Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιουλίου το εμπάργκο της ΕΕ στο ιρανικό πετρέλαιο

Σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιουλίου το εμπάργκο της ΕΕ στο ιρανικό πετρέλαιο

Το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν προς τις χώρες της ΕΕ πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, όπως είχε συμφωνηθεί εξαρχής τον περασμένο Ιανουάριο, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα. Παράλληλα οι υπουργοί απέρριψαν το αίτημα της Ελλάδας για ειδική μεταχείριση (όπως εξαίρεση ή πιστώσεις) σε ό,τι αφορά τις δικές της εισαγωγές λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν προς τις χώρες της ΕΕ πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, όπως είχε συμφωνηθεί εξαρχής τον περασμένο Ιανουάριο, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή όσον αφορά το πώς θα προχωρήσουμε την 1η Ιουλίου», δήλωσε σχετικά η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η ΕΕ είχε αποφασίσει την εφαρμογή του εμπάργκο από τον Ιούλιο ώστε να εκτελεστούν συμβόλαια παράδοσης που είχαν ήδη κλειστεί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο οι εισαγωγές από το Ιράν σχεδόν μηδενίστηκαν.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ακόμη να εξετάσουν στο μέλλον την υλοποίηση του εμπάργκο ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ροή πετρελαίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το εμπάργκο έχει αποφασιστεί στο πλαίσιο μέτρων που κλιμακώνουν την πίεση κατά του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα για το οποίο η Δύση υποπτεύεται ότι αποσκοπεί στην παραγωγή πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη διαψεύδει μιλώντας για αποκλειστικά ειρηνική χρήση.

Παράλληλα οι υπουργοί απέρριψαν το αίτημα της Ελλάδας για ειδική μεταχείριση (όπως εξαίρεση ή πιστώσεις) σε ό,τι αφορά τις δικές της εισαγωγές λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Η Ελλάδα εισήγαγε πετρέλαιο με πίστωση από το Ιράν και είχε ζητήσει να επιτραπούν οι αγορές και πέρα από την 1η Ιουλίου ή να δοθούν εγγυήσεις που θα της επιτρέπουν να αγοράζει πετρέλαιο από άλλες χώρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024