Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτομόλησε ο Σύρος επιτετραμμένος στο Λονδίνο καταγγέλλοντας το καθεστώς

Αυτομόλησε ο Σύρος επιτετραμμένος στο Λονδίνο καταγγέλλοντας το καθεστώς

Βαρύ πλήγμα για το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ αποτελεί η αυτομόληση του πλέον υψηλόβαθμου Σύρου διπλωμάτη στο Λονδίνο. Ο επιτετραμμένος Χάλεντ αλ Αγιούμπι παραιτήθηκε τη Δευτέρα ενημερώνοντας το Φόρεϊν Όφις ότι δεν μπορεί πλέον «να εκπροσωπεί ένα καθεστώς που έχει διαπράξει τέτοιες βίαιες και κατασταλτικές ενέργειες εναντίον του ίδιου του λαού του». Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το σφυροκόπημα των καθεστωτικών δυνάμεων κατά θέσεων ανταρτών στο Χαλέπι. Κραυγή αγωνίας για τους αμάχους από τον ΟΗΕ, 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Χαλέπι τις τελευταίες δύο ημέρες.

Βαρύ πλήγμα για το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ αποτελεί η αυτομόληση του πλέον υψηλόβαθμου Σύρου διπλωμάτη στο Λονδίνο. Ο επιτετραμμένος Χάλεντ αλ Αγιούμπι παραιτήθηκε τη Δευτέρα ενημερώνοντας το Φόρεϊν Όφις ότι δεν μπορεί πλέον «να εκπροσωπεί ένα καθεστώς που έχει διαπράξει τέτοιες βίαιες και κατασταλτικές ενέργειες εναντίον του ίδιου του λαού του».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το σφυροκόπημα των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ κατά θέσεων ανταρτών στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη της Συρίας. συνεχίζεται. Τις τελευταίες δύο ημέρες, μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του στρατού, έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι 200.000 άμαχοι και όσοι μένουν πίσω βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις τροφίμων και διακοπές ηλεκτροδότησης.

Με τη φράση «καρφί στο ‘φέρετρο’ του Άσαντ» σχολίασε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λίον Πανέτα τη σφοδρή αντεπίθεση των δυνάμεων του Άσαντ στο Χαλέπι. «Εάν (σ.σ. το καθεστώς) συνεχίσει αυτού του είδους την τραγική επίθεση εναντίον του ίδιου του λαού, τότε νομίζω ότι θα είναι ένα καρφί στο φέρετρο του Άσαντ» δήλωσε τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία στέλνει φάλαγγα περίπου 20 οχημάτων που μεταφέρουν στρατεύματα, συστοιχίες πυραύλων και τεθωρακισμένα στα σύνορα με τη Συρία, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες στην Άγκυρα για την ασφάλεια των νότιων συνόρων της χώρας. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα διασχίσουν τη μεθόριο, και οι στρατιωτικές κινήσεις πιθανώς αποτελούν αυστηρά προληπτικό μέτρο μπροστά στην κλιμάκωση της βίας στη Συρία.

Σχετικά με την αυτομόλησε του Σύρου επιτετραμμένου Χάλεντ αλ Αγιούμπι, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως «ο κ. αλ Αγιούμπι μας είπε ότι δεν προτίθεται πλέον να εκπροσωπεί ένα καθεστώς που έχει διαπράξει τέτοιες βίαιες και κατασταλτικές ενέργειες εναντίον του ίδιου του λαού του και επομένως είναι αδύνατον για αυτόν να συνεχίσει να διατηρεί τη θέση του».

Ο αλ Αγιούμπι ήταν ο πιο υψηλόβαθμος Σύρος διπλωμάτης που υπηρετούσε στο Λονδίνο. Είχε ενταχθεί στο διπλωματικό σώμα το 2001, και ο πρώτος διορισμός του ήταν στην Ελλάδα όπου διατέλεσε πρόξενος από το 2003 έως το 2008.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε, επίσης, πως αυτομόλησε και διέφυγε στην Τουρκία ο υπαρχηγός της αστυνομίας στη συριακή πόλη Λαττάκεια μαζί με 11 αξιωματικούς.

Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, οχηματοπομπή παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία δέχθηκε επίθεση μέσα του Σαββατοκύριακου.

«Χθες η οχηματοπομπή του στρατηγού Γκαίι δέχθηκε επίθεση από ενόπλους» δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, λέγοντας πως η θωράκιση των οχημάτων γλίτωσε την αποστολή. «Ευτυχώς, δεν υπήρξαν τραυματισμοί».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024