Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης

Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποφάσισε ομόφωνα η νορβηγική επιτροπή, δικαιολογώντας την επιλογή της με την προώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχει επιφέρει η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η συγκυρία της απονομής, την ώρα που η οικονομική κρίση απειλεί να υποσκάψει τα θεμέλια της ΕΕ, έχει ιδιαίτερο συμβολικό βάρος. 

Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποφάσισε ομόφωνα η νορβηγική επιτροπή, δικαιολογώντας την επιλογή της με την προώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχει επιφέρει η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η ΕΕ είχε θεωρηθεί υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, καθώς το έργο της ενοποίησης έχει θάψει το «τσεκούρι του πολέμου» στη Γηραιά Ήπειρο.

Η απονομή του βραβείου σε αυτή τη συγκυρία, την ώρα που η οικονομική κρίση απειλεί να υποσκάψει τα θεμέλια της ΕΕ, έχει ιδιαίτερο συμβολικό βάρος.

Ανακοινώνοντας της απόφαση, ο πρόεδρος της επιτροπής υπογράμμισε πως η ΕΕ ένωσε την ήπειρο και εξήρε το ρόλο της στην ανοικοδόμηση από την περίοδο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όπως και στην σταθερότητα στην ανατολική Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους.

Η πρώτη αντίδραση από ευρωπαϊκό φορέα ήρθε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που δήλωσε «βαθιά συγκινημένος» από την απόφαση της Επιτροπής. «Η ΕΕ είναι ένα μοναδικό έργο που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη, το μίσος με την αλληλεγγύη» σχολίασε ο Σουλτς στο twitter.

«Το βραβείο είναι τεράστια τιμή για την ΕΕ, η ισχυρότερη δυνατή αναγνώριση των βαθιά πολιτικών κινήτρων πίσω από την Ένωση» ανέφερε επίσης στο twitter o Χερμάν βαν Ρομπάι, υπογραμμίζοντας τη «μοναδική προσπάθεια όλο και περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών να υπερβούν τον πόλεμο και τους διαχωρισμούς και να διαμορφώσουν από κοινού μία ήπειρο ειρήνης και ευημερίας».

«Είναι μεγάλη τιμή για τα 500 εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ η απονομή του βραβείου Νόμπελ» σχολίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Το Όσλο συγχαίρει αλλά αρνείται την ένταξη

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχάρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά απέκλεισε εκ νέου όμως το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στην ΕΕ.

«Μπορούμε να συγχαίρουμε την ΕΕ, να αναγνωρίζουμε το ρόλο της ως ειρηνοποιού και να ξεχωρίζουμε αυτό από τη σχέση της Νορβηγίας με την ΕΕ» τόνισε, υπογραμμίζοντας όμως ότι το θέμα της ένταξης «δεν είναι της παρούσης».

Η Νορβηγία, πλούσια σε αποθέματα πετρελαίου, έχει ήδη απορρίψει δυο φορές, το 1972 και το 1994, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόσο η αριστερά όσο και η δεξιά είναι διχασμένες στο θέμα της ένταξης στην ΕΕ, καθώς τα μεγαλύτερα κόμματα, το Εργατικό Κόμμα και το συντηρητικό, τα οποία είναι μάλλον υπέρ της ΕΕ, χρειάζονται τη στήριξη μικρότερων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων για να εξασφαλίσουν μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Νορβηγών -σχεδόν τρεις τέσσερις- είναι εχθρικοί στην ιδέα της ένταξης, γεγονός κρατά το ζήτημα έξω από κάθε πολιτική συζήτηση.

«Προώθηση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας»

Στη δήλωσή της, η νορβηγική επιτροπή επικαλείται για την επιλογή της το ρόλο που έπαιξε η ευρωπαϊκή ενοποίηση στην ειρήνη και τη δημοκρατία στην ήπειρο.

«Η Ένωση και οι προκάτοχοί της έχουν συμβάλει για πάνω από έξι δεκαετίες στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων» αναφέρει η δήλωση της επιτροπής.

«Στο μεσοπόλεμο, η επιτροπή για το Νόμπελ Ειρήνης είχε επιλέξει αρκετές προσωπικότητες που επιδίωκαν τη συμφιλίωση Γερμανίας και Γαλλίας. Από το 1945, η συμφιλίωση αυτή έγινε πραγματικότητα. Η τρομακτική συμφορά του Δευτέρου Παγκοσμίου έχει δείξει την ανάγκη για μία νέα Ευρώπη. Μέσα σε 70 χρόνια, η Γερμανία και η Γαλλία έκαναν τρεις πολέμους.

»Σήμερα είναι αδιανόητος ένας πόλεμος μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Αυτό δείχνει πώς, μέσω στοχευμένων προσπαθειών και χτισίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ιστορικοί εχθροί μπορούν να γίνουν στενοί σύμμαχοι.

»Στη δεκαετία του 1980, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία έγιναν μέλη της ΕΕ. Η εισαγωγή της δημοκρατίας ήταν όρος για την είσοδό τους. Η πτώση του Τείχους έκανε δυνατή την είσοδο αρκετών χωρών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, ανοίγοντας μία νέα εποχή.

»Ο διαχωρισμός μεταξύ ανατολής και δύσης έχει φτάσει σε μεγάλο βαθμό στο τέλος του, η δημοκρατία έχει ενισχυθεί και πολλές διαμάχες με βάση την εθνότητα έχουν διευθετηθεί.

»Σήμερα, η ΕΕ περνά σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και σημαντικές κοινωνικές αναταραχές. Η νορβηγική επιτροπή ελπίζει πως η ΕΕ θα επικεντρωθεί σε αυτό που θεωρεί το πιο σημαντικό της έργο: Τον επιτυχή αγώνα για ειρήνη, συμφιλίωση, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα» κατέληξε ο πρόεδρος της επιτροπής για το Νόμπελ Ειρήνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024