Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σουηδικές εγγυήσεις μη έκδοσης στις ΗΠΑ το «κλειδί» στην υπόθεση Ασάνζ

Σουηδικές εγγυήσεις μη έκδοσης στις ΗΠΑ το «κλειδί» στην υπόθεση Ασάνζ

Την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της Σουηδίας ότι δεν πρόκειται να εκδώσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες «δείχνουν» Ισημερινός και WikiLeaks ως λύση για τη διπλωματική διαμάχη που έχει ανακύψει με την τύχη του «κυρίου WikiLeaks». Ο Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται να προβεί αργότερα σε δημόσια δήλωση από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο -πιθανώς από ένα μπαλκόνι για μην ρισκάρει τη σύλληψη από τη βρετανική αστυνομία. «Είναι μάχιμος και ευχαριστεί τον Ισημερινό» δήλωσε ο δικηγόρος Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος διαμορφώνει την υπερασπιστική γραμμή του Ασάνζ.

Την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της Σουηδίας ότι δεν πρόκειται να εκδώσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες «δείχνουν» Ισημερινός και WikiLeaks ως λύση για τη διπλωματική διαμάχη που έχει ανακύψει με την τύχη του «κυρίου WikiLeaks». Ο Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται να προβεί αργότερα την Κυριακή σε δημόσια δήλωση από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο -πιθανώς από ένα μπαλκόνι για μην ρισκάρει τη σύλληψη από τη βρετανική αστυνομία.

Πριν την πολυαναμενόμενη εμφάνιση του ιδρυτή του WikiLeaks μίλησε στους δημοσιογράφους έξω από την πρεσβεία ο γνωστός Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος διαμορφώνει την υπερασπιστική γραμμή του Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο Ισπανός δικαστής δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Ασάνζ και τον βρήκε «μάχιμο», τονίζοντας ότι θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματα του ιδίου και του δικτυακού του τόπου.

«Ευχαρίστησε τους πολίτες του Ισημερινού και κυρίως τον πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα που του χορήγησαν άσυλο και ζήτησε από τον δικηγόρο του να κινηθεί δικαστικά ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα του WikiLeaks, τα δικά του και αυτά όλων όσοι ερευνώνται» δήλωσε ο Γκαρθόν.

Ο ιδρυτής του δικτυακού τόπου, που ξεσήκωσε θύελλα και έγινε «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ με τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων διαβαθμισμένων διπλωματικών εγγράφων, παραμένει «οχυρωμένος» στην πρεσβεία του Ισημερινού από τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έχει αρνηθεί να του παράσχει ασφαλή έξοδο από τη χώρα μετά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου από τον Ισημερινό την περασμένη εβδομάδα, με συνέπεια να ξεσπάσει διπλωματική κρίση μεταξύ της Βρετανίας και του κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Το WikiLeaks προανήγγειλε την περασμένη Πέμπτη δημόσια δήλωση του Ασάνζ «έξω από την πρεσβεία» την Κυριακή, και ακολούθησαν σενάρια επί σεναρίων καθώς εάν ο Ασάνζ βγει από την πρεσβεία κινδυνεύει με σύλληψη από τις βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις που διατηρούν ισχυρή παρουσία έξω από το κτίριο της διπλωματικής αποστολής.

Οι δηλώσεις του -η πρώτη δημόσια εμφάνιση από το Μάρτιο- θα γίνουν ως φαίνεται από ένα μικρό μπαλκόνι στο άκρο της πρεσβείας, όπως διαφαίνεται από κάποιες εργασίες που γίνονταν το πρωί της Κυριακής στο εσωτερικό της πρεσβείας του Ισημερινού, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Προετοιμάζομαι για τη δημόσια ομιλία μου» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ασάνζ, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ώρα.

Πριν εμφανιστεί ο ίδιος στα μέσα ενημέρωσης, η μητέρα του Ασάνζ δήλωσε από την κατοικία της στο Μπρίσμπεϊν πως ο γιος της είναι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αμερικανική Δικαιοσύνη εάν φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και εκδωθεί στη Σουηδία.

Η Κριστίν Ασάνζ δήλωσε ότι ο γιος της της έχει τονίσει πως οι καταγγελίες εις βάρος του στη Σουηδία είναι κατασκευασμένες και έχουν στόχο να τον συλλάβουν για να εκδοθεί στις ΗΠΑ -«τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Ο Ισημερινός χορήγησε άσυλο στον Ασάνζ με το επιχείρημα ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με απειλή πολιτικής δίωξης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης στις ΗΠΑ, δεν πρόκειται να έχει δίκαιη δίκη και βρίσκεται πιθανώς αντιμέτωπος ακόμη και με την εσχάτη των ποινών εφόσον οδηγηθεί στο εδώλιο στις ΗΠΑ για τους φακέλους του WikiLeaks.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο Ασάνζ θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Σουηδία (όπου καταζητείται για ανάκριση σχετικά με καταγγελίες σεξουαλικών επιθέσεων, τις οποίες αρνείται) εφόσον δοθούν εγγυήσεις από τη Σουηδία ότι δεν θα επιτραπεί η έκδοσή του σε τρίτη χώρα.

Αυτό που πραγματικά φοβάται ο Ασάνζ είναι ότι τελικά θα καταλήξει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις οποίες αποτελεί «κόκκινο πανί», εξαιτίας της δημοσιοποίησης 250.000 απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων από αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, το 2010.

Εκπρόσωπος του δικτυακού τόπου WikiLeaks, τον οποίο ίδρυσε ο Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε την Κυριακή ότι θα είναι «μια καλή βάση» διαπραγμάτευσης εάν η Σουηδία δεσμευθεί επισήμως ότι δεν θα εκδώσει τον Αυστραλό στις ΗΠΑ.

Ερωτηθείσα σχετικά με άρθρο της εφημερίδας Sunday Times, βάσει του οποίου ο Ασάνζ είναι έτοιμος να παραδοθεί αν λάβει σχετικές εγγυήσεις, ο Κρίστιν Χράφνσον δήλωσε: «Θα ήταν μια καλή βάση διαπραγμάτευσης για την επίλυση της υπόθεσης αν οι σουηδικές Αρχές δήλωναν χωρίς επιφυλάξεις ότι ο Τζούλιαν δεν θα εκδοθεί ποτέ από τη Σουηδία στις ΗΠΑ».

Ο Χράφνσον υπενθύμισε ότι ο Ασάνζ ήταν «πάντα έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις» της σουηδικής Δικαιοσύνης και αυτό «ήδη εδώ και δύο χρόνια».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024