Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν έχω υποχρέωση στον Άσαντ» είπε ο Πούτιν στο Ισραήλ

«Δεν έχω υποχρέωση στον Άσαντ» είπε ο Πούτιν στο Ισραήλ

Με 90 λεπτά καθυστέρηση και μάλλον κουρασμένος έφτασε ο Ρώσος πρόεδρος στο Ισραήλ τη Δευτέρα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρόεδρο, στον οποίο είπε ότι δεν έχει «υποχρέωση» στον Μπασάρ Αλ Άσαντ, αλλά κάλεσε τη Δύση να σκεφτεί προσεκτικά πριν τον απομακρύνει. «Ο Άσαντ σταμάτησε να αποτελεί εναλλακτική λύση, όταν άρχισε να πυροβολεί τα παιδιά του» είπε ο Ισραηλινός πρόεδρος. «Κανείς από εμάς δεν μπορεί να ανεχτεί φέρετρα γεμάτα σορούς παιδιών. Αυτό είναι πέρα από την πολιτική» είπε. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάλεσε τον Πούτιν να σκληρύνει τη στάση του κατά του Ιράν. Την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος επισκέπτεται τη Δυτική Όχθη.

Με 90 λεπτά καθυστέρηση και μάλλον κουρασμένος έφτασε ο Ρώσος πρόεδρος στο Ισραήλ τη Δευτέρα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρόεδρο, στον οποίο είπε ότι δεν έχει «υποχρέωση» στον Μπασάρ Αλ Άσαντ, αλλά κάλεσε τη Δύση να σκεφτεί προσεκτικά πριν τον απομακρύνει. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάλεσε τον Πούτιν να σκληρύνει τη στάση του κατά του Ιράν. Την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος επισκέπτεται τη Δυτική Όχθη.

Όπως ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος, το Ισραήλ ζήτησε από τον Πούτιν να κάνει περισσότερα βήματα για να διατηρηθεί η σταθερότητα στη Συρία, για να εμποδίσει βιολογικά και χημικά όπλα να πέσουν στα χέρια της Χεζμπολάχ ή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Ο Πούτιν είπε ότι δεν έχει υποχρέωση στον Άσαντ, αλλά η Ρωσία και η Συρία έχουν στρατηγικές σχέσεις» ανέφερε η πηγή.

Στη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ο Βλ.Πούτιν συζήτησε το ενδεχόμενο μια δυτική χώρα να αναλάβει δράση κατά της Συρίας.

«Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι κάποιος πρέπει να σκέφτεται τις συνέπειες μιας πράξης πριν την κάνει» είπε ο Βλ.Πούτιν. «Δείτε τι έγινε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Όσον αφορά τη Συρία, κάποιος πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά εάν η αντιπολίτευση που θα ανέλθει στην εξουσία θα είναι αυτό που η Δύση θέλει να είναι ή εάν θα είναι το εντελώς αντίθετο» είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σ.Πέρες παρουσίασε στον Πούτιν μια πρόταση να τεθεί η Συρία υπό την επιτήρηση του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ για δύο χρόνια, μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.

«Ο Άσαντ σταμάτησε να αποτελεί εναλλακτική λύση, όταν άρχισε να πυροβολεί τα παιδιά του» είπε ο Ισραηλινός πρόεδρος. «Κανείς από εμάς δεν μπορεί να ανεχτεί φέρετρα γεμάτα σορούς παιδιών. Αυτό είναι πέρα από την πολιτική» είπε.

Το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν συζητήθηκε, επίσης, στις επαφές που είχε ο Άσαντ με την ισραηλινή ηγεσία.

Το Ισραήλ τού ζήτησε να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στο Ιράν.

«Συμφωνούμε ότι τα πυρηνικά όπλα στα χέρια του Ιράν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο, πρώτα για το Ισραήλ, αλλά και για την περιοχή και για ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν τώρα: πρέπει να εντείνουμε τις κυρώσεις και να εντείνουμε τις απαιτήσεις» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, καλώντας να σταματήσει ο εμπλουτισμός ουρανίου στο Ιράν.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος, καθώς «είναι απαράδεκτο να σκεφτεί κανείς το ενδεχόμενο αλληλοκαταστροφής».

Την Τρίτη ο Βλ.Πούτιν επισκέπτεται τη Δυτική Όχθη. Βρέθηκε στον Ναό της Γεννήσεως, ενώ στη συνέχεια έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

Προτού αναχωρήσει για την Ιορδανία, ο Πούτιν αναμένεται να εγκαινιάσει ρωσικό πολιτιστικό και επιστημονικό κέντρο στην πόλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024