Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο ΟΗΕ καλεί τη Γεωργία να ερευνήσει τις υποθέσεις βασανισμού στις φυλακές

Ο ΟΗΕ καλεί τη Γεωργία να ερευνήσει τις υποθέσεις βασανισμού στις φυλακές

Η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από τη Γεωργία να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι αξιωματικοί μιας φυλακής της Τιφλίδας που, όπως αποκαλύφθηκε, βασάνιζαν κρατούμενους. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Γεωργία διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας.

Η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από τη Γεωργία να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι αξιωματικοί μιας φυλακής του Τιφλίδας που, όπως αποκαλύφθηκε, βασάνιζαν κρατούμενους.

Η Νάβι Πιλάι, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε ότι οι αρχές της Γεωργίας πρέπει να συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανόνες που απαγορεύουν τα βασανιστήρια.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της γεωργιανής αντιπολίτευσης TV9 μετέδωσε την Τρίτη το βράδυ ένα βίντεο που δείχνει έναν κρατούμενο της φυλακής αρ. 8 της Τιφλίδας, ημίγυμνο, να κλαίει και να εκλιπαρεί για έλεος προτού τον βιάσουν με ένα γκλομπ.

«Καλούμε την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι όλες οι καταγγελίες για τέτοιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και όχι μόνο αυτές που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μέσω αυτών των βίντεο, αλλά όλες όσες ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί, θα ερευνηθούν άμεσα, αμερόληπτα και αποτελεσματικά και ότι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες» δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ εκπρόσωπος της Πιλάι.

«Αυτά τα βίντεο είναι πραγματικά σοκαριστικά […] Δείχνουν κρατούμενους να κακοποιούνται σεξουαλικά και σωματικά, να ταπεινώνονται και να υβρίζονται από τους φύλακες» πρόσθεσε ο Κόλβιλ.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν για τρίτη ημέρα διαδηλώσεις στη Γεωργία κατά της αστυνομικής βίας.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο κτίριο της φιλαρμονικής στην Τιφλίδα, ζητώντας από τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι να πατάξει την αστυνομική βία και να προσάγει στη δικαιοσύνη τον Μπάτσο Αχαλάια, πρώην υπουργό Εσωτερικών της χώρας που υπέβαλε το βράδυ της Πέμπτης την παραίτησή του, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Γεωργίας με κάποιους διαδηλωτές και καίνε σκούπες, δημοφιλές σύμβολο της επιθυμίας τους να απομακρυνθεί η διεφθαρμένη κυβέρνηση.

Στο μεταξύ νέες εικόνες κακοποιήσεων σε φυλακές είδαν στη διάρκεια της νύχτας το φως της δημοσιότητας.

Εκτός από τον Αχαλάια, εξαιτίας του σκανδάλου έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή της η υπουργός Χατούνα Καλμαχελίντζε που είναι αρμόδια για το σωφρονιστικό σύστημα, ενώ ο βοηθός της απολύθηκε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024