Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από τις φυλακές του Μουμπάρακ στην προεδρία ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μούρσι

Από τις φυλακές του Μουμπάρακ στην προεδρία ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μούρσι

Σε μία εναλλαγή της μοίρας αδιανόητη ενάμιση χρόνο πριν, ένας ισλαμιστής που είχε φυλακιστεί από τον Χόσνι Μουμπάρακ σήμερα τον διαδέχθηκε στην προεδρία του μεγαλύτερου αραβικού κράτους σε μία εκλογική νίκη ιστορικής σημασίας για την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή. Ο Μοχάμεντ Μούρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προβάλλει την εικόνα του μετριοπαθούς Ισλάμ δεσμευόμενος ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων -και αυτό ακριβώς είναι που ζητά η Δύση στα συγχαρητήρια μηνύματά της. Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην πλατεία Ταχρίρ, όπου θα συνεχιστεί η διαμαρτυρία των Αδελφών Μουσουλμάνων κόντρα στις υπερεξουσίες του στρατού.

Σε μία εναλλαγή της μοίρας αδιανόητη ενάμιση χρόνο πριν, ένας ισλαμιστής που είχε φυλακιστεί από τον Χόσνι Μουμπάρακ σήμερα τον διαδέχθηκε στην προεδρία του μεγαλύτερου αραβικού κράτους σε μία εκλογική νίκη ιστορικής σημασίας για την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή. Ο Μοχάμεντ Μούρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προβάλλει την εικόνα του μετριοπαθούς Ισλάμ δεσμευόμενος ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων και θα προασπίσει τα δικαιώματα όλων των πολιτών -και αυτό ακριβώς είναι που ζητά η Δύση στα συγχαρητήρια μηνύματά της.

Ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων δεν έρχεται στην εξουσία με τη δύναμη του έκπτωτου προέδρου, τις «φαραωνικές» εξουσίες που απολάμβανε ο Χόσνι Μουμπάρακ μέχρι να «αποκαθηλωθεί» από τη μαζική λαϊκή εξέγερση, την οποία κατέστειλε αιματηρά για τιμωρηθεί με ισόβια δεσμά και να οδηγηθεί στις ίδιες φυλακές, όπου είχε στείλει πολλές φορές τον νέο πρόεδρο.

Οι υπερεξουσίες έχουν συγκεντρωθεί στα χέρια του κυβερνώντος Στρατιωτικού Συμβουλίου με μία κίνηση που έχει καταγγελθεί ως πραξικοπηματική από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία διακηρύσσει ότι θα συνεχίσει τη διαμαρτυρία στην πλατεία Ταχρίρ έως ότου ακυρωθεί το επίμαχο συνταγματικό διάταγμα με το οποίο ο στρατός σφετερίστηκε τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία.

Η Βουλή, στην οποία κυριαρχούσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, έχει διαλυθεί κατ’ εντολή του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου με αφορμή μια παρατυπία στον εκλογικό νόμο. Ο στρατός κρατά τη νομοθετική εξουσία έως την ανάδειξη νέου Κοινοβουλίου, πιθανώς στα τέλη του έτους. Για να διενεργηθούν όμως εκλογές θα πρέπει να έχει υιοθετηθεί νέο Σύνταγμα επί του οποίου ο στρατός έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο…

Η νίκη του δυτικοτραφούς 60χρονου Μούρσι σπάει την παράδοση της κυριαρχίας ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αίγυπτο, και φέρνει στην προεδρία το κίνημα που είχε τεθεί εκτός νόμου και πολεμήθηκε στα 30 χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης της Αιγύπτου από τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο ίδιος έχει καταδείξει μία μετριοπαθή ισλαμική ατζέντα για να οδηγήσει την Αίγυπτο σε μία νέα εποχή δημοκρατίας, και μιλά για μία «αιγυπτιακή αναγέννηση με ισλαμική βάση». Δεσμεύεται να οικοδομήσει ένα «σύγχρονο κράτος», λέγοντας ότι θα είναι «πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων, μουσουλμάνων και χριστιανών».

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των Αιγυπτίων είναι αυτό που ζητά και αναμένει η Δύση από τον νεοκλεγέντα πρόεδρο -που επικράτησε στις κάλπες με ποσοστό 51,7% έναντι του πρώην στρατηγού της αεροπορίας και τελευταίου πρωθυπουργού του Μουμπάρακ, Αχμέντ Σαφίκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχάρησαν τον Μοχάμεντ Μούρσι, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό αυτή την ιστορική στιγμή, να λάβει μέτρα για να προωθήσει την εθνική ενότητα, συμβουλευόμενος όλες τις πλευρές για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κάλεσε τον Μούρσι να διασφαλίσει ότι η Αίγυπτος θα παραμείνει «πυλώνας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα όλων των Αιγύπτιων, των γυναικών και των θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως των χριστιανών κοπτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Βρετανία με τον υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ να καλεί τον νέο πρόεδρο να προχωρήσει «γρήγορα» με δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί «τα δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων, ανδρών και γυναικών».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον Μούρσι, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Γαλλία είναι «έτοιμη να συνεργαστεί μαζί του» και εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί η δημοκρατική μετάβαση που ξεκίνησε το 2011 προκειμένου να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος δικαίου που θα εγγυάται τις πολιτικές ελευθερίες όλων των πολιτών.

Το Ιράν χαιρέτισε τη νίκη του υποψηφίου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στα τελικά στάδια μίας «Ισλαμικής Αφύπνισης». Και την ίδια στιγμή το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σέβεται το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, καλώντας τη νέα διακυβέρνηση να σεβαστεί εξίσου την ειρηνευτική συμφωνία του 1979 μεταξύ των δύο κρατών.

Ο Μούρσι έχει δηλώσει ότι «στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του», αλλά ότι θα σεβαστεί ταυτόχρονα και την ειρηνευτική συμφωνία του 1979 με το Ισραήλ. Παράλληλα, αναφέρει ότι θα τερματίσει την «εξάρτηση» της Αιγύπτου από τις ΗΠΑ και θα ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στη χώρα του.

Πάντως, ο Μούρσι ήλθε μάλλον κατά τύχη στην εξουσία: μπήκε στην προεδρική κούρσα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή εξαιτίας της ακύρωσης της υποψηφιότητας του Χαϊράτ αλ-Σάτερ, του φαβορί της Αδελφότητας για την προεδρική μάχη.

Λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε η νίκη του στις προεδρικές εκλογές, ο Μούρσι δήλωσε ότι παραιτείται από το κόμμα. Επίσης χαιρέτισε το στρατό και τη Δικαιοσύνη γιατί διασφάλισαν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. «Ιδιαίτερα τιμώ τη Δικαιοσύνη, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αστυνομία γιατί προστάτευσαν τη δημοκρατική διαδικασία» τόνισε.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου

Μολονότι θεωρείται «συντηρητικός» έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι δεσμεύεται να προστατεύσει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά και τα δικαιώματα των χριστιανών, των γυναικών, των νέων και των χωρικών.

Στην προεκλογική εκστρατεία του προσπάθησε να καθησυχάσει τους χριστιανούς της Αιγύπτου, αλλά και τους φιλελεύθερους που ανησυχούσαν με την πιθανότητα να έχουν για πρόεδρο έναν ισλαμιστή. Πολλοί εξέφραζαν φόβους ότι ο Μούρσι θα επιδιώξει να εγκαθιδρύσει ένα θρησκευτικό κράτος και ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων θα υπονομευτούν.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του είχε τονίσει ότι στόχος του είναι να βρεθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της Αιγύπτου: την ανεργία, τη φτώχεια, την έλλειψη στέγης. Στην οικονομική πολιτική του υπόσχεται ότι θα βελτιώσει τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο Μοχάμεντ Μούρσι, ο πρώτος πρόεδρος της Αιγύπτου που αναδεικνύεται με ελεύθερες εκλογές, είχε φυλακιστεί πολλές φορές επί καθεστώτος Χόσνι Μουμπάρακ, όταν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ήταν ένα κίνημα εκτός νόμου αλλά «ανεκτό». Ο ίδιος, καθηγητής μηχανικής, συνελήφθη τρεις ημέρες αφότου ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του Μουμπάρακ, στις 25 Ιανουαρίου 2011.

Αποφυλακίστηκε μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου και τέθηκε επικεφαλής του πρώτου πολιτικού κόμματος που ίδρυσε η Αδελφότητα, του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.

Ο Μούρσι γεννήθηκε στην επαρχία Σαρκίγια, στο Δέλτα του Νείλου, τον Αύγουστου του 1952. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και το 1982 πήρε υποτροφία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Δύο από τα τέσσερα παιδιά του έχουν γεννηθεί στην Καλιφόρνια και έχουν την αμερικανική υπηκοότητα.

Επέστρεψε στην Αίγυπτο το 1985 και συνελήφθη από το καθεστώς του Μουμπάρακ γιατί διαφωνούσε με την κυβερνητική πολιτική. Από το 2000 μέχρι το 2005, όταν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ήταν εκτός νόμου, είχε εκλεγεί ανεξάρτητος βουλευτής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024