Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μακελειό με 12 νεκρούς σε πρεμιέρα του νέου Μπάτμαν στο Ντένβερ, δεκάδες τραυματίες [infographic]

Μακελειό με 12 νεκρούς σε πρεμιέρα του νέου Μπάτμαν στο Ντένβερ, δεκάδες τραυματίες [infographic]

Ένοπλος μασκοφόρος άνοιξε πυρ σε κινηματογράφο στο Ντένβερ του Κολοράντο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρώτης προβολής του νέου «Σκοτεινού Ιππότη», σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 άτομα. Οι τραυματίες φτάνουν τους 50 -το νεότερο θύμα είναι ένα μόλις εξάχρονο παιδί. Ένας ύποπτος -ο 24χρονος Τζέιμς Χολμς- έχει ήδη τεθεί υπό κράτηση, δεν υπάρχουν ενδείξεις για δεύτερο δράστη. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκε επιπλέον οπλισμός, ενώ ο ύποπτος υποστήριξε στους αστυνομικούς πως υπάρχουν εκρηκτικά στο σπίτι του.

Ένοπλος μασκοφόρος άνοιξε πυρ σε κινηματογράφο στο Ντένβερ του Κολοράντο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρώτης προβολής του νέου «Σκοτεινού Ιππότη», σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 άτομα. Υπό κράτηση ένας ύποπτος.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε το περιστατικό, λέγοντας πως οι τραυματίες φτάνουν τους 50 -το νεότερο θύμα είναι ένα μόλις εξάχρονο παιδί. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε ανακοινώσει πως οι νεκροί ήταν 14, αριθμό τον οποίο διόρθωσε αργότερα στους 12 (δέκα βρέθηκαν νεκροί επί τόπου και δύο εξέπνευσαν στο νοσοκομείο).

Ένας ύποπτος, ο 24χρονος Τζέιμς Χολμς, έχει ήδη τεθεί υπό κράτηση και δεν υπάρχουν ενδείξεις για δεύτερο δράστη.

Η ταινία αναμενόταν με τεράστιο ενδιαφέρον και όσες αίθουσες την προέβαλαν ήταν κατάμεστες από κόσμο.

Το περιστατικό έγινε στους κινητογράφους Century, που βρίσκονται σε εμπορικό κέντρο στην περιοχή Ορόρα, κατά τη διάρκεια τη μεταμεσονύχτιας (τοπική ώρα) πρεμιέρας.{{{ map }}}

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ένοπλος που φορούσε αντιασφυξιογόνο μάσκα άνοιξε πυρ στο κέντρο έξω από τις αίθουσες που γινόταν η προβολή, έχοντας ρίξει νωρίτερα καπνογόνο.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως δεν κατάλαβαν αμέσως πως επρόκειτο για αληθινούς πυροβολισμούς, πιστεύοντας πως ο θόρυβος ακουγόταν από ταινία που παιζόταν σε διπλανή αίθουσα.

Το CNN, πλάνα του οποίου δείχνουν ισχυρή κινητοποίηση της αστυνομίας γύρω από το εμπορικό κέντρο, αναφέρει πως τα γύρω νοσοκομείο είχουν ειδοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν «περιστατικό με πολλά θύματα».

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο ύποπτος -του οποίου το όνομο δεν έδωσε στη δημοσιότητα- εντοπίστηκε κοντά στον κινηματογράφο. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκε επιπλέον οπλισμός, ενώ ο ίδιος υποστήριξε στους αστυνομικούς πως υπάρχουν εκρηκτικά στο σπίτι του.

Τα κίνητρα του δράστη δεν είναι ακόμη γνωστά. Το FBI ανέφερε πάντως πως μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει ενδείξεις πως υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με δίκτυα τρομοκρατίας.

Μήνυμα του Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε συγκλονισμένος από τον «ειδεχθή και τραγικό» φόνο 12 ανθρώπων και δεσμεύτηκε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Η Μισέλ και εγώ έχουμε συγκλονιστεί και στενοχωρηθεί βαθύτατα από τους ειδεχθείς και τραγικούς φόνους στο Κολοράντο (…). Η κυβέρνησή μου θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει τους κατοίκους της Ορόρα σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεσμευόμαστε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης, ότι θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των συμπατριωτών μας και ότι θα φροντίσουμε τους τραυματίες» προσθέτει ο πρόεδρος σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Φλόριντα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, όπου διανυκτέρευσε.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι ο Ομπάμα ενημερώθηκε τα ξημερώματα για τις δολοφονίες, καθώς βρισκόταν στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, όπου πραγματοποιεί προεκλογική περιοδεία εν όψει των προεδρικών εκλογών.

«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για τις δολοφονίες στην Ορόρα στο Κολοράντο από τον σύμβουλό του εσωτερικής ασφάλειας Τζον Μπρέναν στις 05:26 (τοπική ώρα, περίπου 12:26 ώρα Ελλάδος) το πρωί» δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζέι Κάρνεϊ.

Τη βαθύτατη λύπη του εξέφρασε και ο αντίπαλος του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές, ο Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ.

«Προσευχόμαστε για τους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων αυτήν την τραυματική και με μεγάλο πόνο στιγμή. Ελπίζουμε ότι ο υπεύθυνος αυτού του φρικτού εγκλήματος θα λογοδοτήσει γρήγορα ενώπιον της δικαιοσύνης» προσθέτει ο Ρόμνεϊ σε ανακοίνωσή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024