Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άμεση παρέμβαση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Χαλέπι ζητά ο Γάλλος πρόεδρος

Άμεση παρέμβαση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Χαλέπι ζητά ο Γάλλος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να παρέμβει γρήγορα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποφευχθεί μια νέα σφαγή στη Συρία, την ώρα που ο συριακός στρατός έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση στο Χαλέπι. Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν εξετάζει την πιθανότητα να δώσει άσυλο στον Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να παρέμβει γρήγορα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποφευχθεί μια νέα σφαγή στη Συρία, την ώρα που ο συριακός στρατός έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση στο Χαλέπι.

«Ο ρόλος των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι να παρεμβαίνουν το γρηγορότερο δυνατόν» είπε στους δημοσιογράφους ο Φρ.Ολάντ στο περιθώριο επίσκεψής του στο Μονλεζίν, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Επίθεση από αέρος και ξηράς πραγματοποίησαν το Σάββατο οι συριακές δυνάμεις στο Χαλέπι.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας με 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, το βιομηχανικό Χαλέπι βρίσκεται στη δίνη του πολέμου.

Το αποτέλεσμα της δύσκολης αυτής μάχης αναμένεται να καθορίσει την έκβαση της 17μηνης εξέγερσης κατά του καθεστώτος Ασαντ.

Οι συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και στρατιωτών σταμάτησαν το βράδυ του Σαββάτου, αλλά ο βομβαρδισμός της πόλης συνεχίζεται, ανέφεραν αντάρτες και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

«Η επίθεση στη συνοικία Σαλαχεντίν σταμάτησε και καταφέραμε να απωθήσουμε τον τακτικό στρατό μέχρι τη συνοικία Χαμντανίγιε» λίγο δυτικότερα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου της πόλης, συνταγματάρχης Άμπντελ Τζάμπαρ αλ-Οκάιντι.

Το Σαλαχεντίν που, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, φιλοξενεί τους περισσότερους αντάρτες, είναι ο βασικός στόχος της επιχείρησης του συριακού στρατού.

«Το γεγονός ότι οι στρατιώτες δεν προχωρούν προς το Σαλαχεντίν δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι οπισθοχωρούν, γιατί η στρατηγική του τακτικού στρατού είναι να βομβαρδίζουν για να προκαλέσει την έξοδο (των ανταρτών) και κατόπιν να επιτεθεί ακόμη σφοδρότερα» είπε ο επικεφαλής του Παρατηρητήριου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Από την πλευρά του, ο συνταγματάρχης Οκάιντι είπε δώδεκα ώρες μετά την πρώτη επίθεση, ο στρατός «δεν κατάφερε να κάνει τίποτα».

Εξήγησε ότι η τακτική του Ελεύθερου Συριακού Στρατού είναι να μετακινούνται τα μέλη του από συνοικία σε συνοικία, διασφαλίζοντας ότι έχουν εξοντωθεί οι σαχίμπα (φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί) και οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

«Αν καταφέρναμε να πάρουμε στα χέρια μας σημαντικό αριθμό όπλων από τα τακτικά στρατεύματα θα εξαπολύαμε ολοκληρωτική επίθεση για να απελευθερώσουμε το Χαλέπι» πρόσθεσε.

«Πάνω από 20.000 οι νεκροί»

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 14.000 πολίτες, έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον Μάρτιο του 2011, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τους 20.028 θανάτους που έχει καταγράψει αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση, οι 13.978 αφορούν πολίτες.

Έχουν χάσει, επίσης, τη ζωή τους 5.082 στρατιώτες και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και 968 λιποτάκτες, όπως είπε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο πρόεδρος της οργάνωσης που εδρεύει στη Βρετανία και στηρίζει τις αναφορές της σε πληροφορίες που λαμβάνει από ακτιβιστές, δικηγόρους και γιατρούς σε όλη τη Συρία.

Να σημειωθεί ότι το Παρατηρητήριο συμπεριλαμβάνει στον αριθμό των πολιτών και τους ένοπλους που μάχονται το καθεστώς του Άσαντ αλλά δεν είναι πρώην στρατιώτες.

Ο απολογισμός αυτός είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές καθώς ο ΟΗΕ σταμάτησε την καταμέτρηση των θυμάτων στα τέλη του 2011.

«Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να δώσουμε άσυλο στον Άσαντ»

Η Ρωσία δεν έχει κάνει καμία συμφωνία για να παραχωρήσει άσυλο στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και «ούτε καν σκέφτεται» μια τέτοια πιθανότητα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Το έχουμε πει δημοσίως, περισσότερες από μία φορές, ότι ούτε καν σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο» είπε ο Σ.Λαβρόφ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε αν αληθεύουν οι πληροφορίες των ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει άσυλο στον Σύρο πρόεδρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024