Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ξόφλησε» η Αργεντινή τους πολίτες που έχασαν τις οικονομίες τους το 2001

«Ξόφλησε» η Αργεντινή τους πολίτες που έχασαν τις οικονομίες τους το 2001

Η πλέον οδυνηρή -οικονομικά και κοινωνικά- περίοδος στη μεταδικτατορική Αργεντινή έλαβε και επίσημα τέλος την Παρασκευή. Η κυβέρνηση κατέβαλε την τελευταία δόση του 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2002, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πολίτες που έχασαν περίπου 66 δισ. δολάρια σε καταθέσεις, στη διάρκεια της κρίσης του 2001. Στην ομιλία της ο πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες είπε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θυμίζει την Αργεντινή εκείνης της περιόδου, γνωστή ως «corralito».

Η πλέον οδυνηρή -οικονομικά και κοινωνικά- περίοδος στη μεταδικτατορική Αργεντινή έλαβε και επίσημα τέλος την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση κατέβαλε και την τελευταία δόση του δεκαετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2002, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πολίτες που έχασαν περίπου 66 δισ. δολάρια σε καταθέσεις, στην οικονομική κρίση του 2001.

Πολλοί ήταν εκείνοι που κατέφυγαν στα δικαστήρια προκειμένου να βρουν το δίκιο τους και πέτυχαν τελικά να δικαιωθούν μετά από χρόνια.

Αρκετοί άλλοι προτίμησαν να δεχθούν το 10ετές ομόλογο που εξέδωσε η μεταβατική κυβέρνηση του 2002, ώστε να εισπράξουν ένα μέρος των χρημάτων που έχασαν. Στην πορεία -όπως άλλωστε συμβαίνει συχνά- αρκετοί πούλησαν αυτά τα ομόλογα, για να εισπράξουν μετρητά.

Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία δόση, ύψους σχεδόν 2,5 δισ. δολαρίων καταβλήθηκε στους δικαιούχους την Παρασκευή. Το συνολικό ποσό που κάλυψε το ομόλογο ήταν σχεδόν 20 δισ. δολάρια.

«Τα χρήματα αυτά έπρεπε να τα έχουν πληρώσει οι τράπεζες» υπενθύμισε.

Στην ομιλία της ο πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες είπε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θυμίζει την Αργεντινή εκείνης της περιόδου, γνωστή ως «corralito».

Mιλώντας σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου του Μπουένος Αίρες, η πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά:

«Τι θυμίζει η κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή; Μήπως τη Γαλλική Επανάσταση; Μήπως τη δική μας Μάχη για την Ανεξαρτησία; Θυμίζει την Αργεντινή του 2001, όταν η «σωτηρία» του 2000, το μεγάλο κούρεμα του 2001 έκαναν τους πολίτες να πιστέψουν ότι οι καταθέσεις τους ήταν διασφαλισμένες.

» Έχω την εντύπωση ότι στην Ευρώπη δεν καταλαβαίνουν. Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη αν ο κόσμος χάνει τη δουλειά του, χάνει το σπίτι του και τις οικονομίες του;»

Η ίδια πάντως, ξεκαθάρισε ότι η καταβολή της τελευταίας δόσης «δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, αλλά για προβληματισμό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024