Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Καμπανάκι» από τον Πορτογάλο πρόεδρο για την κοινωνική συνοχή στη χώρα

«Καμπανάκι» από τον Πορτογάλο πρόεδρο για την κοινωνική συνοχή στη χώρα

Περίπου οκτώ ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του λεγόμενου Συμβουλίου του Κράτους υπό τον Πορτογάλο πρόεδρο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, στη διάρκεια του οποίου εξετάστηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μετά την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Το Συμβούλιο ζήτησε από την κυβέρνηση «κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών», ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Περίπου οκτώ ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του λεγόμενου Συμβουλίου του Κράτους υπό τον Πορτογάλο πρόεδρο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, στη διάρκεια του οποίου εξετάστηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μετά την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.


Τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, τα οποία προβλέπουν για την επόμενη χρονιά μεγάλη αύξηση των εισφορών των μισθωτών, με ταυτόχρονη μείωση των εργοδοτικών εισφορών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε όλη την Πορτογαλία.

Μετά τις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου στη Λισαβόνα και σε περίπου τριάντα πόλεις, την Παρασκευή και ενώ συνεδρίαζε το Συμβούλιο, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο φωνάζοντας «Κλέφτες, κλέφτες».

Το Συμβούλιο ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή με μέτρα που να εγγυώνται την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

Για περίπου 15 λεπτά συμμετείχε στη συνεδρίαση και ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ, ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας και τη χρηματοδότηση της χώρας από την τρόικα.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου του Κράτους, στο οποίο συμμετέχουν εξέχοντες πολιτικές προσωπικότητες, αναγνωρίζεται η ανάγκη της Πορτογαλίας να διατηρήσει την αξιοπιστία της, δεδομένου ότι η χώρα εξαρτάται από την εξωτερική βοήθεια.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι όλες οι προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να έχουν ως στόχο την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να μην διαρραγεί η κοινωνική συνοχή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κοέλιου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να επανεξετάσει με τους κοινωνικούς του εταίρους τα μέτρα λιτότητας που προκάλεσαν κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας.

«Η κυβέρνηση δεν είναι ούτε τυφλή, ούτε κουφή και εγώ δεν θα μείνω βουβός» δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου: «Δεν μπερδεύω την αποφασιστικότητα με την αδιαλλαξία» εξήγησε.

Ωστόσο, επέμεινε ότι η Πορτογαλία κατάφερε -χάρη στην εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας- να εξασφαλίσει παράταση της προσαρμογής για ένα χρόνο.

«Είμαστε η μόνη χώρα που είδε να αναθεωρούνται οι στόχοι της και αυτό αποτελεί απόδειξη του κλίματος εμπιστοσύνης» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024