Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υψηλό τριετίας στις δημοσκοπήσεις για τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ

Υψηλό τριετίας στις δημοσκοπήσεις για τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ

Το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας έχει αγγίξει η δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, βάσει δημοσκόπησης που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, εντούτοις τα αποτελέσματα δεν συνηγορούν υπέρ ενός καθαρού νικητή για τις βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας έχει αγγίξει η δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, βάσει δημοσκόπησης που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, εντούτοις τα αποτελέσματα δεν συνηγορούν υπέρ ενός καθαρού νικητή για τις βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Στο υψηλής θεαματικότητας Politbarometer του τηλεοπτικού δικτύου ZDF ούτε η κεντροδεξιά συμμαχία της Άνγκελα Μέρκελ, ούτε και η κεντροαριστερή συμπαράταξη της αντιπολίτευσης εμφανίζονται ικανές να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ και το αδελφό κόμμα της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας αύξησαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 39% το ποσοστό τους στην πρόθεση ψήφου, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο που πέτυχε η παράταξη από τον Σεπτέμβριο του 2009 λίγο πριν τις εκλογές, στις οποίες επικράτησαν με 33,8%.

Όμως η υποστήριξη των ψηφοφόρων στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), που συμμετέχουν στην κυβερνητική συμμαχία, παραμένει καθηλωμένη στο 4%, και υπολείπεται κατά μία μονάδα από το όριο για την είσοδο ενός κόμματος στο Κοινοβούλιο. Η εκλογική επίδοση του FDP στις προηγούμενες εκλογές είχε φθάσει στο 14,6%.

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) φέρονται να χάνουν 2 μονάδες από τα ποσοστά τους, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ZDF, που τους φέρει στο 29%. Οι Πράσινοι –που συνήθως συνεργάζονται στις κυβερνητικές θητείες με το SPD—αυξάνουν κατά μία μονάδα τη δύναμή τους, στο 13%. Όμως, το ποσοστό του 42% που αθροίζουν τα δύο κόμματα δεν τους εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην Μπουντεσταγκ.

Με βάση την ίδια σφυγμομέτρηση το κόμμα της Αριστεράς παραμένει καθηλωμένο στο 6%, ενώ οι Πειρατές -που αδυνατούν να αρθρώσουν έναν πειστικό πολιτικό λόγο για τις πλείστες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η οικονομία- συγκεντρώνουν μόνον το 4%, και δεν εμφανίζονται να εισέρχονται στη Βουλή, παρά τα εντυπωσιακά ποσοστά που κατέγραφαν πριν έναν χρόνο.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης υποδηλώνουν πως το επόμενο Κοινοβούλιο θα συγκροτείται από μόνον τέσσερα κόμματα -καθώς το FDP και οι Πειρατές δεν κατορθώνουν να ξεπεράσουν το απαιτούμενο όριο- με αποτέλεσμα να κληθεί η Μέρκελ και ο συνασπισμός CDU/CSU να σχηματίσουν «μεγάλο συνασπισμό» με το SPD, κάτι που είχε δοκιμασθεί το διάστημα 2005-09, ή να επιχειρήσουν μία αδόκητη συμμαχία με τους Πράσινους -κάτι που έχει εφαρμοσθεί μόνον σε τοπικό επίπεδο, στο Αμβούργο.

Πολιτικοί αναλυτές, αλλά και οι ίδιοι οι Πράσινοι, εκτιμούν πως είναι σχεδόν απίθανο να γεφυρωθούν οι διαφορές που χωρίζουν Χριστιανοδημοκράτες και Πρασίνους, ενώ από την άλλη πλευρά, μολονότι το κόμμα βρίσκεται πιο κοντά στο να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, πολλά ηγετικά στελέχη και η κεντρώα πτέρυγα του SPD αντιτάσσονται σε μία τέτοια προοπτική. Εντούτοις, πολλά είναι επίσης και τα στελέχη του SPD που αρνούνται να επαναληφθεί το σενάριο να αποτελέσουν τον μικρότερο εταίρο σε μία «μεγάλη συμμαχία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024