Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θέμα κόκκινων γραμμών για τα πυρηνικά του Ισραήλ βάζει το Ιράν

Θέμα κόκκινων γραμμών για τα πυρηνικά του Ισραήλ βάζει το Ιράν

Στην αντεπίθεση περνά το Ιράν σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, μετά την απαίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να χαραχτεί κόκκινη γραμμή πέρα από την οποία δεν μπορεί να προχωρήσει η Τεχεράνη, και ζητά πλέον να χαράξει και το Ισραήλ μία κόκκινη γραμμή για το δικό του οπλοστάσιο. Στην ομιλία του κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε παρουσιάσει ένα γράφημα με τη βόμβα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν έτοιμη να εκραγεί. Πρέπει το πρόγραμμα να σταματήσει, είπε και χάραξε (κυριολεκτικά) μία κόκκινη γραμμή στο γράφημα.

Στην αντεπίθεση περνά το Ιράν σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, μετά την απαίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να χαραχτεί κόκκινη γραμμή πέρα από την οποία δεν μπορεί να προχωρήσει η Τεχεράνη, και ζητά πλέον να χαράξει και το Ισραήλ μία κόκκινη γραμμή για το δικό του οπλοστάσιο.

«Ο πρωθυπουργός του σιωνιστικού καθεστώτος [ενν. του Ισραήλ] με το γράφημά του στα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να μάθει ότι, αν αποκτώντας την ατομική βόμβα περνάς την κόκκινη γραμμή, τότε θα πρέπει να χαράξει μια τέτοια για το σιωνιστικό καθεστώς που διαθέτει δεκάδες πυρηνικές κεφαλές» επισήμανε ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, Αχμάντ Βαχιντί, σύμφωνα με το ISNA.

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι η χώρα του απειλείται με στρατιωτική επέμβαση από το Ισραήλ.

Την Πέμπτη, στην ομιλία του κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε παρουσιάσει ένα γράφημα με τη βόμβα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν έτοιμη να εκραγεί.

Πρέπει το πρόγραμμα να σταματήσει, είπε και χάραξε με κόκκινο μαρκαδόρο μία γραμμή στο γράφημα. Εκτίμησε δε ότι αν αυτό δεν γίνει έγκαιρα το Ιράν θα έχει πυρηνικά ως το επόμενο καλοκαίρι.

Παρά τις εκτιμήσεις και τις αναφορές που κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, επισήμως η κυβέρνηση ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει την ύπαρξή τους.

Όλες οι ώς τώρα πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά από τη δεκαετία του 1960 ή λίγο αργότερα και σήμερα έχει στη διάθεση του δεκάδες πυρηνικές κεφαλές. Χάρη και στο αξιόλογο πυραυλικό του οπλοστάσιο θα μπορούσε να πλήξει όλες τις γειτονικές του χώρες, ακόμα και το Ιράν.

Δυνατότητα πλήγματος με πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές φέρεται να έχει και με τα πιο σύγχρονα υποβρύχιά του, χάρη στην κρυφή συνεργασία της Γερμανίας.

Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι καμία λύση για την αποτροπή του Ιράν δεν βγαίνει από το τραπέζι και ότι θα μπορούσε να προχωρήσει και μόνο σε μία επιθετική ενέργεια χωρίς τη συνεργασία ακόμα και την έγκριση των ΗΠΑ, κάτι που το έφερε σε αντιπαράθεση με τη στενή του σύμμαχο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024