Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην εξουσία του Μεξικού επιστρέφει το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα

Στην εξουσία του Μεξικού επιστρέφει το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα

Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική αρχή της χώρας. Με τη νίκη του Πένια Νέτο, τον οποίο έσπευσε να συγχαρεί ο απερχόμενος πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν, το κεντρώο Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) επιστρέφει στην εξουσία, έπειτα από 12 χρόνια. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του, ο Πιένα Νιέτο δεσμεύτηκε πως «θα τιμήσει την εμπιστοσύνη» των ψηφοφόρων του και «θα τηρήσει τις υποσχέσεις του». «Το Μεξικό νίκησε» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το κόμμα του κέρδισε μια δεύτερη ευκαιρία, την οποία «θα τιμήσει με αποτελέσματα».

Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική αρχή της χώρας. Με τη νίκη του Πένια Νέτο, τον οποίο έσπευσε να συγχαρεί ο απερχόμενος πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν, το κεντρώο Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) επιστρέφει στην εξουσία, έπειτα από 12 χρόνια.

Ο Πένια Νιέτο του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος συγκεντρώνει ποσοστό 37,9% ώς 38,55%, ενώ ο βασικός του αντίπαλος αριστερός Αντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπράντορ ποσοστό από 30,9% ώς 31,86%.

Η Ζοζεφίνα Βάσκες Μότα του κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN) βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό που κυμαίνεται από 25,1% ώς 26%.

Η καταμέτρηση των ψήφων, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Ινστιτούτο, βασίζεται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα των αποτελεσμάτων από τουλάχιστον 7.500 εκλογικά τμήματα της χώρας.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του, ο Πιένα Νιέτο δεσμεύτηκε πως «θα τιμήσει την εμπιστοσύνη» των ψηφοφόρων του και «θα τηρήσει τις υποσχέσεις του». «Το Μεξικό νίκησε» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το κόμμα του κέρδισε μια δεύτερη ευκαιρία, την οποία «θα τιμήσει με αποτελέσματα».

«Δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν» επισήμανε ο ίδιος, απαντώντας σε αυτούς που εκφράζουν φόβους για την ιστορία διαφθοράς και αυταρχισμού του κόμματός του.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Μεξικού υποσχέθηκε ένα «νέο τρόπο διακυβέρνησης», πάντα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας.

Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Φελίπε Καλντερόν δήλωσε πως είναι «απολύτως διατεθειμένος να συνεργαστεί» με τον Πένια Νιέτο ώστε η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, που θα ολοκληρωθεί με την ορκωμοσία του την 1η Δεκεμβρίου, να γίνει με τάξη, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Με τη νίκη του Νιέτο, το κεντρώο Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) επιστρέφει στην εξουσία, έπειτα από 12 χρόνια.

Το PRI κυβερνούσε το Μεξικό για επτά δεκαετίες μέχρι που το 2000, ο Βισέντε Φοξ, μάνατζερ και πρόεδρος της Coca Cola Mexico πέτυχε το ακατόρθωτο: Το συντηρητικό Κόμμα της Εθνικής Δράσης (PAN) επικράτησε, βάζοντας τέλος στην 71χρονη κυριαρχία του PRI.


To 2006 τις εκλογές κέρδισε και πάλι το ίδιο κόμμα, αναδεικνύοντας στην προεδρία τον Φελίπε Καλντερόν, «σπρώχνοντας» στην τρίτη θέση το PRI.

Εκείνη η εκλογική μάχη θύμιζε κάτι από εκλογές στη Φλόριντα το 2000. Ο Φελίπε Καλντερόν κέρδισε με λιγότερο από 1% τον κεντροαριστερό υποψήφιο Λόπες Ομπραδόρ. Ακολούθησε μπαράζ ενστάσεων και προσφυγών. Η νίκη του Καλντερόν σφραγίστηκε τελικά στα δικαστήρια.

Αρκετοί στο Μεξικό θεωρούν ότι η επιστροφή του PRI στην εξουσία σημαίνει την επιστροφή της διαφθοράς και του αυταρχισμού ενός «συστήματος» που κυβέρνησε τη χώρα για 71 χρόνια.

Όμως, ο πόλεμος με τους βαρόνους των ναρκωτικών, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, είναι αυτός που κατά τις εκτιμήσεις έστειλε τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά του PRI.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024