι θα χρειαστεί αρκετό διάστημα για να συνέλθει η χώρα μετά το πέρασμα της Σάντι. Τόνισε, όμως, πως υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι που θα χρειαστούν στον απόηχο του κυκλώνα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε συγχρόνως ότι δεν ανησυχεί για τον αντίκτυπο του κυκλώνα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Η προεκλογική εκστρατεία ουσιαστικά έχει διακοπεί με τον Ομπάμα να βρίσκεται στο Λευκό Οίκο για να παρακολουθεί και να συντονίζει την κατάσταση.

Και ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Μιτ Ρόμνεϊ ακύρωσε τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί από το βράδυ της Δευτέρας «από σεβασμό προς τα εκατομμύρια των Αμερικανών» που απειλούνται από τον κυκλώνα.

«Ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ εκτιμά ότι είναι μια στιγμή συσπείρωσης για τη χώρα και τους ηγέτες της για να προσφέρουν βοήθεια στους Αμερικανούς που απειλούνται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκάιλ Γκίτσο, εκπρόσωπος του Μιτ Ρόμνεϊ.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μέριλαντ Μάρτιν Ο’Μάλει δηλώνει ότι ο κυκλώνας θα προκαλέσει νεκρούς.

«Ο κυκλώνας Σάντι θα περάσει μέσα από το Μέριλαντ και θα το πλήξει για 24 έως 36 ώρες» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο επιτελείο συντονισμού της κρατικής βοήθειας.

«Θα διαρκέσει πολύ. Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Άνθρωποι θα πεθάνουν ή θα σκοτωθούν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας» είπε και κάλεσε τους οδηγούς αυτοκινήτων να αποφεύγουν να βγαίνουν στους δρόμους έως το βράδυ της Τρίτης.

Ο Μάλεϊ μίλησε για «πολύ ισχυρούς ανέμους», διακοπές ρεύματος και τις πλημμύρες που θα έλθουν, λόγω των πολλών ποταμών που τροφοδοτούν τον κόλπο του Τσέζαπικ.

Το Όσεαν Σίτι, στην ανατολική ακτή, έχει ήδη πληγεί από τον άνεμο, τη βροχή και τα μεγάλα κύματα, πρόσθεσε ο κυβερνήτης, αναφέροντας ότι το παραθαλάσσιο τμήμα της πόλης είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές. Η πόλη έχει πάντως εκκενωθεί.

Οι ανθρώπινες απώλειες «είναι το κύριο μέλημά μου», αλλά ο συναγερμός που έχει κηρυχθεί εδώ και αρκετές ημέρες επέτρεψε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, υπογράμμισε.

Περίπου 23 καταφύγια έκτακτης ανάγκης έχουν δημιουργηθεί και ο πληθυσμός πρέπει να «οχυρωθεί» μέσα στα σπίτια του μέχρι να περάσει το «θηρίο», τόνισε.

«Θα υπάρξουν σίγουρα νεκροί που θα προκληθούν από την ένταση της καταιγίδας και των πλημμυρών. Όμως όσο περισσότερο είναι υπεύθυνοι οι πολίτες, τόσο λιγότερα θύματα θα υπάρξουν» δήλωσε.

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες εκτιμήσεις της εξειδικευμένης εταιρείας Eqecat, ο κυκλώνας Σάντι, θα μπορούσε να προκαλέσει 10 έως 20 δισ. δολάρια σε ζημιές και να προκαλέσει 5-10 δισ. δολάρια απώλειες για τους ασφαλιστές.

Συγκριτικά, οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Αϊρίν το 2011 αποτιμήθηκαν στα 10 δισ. δολάρια, ενώ ο τυφώνας Άικ που έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2008, είχε κοστίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Eqecat.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024