Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαδηλώσεις μουσουλμάνων στην Ευρώπη στο όνομα του προφήτη Μωάμεθ

Διαδηλώσεις μουσουλμάνων στην Ευρώπη στο όνομα του προφήτη Μωάμεθ

Πολλές εκατοντάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν ειρηνικά την Παρασκευή στο Φράιμπουργκ και το Μίνστερ της Γερμανίας, διαμαρτυρόμενοι για την επίμαχη ταινία που θεωρούν βλάσφημη για το Ισλάμ και τον προφήτη Μωάμεθ. Μουσουλμάνοι διαδήλωσαν και έξω από τη γαλλική πρεσβεία στο Λονδίνο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τη δημοσιοποίηση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo. Παρατείνονται έως την Κυριακή τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την προστασία των γαλλικών συμφερόντων σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.

Πολλές εκατοντάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν ειρηνικά την Παρασκευή στο Φράιμπουργκ και το Μίνστερ της Γερμανίας, διαμαρτυρόμενοι για την επίμαχη ταινία που θεωρούν βλάσφημη για το Ισλάμ και τον προφήτη Μωάμεθ. Μουσουλμάνοι διαδήλωσαν και έξω από τη γαλλική πρεσβεία στο Λονδίνο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τη δημοσιοποίηση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας σχεδόν 800 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας το σύνθημα «Αγαπώ τον προφήτη».

Οι αρχές της πόλης είχαν δώσει άδεια για τη διαδήλωση, την πρώτη που οργανώθηκε στη χώρα για την ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων».

Ωστόσο είχαν επιβάλει αυστηρούς όρους στους οργανωτές, όπως να μην έχουν μαζί τους επικίνδυνα αντικείμενα και να μην κρύβουν τα πρόσωπά τους.

«Ναι στην ελευθερία της έκφρασης, όχι στις προσβολές» έγραφαν σε πλακάτ και πανό που είχαν μαζί τους.

Άλλες διαδηλώσεις έγιναν αργά το απόγευμα στο Μίνστερ και το Ανόβερο, ενώ για το Σάβατο είναι προγραμματισμένες δύο κινητοποιήσεις στην Καρλσρούη και το Ντόρτμουντ.

Επίσης, περίπου 100 άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στο Λονδίνο, διαμαρτυρόμενοι για τη δημοσίευση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ στο Charlie Hebdo.

Το κτίριο της πρεσβείας είχε περικυκλωθεί από αστυνομικούς, αλλά οι διαδηλωτές παρέμειναν στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Στην περιοχή είχαν σπεύσει και πολλά περιπολικά για να ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι διαδηλωτές είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, με τους άνδρες μπροστά και περίπου 25 γυναίκες, ντυμένες με μπούρκα, από πίσω.

Κρατούσαν πανό στα οποία είχαν γράψει συνθήματα όπως «Στο διάβολο η ελευθερία του Charlie Hebdo» και «Η γαλλική κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης είναι εχθροί του Ισλάμ», ενώ φώναζαν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και «Κατάρα στην δημοκρατία, η ελευθερία να πάει στο διάβολο».

«Το να διαδηλώσουμε για να ακουστεί η φωνή μας είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Η πραγματική τιμωρία για όσους προσβάλουν τον προφήτη είναι ο θάνατος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μια νεαρή γυναίκα που είπε ότι ονομάζεται Ουμ Αμπντάλα.

Η δημοσίευση των αμφιλεγόμενων σκίτσων του Μωάμεθ, μεταξύ των οποίων και δύο που εικονίζουν τον προφήτη γυμνό, έχει προκαλέσει σειρά από διαδηλώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου.

Σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την προστασία των γαλλικών συμφερόντων σε ορισμένες χώρες θα παραταθούν έως την Κυριακή.

«Δεν έγιναν μαζικές διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας, τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, αλλά θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί. Οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν στα αιτήματά μας και τις ευχαριστώ» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός αναφερόμενος στην Τυνησία και την Αίγυπτο, δύο χώρες που έλαβαν «σημαντικές προφυλάξεις».

Οι γαλλικές Αρχές είχαν αποφασίσει να κλείσουν την Παρασκευή τις πρεσβείας, τα σχολεία και τα προξενεία τους σε περίπου 20 μουσουλμανικές χώρες, καθώς εκφράζονταν φόβοι για ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον αμερικανικών και γαλλικών συμφερόντων. Οι κινητοποιήσεις, πάντως, ήταν περιορισμένες σε όλες τις χώρες εκτός από το Πακιστάν όπου σημειώθηκαν βίαιες, πολύνεκρες συγκρούσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024