Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να βάλουν τέλος στο «κυνήγι μαγισσών» κατά του WikiLeaks καλεί τις ΗΠΑ ο Ασάνζ

Να βάλουν τέλος στο «κυνήγι μαγισσών» κατά του WikiLeaks καλεί τις ΗΠΑ ο Ασάνζ

Να θέσουν τέλος «στο κυνήγι μαγισσών κατά του WikiLeaks» κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Τζούλιαν Ασάνζ στην πολυαναμενόμενη δήλωσή του από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ο «κύριος WikiLeaks» ζήτησε από τον Μπαράκ Ομπάμα «να πράξει το σωστό», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ενώπιον της επιλογής «να στηρίξουν την ελευθερία της έκφρασης, αξία επάνω στην οποία εγκαθιδρύθηκαν, ή να μας σύρουν όλους σε ένα επικίνδυνο κόσμο όπου δημοσιογράφοι σιωπούν υπό το φόβο δίωξης και πολίτες ψιθυρίζουν στο σκοτάδι»...

Να θέσουν τέλος «στο κυνήγι μαγισσών κατά του WikiLeaks» κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Τζούλιαν Ασάνζ στην πολυαναμενόμενη δήλωσή του από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ο «κύριος WikiLeaks» ζήτησε από τον Μπαράκ Ομπάμα «να πράξει το σωστό», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ενώπιον της επιλογής «να στηρίξουν την ελευθερία της έκφρασης, αξία επάνω στην οποία εγκαθιδρύθηκαν, ή να μας σύρουν όλους σε ένα επικίνδυνο κόσμο όπου δημοσιογράφοι σιωπούν υπό το φόβο δίωξης και πολίτες ψιθυρίζουν στο σκοτάδι»…

Ο Τζούλιαν Ασάνζ μίλησε από το μπαλκόνι του κτιρίου της διπλωματικής αποστολής του Ισημερινού για να μην ρισκάρει τη σύλληψη από τη βρετανική αστυνομία που διατηρεί ισχυρές δυνάμεις έξω από την πρεσβεία. Είναι η πρώτη δημόσια δήλωση του ιδρυτή του WikiLeaks από τον Ιούνιο, όταν κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού, τον οποίο και ευχαρίστησε για την αποδοχή του αιτήματός του για την παροχή ασύλου.

«Καθώς απειλείται το WikiLeaks, απειλείται και η ελευθερία της έκφρασης και η υγεία όλων των κοινωνιών μας» δήλωσε ο Τζούλιαν Ασάνζ ενώπιον πλήθους δημοσιογράφων και υποστηρικτών του.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στιγμή για να μιλήσουμε καθαρά για την επιλογή που βρίσκεται ενώπιον της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα επαναβεβαιώσουν τις επαναστατικές αξίες πάνω στις οποίες εγκαθιδρύθηκαν ή θα μας σύρουν όλους σε ένα επικίνδυνο και καταπιεστικό κόσμο στον οποίο οι δημοσιογράφοι σιωπούν υπό το φόβο της δίωξης και οι πολίτες ψιθυρίζουν στο σκοτάδ» δήλωσε.

Ο 41χρονος Αυστραλός ζήτησε, επίσης, να αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κρατείται στην φυλακή εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής του, καθώς κατηγορείται ότι διέρρευσε στο WikiLeaks διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ.

Ζητούνται σουηδικές εγγυήσεις για μη έκδοση στις ΗΠΑ

Ο ιδρυτής του δικτυακού τόπου, που ξεσήκωσε θύελλα και έγινε «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ με τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων διαβαθμισμένων διπλωματικών εγγράφων, παραμένει «οχυρωμένος» στην πρεσβεία του Ισημερινού από τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έχει αρνηθεί να του παράσχει ασφαλή έξοδο από τη χώρα μετά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου από τον Ισημερινό την περασμένη εβδομάδα, με συνέπεια να ξεσπάσει διπλωματική κρίση μεταξύ της Βρετανίας και του κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Ο Ισημερινός χορήγησε άσυλο στον Ασάνζ με το επιχείρημα ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με απειλή πολιτικής δίωξης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης στις ΗΠΑ, δεν πρόκειται να έχει δίκαιη δίκη και βρίσκεται πιθανώς αντιμέτωπος ακόμη και με την εσχάτη των ποινών εφόσον οδηγηθεί στο εδώλιο στις ΗΠΑ για τους φακέλους του WikiLeaks.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο Ασάνζ θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Σουηδία (όπου καταζητείται για ανάκριση σχετικά με καταγγελίες σεξουαλικών επιθέσεων, τις οποίες αρνείται) εφόσον δοθούν εγγυήσεις από τη Σουηδία ότι δεν θα επιτραπεί η έκδοσή του σε τρίτη χώρα.

Αυτό που πραγματικά φοβάται ο Ασάνζ είναι ότι τελικά θα καταλήξει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις οποίες αποτελεί «κόκκινο πανί», εξαιτίας της δημοσιοποίησης 250.000 απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων από αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, το 2010.

Εκπρόσωπος του δικτυακού τόπου WikiLeaks, τον οποίο ίδρυσε ο Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε την Κυριακή ότι θα είναι «μια καλή βάση» διαπραγμάτευσης εάν η Σουηδία δεσμευθεί επισήμως ότι δεν θα εκδώσει τον Αυστραλό στις ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024