Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ στο Charlie Hebdo, κλείνει το Παρίσι πρεσβείες σε 20 χώρες

Σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ στο Charlie Hebdo, κλείνει το Παρίσι πρεσβείες σε 20 χώρες

Πράξη έκανε την «απειλή» του το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, το οποίο όντως δημοσίευσε αρκετά σκίτσα που σατιρίζουν τον Μωάμεθ -ανάμεσα στα οποία και μερικά στα οποία απεικονίζεται γυμνός- μετά το χάος που προκάλεσαν οι σκηνές της περιβόητης «βλάσφημης» ταινίας Innocence of Muslims. Στα γραφεία του περιοδικού έχουν σταλεί μονάδες της αστυνομίας για να αποτραπούν τυχόν επεισόδια, κλείνει το Παρίσι την Παρασκευή πρεσβείες και σχολεία σε 20 χώρες για το φόβο αντιδράσεων. Η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι η ιστοσελίδα της έγινε στόχος κυβερνοπειρατείας.

Πράξη έκανε την «απειλή» του το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, το οποίο όντως δημοσίευσε την Τετάρτη αρκετά σκίτσα που σατιρίζουν τον Μωάμεθ -ανάμεσα στα οποία και μερικά στα οποία απεικονίζεται γυμνός- μετά το χάος που προκάλεσαν οι σκηνές της περιβόητης «βλάσφημης» ταινίας Innocence of Muslims.

Για το φόβο αντιδράσεων, το Παρίσι προχωρά προληπτικά την Παρασκευή στο κλείσιμο πρεσβειών και σχολείων σε 20 χώρες ενώ στα γραφεία του περιοδικού έχουν σταλεί μονάδες της αστυνομίας για να αποτραπούν τυχόν επεισόδια.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την απαγόρευση της διαδήλωσης στο Παρίσι κατά της επίμαχης ταινίας λέγοντας πως όσοι αισθάνονται προσβεβλημένοι μπορούν να κινηθούν δικαστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, μέρος της εισόδου των γραφείων του περιοδικού είχε καεί όταν άγνωστοι είχαν ρίξει μολότοφ μετά τη δημοσίευση άλλων σκίτσων που επίσης θεωρήθηκαν προσβλητικά για τους μουσουλμάνους.

Το site του περιοδικού είχε πέσει το μεσημέρι της Τετάρτης. Η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι η ιστοσελίδα της έγινε στόχος κυβερνοπειρατείας.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού απεικονίζεται ένας υπερορθόδοξος Εβραίος να σπρώχνει έναν μουσουλμάνο σε καροτσάκι, με τίτλο «Άθικτοι 2» και επισήμανση «μην σατιρίζετε» (η αναφορά γίνεται σε ταινία με αυτόν τον τίτλο που κυκλοφορεί στη Γαλλία με κεντρικά πρόσωπα έναν ανάπηρο πλούσιο και τον υπηρέτη του).

Μέσα στο περιοδικό δημοσιεύονται αρκετά σκίτσα του Μωάμεθ, σε μερικά από το οποία είναι γυμνός. Και μόνο η απεικόνιση του Μωάμεθ θεωρείται βλασφημία για τους μουσουλμάνους.

Το περιοδικό είχε δηλώσει την πρόθεσή του να δημοσιεύσει τα σκίτσα τις τελευταίες ημέρες, με τη γαλλική κυβέρνηση να είχε καλέσει τους πάντες να δείξουν υπεθυνότητα και αποφευχθούν οι υπερβολές. Η διεύθυνση του περιοδικού υπερασπίστηκε την Τετάρτη τη δημοσίευση.

Αφού κυκλοφόρησε το περιοδικό την Τετάρτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στο γαλλικό ραδιόφωνο: «Είναι έξυπνο να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά σε αυτό το περιβάλλον; Η απάντηση είναι όχι».

«Είμαι πολύ ανήσυχος» ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, εξηγώντας ότι «μόλις είδα το εξώφυλλο έδωσα εντολή να ληφθούν μέτρα ασφάλειας [στις γαλλικές αποστολές] σε όλες τις χώρες που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024