Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκταφή της σορού Αραφάτ μετά τις νέες καταγγελίες για δηλητηρίαση

Εκταφή της σορού Αραφάτ μετά τις νέες καταγγελίες για δηλητηρίαση

Στην εκταφή της σορού του Γιασέρ Αραφάτ κατόπιν αιτήματος της χήρας του, Σούχα, συναινεί η Παλαιστινιακή Αρχή στη σκιά νέων καταγγελιών που θέλουν τον ηγέτη-σύμβολο των Παλαιστινίων να δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο το 2004. «Θέλω να μάθει ο κόσμος την αλήθεια για τη δολοφονία του Γιασέρ Αραφάτ» δηλώνει η Σούχα στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα, την ώρα που ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ αξιώνει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας καθώς αναζωπυρώνονται οι χρόνιες υποψίες των Παλαιστινίων ότι το Ισραήλ κρύβεται πίσω από το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ.

Στην εκταφή της σορού του Γιασέρ Αραφάτ κατόπιν αιτήματος της χήρας του, Σούχα, συναινεί η Παλαιστινιακή Αρχή στη σκιά νέων καταγγελιών που θέλουν τον ηγέτη-σύμβολο των Παλαιστινίων να δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο το 2004.

«Θέλω να μάθει ο κόσμος την αλήθεια για τη δολοφονία του Γιασέρ Αραφάτ» δηλώνει η Σούχα Αραφάτ στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα, την ώρα που ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ αξιώνει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, καθώς αναζωπυρώνονται οι χρόνιες υποψίες των Παλαιστινίων ότι το Ισραήλ κρύβεται πίσω από το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ.

Ρεπορτάζ που μετέδωσε την Τρίτη το δίκτυο Αλ Τζαζίρα επικαλείται αναλύσεις που διενήργησε ελβετικό εργαστήριο σε βιολογικά δείγματα που ελήφθησαν από προσωπικά αντικείμενα και ενδύματα του Αραφάτ, τα οποία παραδόθηκαν μετά το θάνατό του στην Σούχα από το στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί, όπου κατέληξε ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων.

Το εργαστήριο εντόπισε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα πολωνίου-210, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα. Την πραγματοποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων είχε ζητήσει η ίδια η Σούχα, η οποία παρέδωσε στο κανάλι του Κατάρ προσωπικά αντικείμενα του Αραφάτ και εν συνέχεια το Αλ Τζαζίρα τα έστειλε στο εργαστήριο στη Λωζάνη.

Τα ευρήματα επαναφέρουν στο προσκήνιο τις υποψίες που είχαν εκφραστεί από παλαιστινιακής πλευράς για δηλητηρίαση του Γιασέρ Αραφάτ από το Ισραήλ.

To ραδιενεργό πολώνιο-210, που προφανώς είχε χορηγηθεί μέσω τροφής, διαπιστώθηκε ότι προκάλεσε και τον αργό θάνατο του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος απεβίωσε στο Λονδίνο το 2006.

Προτού μεταφερθεί για νοσηλεία στο Παρίσι ο Αραφάτ βρισκόταν πολιορκημένος από τον ισραηλινό στρατό στο αρχηγείο του στη Ραμάλα. Ο ιστορικός ηγέτης απεβίωσε στις 11 Νοεμβρίου του 2004 ύστερα από εντερική φλεγμονή που του προκάλεσε αιμορραγία και στη συνέχεια εγκεφαλικό. Επικράτησε σύγχυση σχετικά με τα ακριβή αίτια του θανάτου, χωρίς να δοθούν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη φύση της ασθένειας που οδήγησε στη νοσηλεία Αραφάτ στο Παρίσι.

Η Σούχα Αραφάτ ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή την εκταφή της σορού του συζύγου της για να υποβληθούν σε εξετάσεις τα οστά, καθώς και την διενέργεια διεθνούς έρευνας ανάλογη με εκείνην που είχε πραγματοποιηθεί για τις συνθήκες θανάτου του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι.

«Έχουμε τις πρώτες αποδείξεις ότι πρόκειται για έγκλημα. Θέλω να μάθει ο κόσμος την αλήθεια για τη δολοφονία του Γιασέρ Αραφάτ» είπε η Σούχα Αραφάτ στο Αλ Τζαζίρα. Δεν έκανε κάποια ευθεία αναφορά, όμως σημείωσε πως το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούσαν τον Αραφάτ εμπόδιο για την ειρήνη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε ταυτόχρονα ότι θα εγκρίνει το αίτημά της για την εκταφή, σύμφωνα με τον Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπο του νυν Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, όπως μεταδίδει σε σχετικό τηλεγράφημα το πρακτορείο Reuters.

Την ίδια ώρα, ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε στο σταθμό Φωνή της Παλαιστίνης ότι το ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα αποδεικνύει ότι ο θάνατος του Αραφάτ το 2004 «είχε πολιτικά αίτια».

Πάντως, ανώτατος αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης διέψευσε τις πληροφορίες περί δηλητηρίασης του Αραφάτ.

«Το ρεπορτάζ είναι αβάσιμο και θα υπενθύμιζα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων [το οποίο μεταδίδει την είδηση] ότι δεν ήταν η ισραηλινή πλευρά που αποφάσισε να κρατήσει κλειστά τα ιατρικά αρχεία» δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η εφημερίδα New York Times, η οποία εξασφάλισε τον ιατρικό φάκελο του Αραφάτ από τις γαλλικές νοσοκομειακές αρχές, έγραψε το 2005 ότι δεν βρέθηκαν ίχνη τοξινών σε δείγματα του αίματός του τα οποία εστάλησαν σε τρια διαφορετικά εργαστήρια.

Ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων δεν είχε διογκωμένο νεφρό, ούτε είχε καταστραφεί το συκώτι του, έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη τα ιατρικά αρχεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024