Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμβολικό όρκο ενώπιον του αιγυπτιακού λαού έδωσε ο Μούρσι στην Ταχρίρ

Συμβολικό όρκο ενώπιον του αιγυπτιακού λαού έδωσε ο Μούρσι στην Ταχρίρ

Μία ημέρα πριν την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι, απευθύνθηκε στους Αιγύπτιους με ομιλία του στην πλατεία Ταχρίρ, τον τόπο όπου γεννήθηκε και καθιερώθηκε η επανάσταση που τον έφερε στην εξουσία. Έδωσε συμβολικά μπροστά σε χιλιάδες κόσμου τον όρκο που θα δώσει το Σάββατο και ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Συμβουλίου και έχρισε εαυτόν αρχηγό της επανάστασης. «Η επανάσταση συνεχίζεται» διαμήνυσε επευφημούμενος.

Μία ημέρα πριν την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι, απευθύνθηκε στους Αιγύπτιους με ομιλία του στην πλατεία Ταχρίρ, τον τόπο όπου γεννήθηκε και καθιερώθηκε η επανάσταση που τον έφερε στην εξουσία.

Έδωσε συμβολικά μπροστά σε χιλιάδες κόσμου τον όρκο που θα δώσει το Σάββατο ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Συμβουλίου και έχρισε εαυτόν αρχηγό της επανάστασης.

«Δεν υπάρχει καμία δύναμη πάνω από τη δύναμη του λαού» τόνισε εν μέσω ζητωκραυγών απευθυνόμενος εμμέσως στους στρατηγούς που επί της ουσίας θα ελέγχουν την χώρα και θα έχουν την πρωτοβουλία της κατάθεσης νόμων.

«Δεν φοβάμαι κανένα, εκτός από το Θεό», είπε. Ο λαός, είπε σε άλλο σημείο, είναι πηγή κάθε νομιμότητας και εξουσίας, επισήμανε.

Η επανάσταση δεν έχει τελειώσει, τόνισε εξάλλου, «θα συνεχιστεί μέχρι να εκπληρωθούν όλοι οι αντικειμενικοί της στόχοι».

Επιπλέον, υποσχέθηκε ότι θα απελευθερώσει τον τυφλό σεΐχη Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν ο οποίος είναι φυλακισμένος στις ΗΠΑ για τη συμμετοχή του στην βομβιστική επίθεση του World Trade Center το 1993. Ακόμη υποσχέθηκε ότι θα κλείσει μία εκκρεμότητα που αφορά το εσωτερικό, την απελευθέρωση δηλαδή των διαδηλωτών που περιμένουν να δικαστούν σε στρατοδικεία

Ενάμιση χρόνο μετά την επανάσταση και έξι μήνες μετά την εκλογές που ανέδειξαν Κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχεί η παράταξή του, ο Μούρσι θα βρεθεί να ηγείται ανίσχυρος απέναντι στο SCAF, το οποίο μετά τη διάλυση της Βουλής έχει στα χέρια του και την νομοθετική εξουσία.

Οι αποφάσεις του προέδρου θα τελούν υπό την έγκριση του στρατού που θα ελέγχει και τις ένοπλες δυνάμεις: ο αρχηγός του SCAF, στρατάρχης Ταντάουι, θα παραμείνει επί του παρόντος και υπουργός Άμυνας.

Τα περιθώρια άσκησης πολιτικής για τον πρόεδρο θα είναι ανύπαρκτα, μέχρι τουλάχιστον να συσταθεί επιτροπή που θα φτιάξει ένα νέο Σύνταγμα—σε κάθε περίπτωση αρκετούς μήνες από σήμερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024