Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Καταιγίδα Φρανκενστάιν» κατευθύνεται στις ακτές των ΗΠΑ

«Καταιγίδα Φρανκενστάιν» κατευθύνεται στις ακτές των ΗΠΑ

Ο τυφώνας Σάντι υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα καθώς φτάνει στις ακτές των ΗΠΑ. Ωστόσο, μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ενδέχεται να ενωθεί με μια χειμερινή καταιγίδα, δημιουργώντας μια «καταιγίδα Φρανκενστάιν». Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Νέα Υόρκη, Μέριλαντ, Πενσιλβάνια, Βιρτζίνια και Ουάσινγκτον. Μια ημέρα μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι, που άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές στο Σαντιάγο της Κούβας, η πόλη επιχειρεί με τη βοήθεια του στρατού, που έστειλε η κεντρική κυβέρνηση της Αβάνας, να αποκαταστήσει τις ζημιές.

Ο τυφώνας Σάντι υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα καθώς φτάνει στις ακτές των ΗΠΑ. Ωστόσο, μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ενδέχεται να ενωθεί με μια χειμερινή καταιγίδα, δημιουργώντας μια «καταιγίδα Φρανκενστάιν».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Νέα Υόρκη, Μέριλαντ, Πενσιλβάνια, Βιρτζίνια και Ουάσινγκτον.

Ο Σάντι υποβαθμίστηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ενώ κατευθυνόταν προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 110 χιλιομέτρων την ώρα, ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι.

«Ο Σάντι εξασθενεί, αλλά θα παραμείνει μια σημαντική καταιγίδα με ευρύ αντίκτυπο στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας» διευκρίνισε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

Ο τυφώνας Σάντι προκάλεσε τον θάνατο έως 40 ατόμων στην Καραϊβική την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Αναμένεται να πλήξει τις ΗΠΑ αργά τη Δευτέρα, μία εβδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η ένωσή του με χειμερινή καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει πολλές καταστροφές.

«Θα είναι ένα μεγάλης διάρκειας φαινόμενο, που θα επηρεάσει για δύο ή τρεις ημέρες πολλούς ανθρώπους» δήλωσε ο Τζέιμς Φράνκλιν, επικεφαλής μετεωρολόγος στο Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων.

Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ο Σάντι θα συνοδευτεί από ισχυρούς ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις και χιόνια σε ορισμένες περιοχές.

Ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Οι υπηρεσίες θα λειτουργήσουν όλο το Σαββατοκύριακο για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι, οι επιχειρήσεις και οι υποδομές, είναι έτοιμες για τις πιθανές συνέπειες αυτής της θύελλας» δήλωσε ο δήμαρχος της αμερικανικής πρωτεύουσας, Βίνσεντ Γκρέι.

Προειδοποίηση απηύθυνε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λέγοντας ότι πρόκειται για «μια πολύ επικίνδυνη καταιγίδα» και προέτρεψε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, αναφέροντας επίσης ότι υπάρχουν στη διάθεση των πολιτών, 65 πλήρως εξοπλισμένα καταφύγια.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων αναφέρουν ότι ο Σάντι μπορεί να πλήξει την περιοχή με μεγαλύτερη ισχύ από ότι ο τυφώνας Αϊρίν που το 2011 είχε αφήσει πίσω του 47 νεκρούς.

Η ναυτική βάση στο Νόρφολκ αποφάσισε, μάλιστα, να στείλει στα ανοιχτά έναν στόλο, προκειμένου να αποφύγει τον Σάντι.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, ακύρωσε επίσκεψή του στη Βιρτζίνια την Κυριακή, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, δήλωσε συνεργάτης του.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα σαφές που θα χτυπήσει ο Σάντι.

Επιχείρηση αποκατάστασης των ζημιών στην Κούβα

Μια ημέρα μετά το πέρασμα του τυφώνας Σάντι, που άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές στο Σαντιάγο της Κούβας, η πόλη επιχειρεί με τη βοήθεια του στρατού, που έστειλε η κεντρική κυβέρνηση της Αβάνας, να αποκαταστήσει τις ζημιές.

Η πόλη του μισού εκατομμυρίου κατοίκων είναι γεμάτη με πεσμένα δέντρα, κατεστραμμένα κτίρια, ενώ πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς νερό και ρεύμα.

Η συνταξιούχος Μαρία Ρόζα θυμήθηκε τον ήχο της καταιγίδας, όταν περνούσε από το κέντρο της πόλης όπου βρίσκεται το σπίτι της.

«Ο θόρυβος του ανέμου ήταν σαν τον βρυχηθμό των λιονταριών. Ήταν τρομακτικό» δήλωσε η 71 ετών γυναίκα, που συνειδητοποίησε ότι ήταν από τους πιο τυχερούς της πόλης καθώς το αποικιακού τύπου σπίτι της υπέστη μόνο μικρές υλικές ζημιές.

Όπως όλοι και η Μαρία Ρόζα προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του Σάντι που έπληξε νωρίς την Πέμπτη την περιοχή, με ανέμους ταχύτητας 177 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι στρατιώτες που έστειλε η κυβέρνηση προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους, να αποκαταστήσουν τη διανομή νερού και να συμβάλουν στην τήρηση της τάξης

Το πέρασμα του Σάντι άφησε πίσω του 11 νεκρούς στην Κούβα και συνολικά 41 στην Καραϊβική.

Η κυβέρνηση πραγματοποιεί αποτίμηση των ζημιών, ενώ αξιωματούχοι αναφέρουν ότι μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις από ζαχαροκάλαμα και φασόλια, υπέστησαν καταστροφές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024