Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καταυλισμούς διαλύει η κυβέρνηση Ολάντ και επαναπατρίζει Ρομά

Καταυλισμούς διαλύει η κυβέρνηση Ολάντ και επαναπατρίζει Ρομά

Παράνομους καταυλισμούς Ρομά διαλύουν οι δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας κατόπιν δέσμευσης της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ ότι θα αναλάβει δράση για λόγους δημόσιας υγείας. Δύο καταυλισμοί κοντά στη Λιλ εκκενώθηκαν την Πέμπτη, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες επιχειρήσεις στο Παρίσι και τη Λιόν. Περίπου 240 Ρομά επιβιβάστηκαν σε πτήση προς το Βουκουρέστι για τον επαναπατρισμό τους. Επικριτές των επιχειρήσεων καταγγέλλουν ότι οι Σοσιαλιστές «αντιγράφουν» τις μαζικές απελάσεις της διακυβέρνησης Σαρκοζί.

Παράνομους καταυλισμούς Ρομά διαλύουν οι δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας κατόπιν δέσμευσης της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ ότι θα αναλάβει δράση για λόγους δημόσιας υγείας. Δύο καταυλισμοί κοντά στη Λιλ εκκενώθηκαν την Πέμπτη, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες επιχειρήσεις στο Παρίσι και τη Λιόν. Περίπου 240 Ρομά επιβιβάστηκαν σε πτήση προς το Βουκουρέστι για τον επαναπατρισμό τους.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι οι δικαστικές εντολές για την αφαίρεση των καταυλισμών Ρομά θα εκτελεστούν «με αποφασιστικότητα». Την ίδια στιγμή, επικριτές των επιχειρήσεων καταγγέλλουν ότι οι Σοσιαλιστές «αντιγράφουν» τις μαζικές απελάσεις επί συντηρητικής διακυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί.

Η διάλυση καταυλισμών Ρομά και οι μαζικές απελάσεις το καλοκαίρι του 2010 είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τις γειτονικές χώρες της Γαλλίας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λίγο μετά τα ξημερώματα της Πέμπτης δεκάδες αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών εισέβαλαν στον καταυλισμό που βρισκόταν κοντά στη Λιλ της βόρειας Γαλλίας απομακρύνοντας 200 Ρομά που ζούσαν σε αυτοκινούμενα σπίτια κοντά σε λεωφόρο.

Προηγήθηκε σειρά ανάλογων επιχειρήσεων της γαλλικής αστυνομίας αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι και τη Λιόν, όπου εκατοντάδες Ρομά από την ανατολική Ευρώπη χωρίς άδειες παραμονής εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Ο Μανουέλ Βαλς, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια «σκληρή στάση ενάντια στο έγκλημα», δικαιολόγησε τις επιχειρήσεις αυτές ως νόμιμες και απαραίτητες εξαιτίας του κινδύνου για τη δημόσια υγεία που αποτελούν αυτοί οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί στους οποίους ζουν εκατοντάδες άνθρωποι.

«Καταυλισμοί όπου κυριαρχεί η έλλειψη υγιεινής είναι απαράδεκτοι» υπογράμμισε την Τετάρτη σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι «συχνά βρίσκονται στη μέση εργατικών συνοικιών και αποτελούν κίνδυνο για τις κοινότητες».

Η κυβέρνηση Σαρκοζί είχε επαναπατρίσει χιλιάδες Ρομά στη Ρουμανία, αφού τους παρείχε βοήθεια ύψους 300 ευρώ για κάθε ενήλικα και 150 ευρώ για κάθε παιδί. Πολλοί, πάντως, από αυτούς κατάφεραν να επιστρέψουν στη Γαλλία.

Ο Βαλς σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ θα επανεξετάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες δίνεται αυτή η βοήθεια στους μετανάστες που δεν έχουν νόμιμα χαρτιά.

Εντός της ημέρας αναχωρούν από τη Λιόν εκατοντάδες Ρομά με προορισμό τη Ρουμανία, «μια απέλαση με ανθρωπιστική πρόφαση», όπως καταγγέλλουν πολλοί ακτιβιστές.

Ο Ζαν-Φιλίπ, ένας ακτιβιστής που μάχεται για τα δικαιώματα των Ρομά, αναφέρει ότι αυτή είναι «η πιο μαζική απέλαση που έχει γίνει στη Λιόν από τις αρχές του έτους» και μετά την εκλογή του Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας.

«Όλοι δήλωσαν εθελοντικά ότι επιθυμούν να επιστρέψουν» στη Ρουμανία, εξήγησε ο Ζαν-Φιλίπ. «Όμως αυτό έγινε έπειτα από εβδομάδες πίεσης στους καταυλισμούς και εξώσεις […]. Αυτοί οι εθελοντικοί επαναπατρισμοί είναι καμουφλαρισμένες απελάσεις και επιπλέον κατασπαταλείται και δημόσιο χρήμα καθώς πολλοί από αυτούς θα επιστρέψουν» επισήμανε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024