Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομαδικές εκτελέσεις καταγγέλλει η αντιπολίτευση στη Συρία

Ομαδικές εκτελέσεις καταγγέλλει η αντιπολίτευση στη Συρία

Η μαζική δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με την Αντιπολίτευση, δείχνει καθαρά ότι ο εμφύλιος στη Συρία συνεχίζεται ανεξέλεγκτος. Καμία δύναμη στο εσωτερικό ή το εξωτερικό δεν μοιάζει να είναι σε θέση να κάνει κάτι για να τερματιστεί η τραγωδία.

Η μαζική δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με την Αντιπολίτευση, δείχνει καθαρά ότι ο εμφύλιος στη Συρία συνεχίζεται ανεξέλεγκτος. Καμία δύναμη στο εσωτερικό ή το εξωτερικό δεν μοιάζει να είναι σε θέση να κάνει κάτι για να τερματιστεί η τραγωδία.

Όπως ανέφεραν παράγοντες της αντιπολίτευσης, το Σάββατο, μια μόλις ημέρα μετά την ανακατάληψή της από τον συριακό στρατό, βρέθηκαν στην Ντεράγια (έξω από Δαμασκό) πάνω από 320 πτώματα κυρίως νεαρών ανδρών, αλλά και ολόκληρες οικογένειες.

Τα περισσότερα θύματα πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια της ευρείας επιχείρησης που πραγματοποιεί ο Στρατός εδώ και πέντε ημέρες.

Οι περισσότεροι νεκροί βρέθηκαν σε σπίτια-καταφύγια και υπόγεια κτιρίων και φαίνεται ότι πυροβολήθηκαν εξ επαφής στο κεφάλι, όταν οι στρατιώτες εισέβαλαν σε αυτούς τους χώρους.

Η επίθεση στην Ντεράγια ήταν μέρος μιας εκστρατείας του Στρατού προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο των περιχώρων της πρωτεύουσας, ενός μίγματος κατοικημένων περιοχών και αγροτικής γης, ενώ οι εξεγερμένοι ανασυντάχθηκαν και επανέλαβαν τις αντάρτικες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ.

Περισσότεροι από 440 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στη Συρία, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα στην περιοχή της Δαμασκού, αναφέρει το Reuters τονίζοντας ότι είναι μία από τις πλέον αιματηρές ημέρες στην ιστορία του εμφυλίου πόλεμου.

Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν ακόμη μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των στρατιωτών στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, αλλά και στο Ιντλίμπ και την Ντειρ-ελ-Ζορ.

Στο Χαλέπι, όπου ο στρατός και οι αντάρτες φαίνεται να έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο φθοράς, οι μάχες ήταν οι σφοδρότερες της τελευταίας εβδομάδας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters που βρίσκονται στο σημείο.

Μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν βόμβες και ρουκέτες εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες νότια του Χαλεπιού, της μεγαλύτερης συριακής πόλης, καθώς οι κάτοικοι έφευγαν πανικόβλητοι.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου άκουσαν ισχυρές εκρήξεις, καθώς σύννεφα μαύρου καπνού υψώνονταν στον ουρανό.

Οι αντάρτες υποστηρίζουν πως ελέγχουν τουλάχιστον το 50% της πόλης των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά ο έλεγχος αυτός παραμένει επισφαλής όσο οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν τη δυνατότητα να εξαπολύουν την αεροπορική δύναμή τους εναντίον των μαχητών που είναι σχετικά ελαφρά οπλισμένοι. Κάποιοι αντάρτες στο Χαλέπι πυροβόλησαν με επιθετικά τουφέκια εναντίον ελικοπτέρου που τους επιτίθετο.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε πως σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και «τρομοκράτες» στην κεντρική συνοικία του Χαλεπιού δίπλα στην ιστορική Παλιά Πόλη και σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το αρχαίο φρούριό της.

Από την έναρξη της εξέγερσης κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, το Μάρτιο του 2011, περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, και περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία για να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο Σύρος πρόεδρος, που συναντήθηκε την Κυριακή στη Δαμασκό με ιρανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, είπε πως η κρίση στη Συρία είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας δυτικών και περιφερειακών κρατών να συντρίψουν το ρόλο της χώρας στην «αντίσταση» απέναντι στη δυτική και ισραηλινή κυριαρχία στην περιοχή.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή δεν είναι απλώς μια συνωμοσία εναντίον της Συρίας αλλά της περιοχής στο σύνολό της, στην οποία η Συρία είναι θεμέλιος λίθος» είπε ο Άσαντ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Ο συριακός λαός δεν θα επιτρέψει αυτό το σχέδιο να επιτύχει τους σκοπούς του, ανεξάρτητα από το κόστος» τόνισε.

Παράλληλα, την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος Φαρούκ αλ-Σαράα πραγματοποίησε μία σπάνια στην περίοδο της κρίσης δημόσια εμφάνιση δίνοντας τέλος στις φημολογίες ότι είχε αποσκιρτήσει.

Το Associated Press αναφέρει ότι δημοσιογράφοι είδαν τον Σαράα να βγαίνει από το αυτοκίνητο του και να περπατά προς το γραφείο του για να μεταβεί σε συνάντηση με Ιρανό αξιωματούχο.

Η τελευταία εμφάνιση του Αλ-Σαράα ήταν στην κηδεία των ανώτατων αξιωματικών που σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση των ανταρτών στα μέσα Ιουλίου στη Δαμασκό. Στα μέσα Αυγούστου το Al-Arabiya είχε μεταδώσει ότι ο Αλ-Σαράα είχε διαφύγει στο εξωτερικό αν και λίγο αργότερα διευκρινίστηκε ότι επρόκειτο για τον συνεπώνυμο εξάδελφο του.

* Σε μια άλλη εξέλιξη, πύραυλος που εκτοξεύτηκε από το συριακό έδαφος έπληξε το Σάββατο περιοχή κοντά στην πόλη Ραμτχά, στη βόρεια Ιορδανία.

Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Η Ιορδανία έχει διαμαρτυρηθεί εντόνως στη Συρία διά της διπλωματικής οδού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024