Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Χαλέπι της Συρίας

Μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Χαλέπι της Συρίας

Μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικά ελικόπτερα βομβάρδισαν το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, την ώρα που στο έδαφος σημειώνονταν σφοδρές μάχες στο κέντρο της πόλης, καθώς οι αντάρτες προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο από τις δυνάμεις του στρατού. Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη με όλμους και ρουκέτες. Εξέγερση σε φυλακή του Χαλέπι με θύματα. Μάχες μαίνονται και σε συνοικίες της Δαμασκού. Αναστολή της λειτουργίας της πρεσβείας στη Δαμασκό δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση.

Μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικά ελικόπτερα βομβαρδίζουν το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, την ώρα που στο έδαφος σημειώνονται σφοδρές μάχες στο κέντρο της πόλης, καθώς οι αντάρτες προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο από τις δυνάμεις του στρατού.

Νωρίτερα, φιλοκυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδιζαν την πόλη με όλμους και ρουκέτες.

Θεωρείται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιούνται σε μάχη στο Χαλέπι, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις πέταξαν από ελικόπτερα φυλλάδια σε όλη τη Δαμασκό, με τα οποία καλούν τους αντικαθεστωτικούς να παραδώσουν τα όπλα. «Ελπίδα επιβίωσης δεν έχετε, εκτός αν καταθέσετε τα όπλα σας» αναφέρουν τα φυλλάδια.

Σύροι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση σε μια προσπάθεια να καταλάβουν το κέντρο της πόλης, στις πύλες της Παλιάς Πόλης -μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, είπαν κάτοικοι της πόλης και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, στα βόρεια προάστια του Χαλεπίου, του κυριότερου εμπορικού και βιομηχανικού κέντρου της Συρίας, οι δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατέστειλαν μια εξέγερση σε φυλακή της πόλης, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα κρατούμενους με πολυβόλα και κάνοντας εκτενή χρήση χημικών, καταγγέλλουν ακτιβιστές.

Εκρήξεις και φωτιές σημειώθηκαν στη διάρκεια εξέγερσης στη Χομς, όπου αστυνομικοί λιποτάκτησαν και κρατούμενοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία.

Οργανώσεις ακτιβιστών αναφέρουν ότι τουλάχιστον 43 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα έως το απόγευμα της Τρίτης.

Δυνάμεις του τακτικού στρατού της Συρίας εξαπέλυσαν επίσης επιθέσεις στις συνοικίες Κάνταμ και Αασάλι, δύο από τους τελευταίους θύλακες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στην συριακή πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση, η κυβέρνηση έχει ανακτήσει τον έλεγχο στις περισσότερες συνοικίες της Δαμασκού που είχαν καταλάβει την προηγούμενη εβδομάδα οι αντάρτες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, μια πιθανή ήττα του στρατού στο Χαλέπι θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για τις δυνάμεις του Άσαντ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περισσότεροι από 116 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη Συρία.

Πάνω από 1.260 πολίτες, αντάρτες και στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 15 Ιουλίου, οπότε οι αντάρτες εξαπέλυσαν επιχείρηση κατά των δυνάμεων του Αλ Άσαντ.

Από την Ουάσινγκτον η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, υπογράμμισε: «Υπάρχει ακόμη χρόνος για την κυβέρνηση του Άσαντ να παραδώσει την εξουσία, να ξεκινήσει η πολιτική μεβάση, με τερματισμό της βίας». Και πρόσθεσε: «Οι εξεγερμένοι είναι όσο ποτέ καλά οπλισμένοι και οργανωμένοι, ασκώντας τον έλεγχο σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της επικράτειας. Ας είναι έτοιμοι λοιπόν να συνεργαστούν με μία συριακή προσωρινή κυβέρνηση που θα διαφυλάξει τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των Σύρων».

Την Τρίτη, η κυβέρνηση της Ρωσίας επανέλαβε την ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες της χώρας, ζητώντας τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Συρία, επικαλούμενη την «εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση» και τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, διεθνής ανησυχία έχει ξεσπάσει για τα χημικά όπλα που φέρεται να διαθέτει ο Άσαντ.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο στρατηγός Άλι Μαμλούκ διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας, η οποία διευθύνει το σύνολο του συριακού μηχανισμού ασφαλείας, δήλωσε πηγή στην Δαμασκό.

Παράλληλα, ο στρατηγός Ρουστόμ Γαζάλε, πρώην διευθυντής της στρατιωτικής υπηρεσίας ασφαλείας στην Δαμασκό, ονομάστηκε επικεφαλής της πολιτικής ασφάλειας, ενώ ο Ντιμπ Ζάιτουν, ο οποίος βρισκόταν στη θέση αυτή, αναλαμβάνει επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας.

Οι διορισμοί αυτοί σημειώνονται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επίθεση της 18ης Ιουλίου, η οποία έπληξε την καρδιά του μηχανισμού ασφαλείας του καθεστώτος Άσαντ.

Εν τω μεταξύ, έκκληση να σταματήσουν η βία και οι εχθροπραξίες στην Συρία, απευθύνει το Πατριαρχείο της Αντιοχείας.

«Απευθύνουμε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση, εντός και εκτός της πολύπαθης Συρίας, να σταματήσουν οι εχθροπραξίες απ’ όπου προέρχονται» αναφέρει, σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά το μεσημέρι.

Ο πνευματικός ηγέτης της πολυπληθέστερης ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας στη Μέση Ανατολή, πατριάρχης Αντοχείας Ιγνάτιος και οι μητροπολίτες περιγράφουν, στη σχετική ανακοίνωση, τη συγκλονιστική πραγματικότητα και επισημαίνουν:

«Αναρίθμητοι Άραβες, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, άνδρες γυναίκες και παιδιά, πέφτουν θύματα από τους βομβαρδισμούς. Τα νοσοκομεία γέμισαν τραυματίες και ο ανθρώπινος θρήνος είναι ακατάπαυστος.

» Οι Άραβες της Συρίας, ανεξάρτητα από τη θρησκεία μας, έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε στον τόπο μας ειρηνικά και δημιουργικά. Τους δεκαπέντε τελευταίους μήνες είναι αμέτρητες οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και πολυπληθείς όσοι εγκατέλειψαν την πατρίδα μας, πρόσφυγες σε άλλες χώρες.

» Οι Χριστιανοί μας έχασαν τα χωριά τους, τις πόλεις τους, την περιουσία, τους ιερούς ναούς και τις οικογένειές τους μέσα στα ερείπια των συγκρούσεων».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Προσβλέπουμε παράλληλα στους Διεθνείς Οργανισμούς και τη Διεθνή Κοινότητα να κατανοήσουν την ιδιαιτερότητα της χώρας μας και να εγγυηθούν για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την καταλλαγή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024