Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακροδεξιός εξτρεμιστής με σώας τα φρένας ο Μπρέιβικ, λέει η υπεράσπιση

Ακροδεξιός εξτρεμιστής με σώας τα φρένας ο Μπρέιβικ, λέει η υπεράσπιση

Την εισήγηση της Εισαγγελίας που ζητά τον εγκλεισμό του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σε ψυχιατρικό ίδρυμα για τον εφιάλτη της 22ας Ιουλίου του 2011 αντικρούει η υπεράσπιση στην πολύκροτη δίκη, λέγοντας πως ο κατηγορούμενος έχει σώας τα φρένας και δεν πρέπει να του στερηθεί το δικαίωμα να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του που καθοδηγήθηκαν από εξτρεμισμό. Η υπεράσπιση παρουσιάζει τον Μπρέιβικ ως εξτρεμιστή υποκινούμενο από ακροδεξιά ιδεολογία, αντί για έναν ψυχικά ασθενή που αιματοκύλισε τη χώρα μόνο για να σκοτώσει...

Την εισήγηση της Εισαγγελίας που ζητά τον εγκλεισμό του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σε ψυχιατρικό ίδρυμα για τον εφιάλτη της 22ας Ιουλίου του 2011 αντικρούει η υπεράσπιση στην πολύκροτη δίκη, λέγοντας πως ο κατηγορούμενος έχει σώας τα φρένας και δεν πρέπει να του στερηθεί το δικαίωμα να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του που καθοδηγήθηκαν από εξτρεμισμό.

Η υπεράσπιση παρουσιάζει τον Μπρέιβικ ως εξτρεμιστή τρομοκράτη υποκινούμενο από ακροδεξιά ιδεολογία κατά του Ισλάμ, αντί για έναν ψυχικά ασθενή που αιματοκύλισε τη χώρα μόνο για να σκοτώσει…

Ο Γκέιρ Λίπεσταντ, συνήγορος του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, δήλωσε στην τελική αγόρευσή του ενώπιον του δικαστηρίου του Όσλο ότι ο πελάτης του «θέλει να τιμωρηθεί για τις πράξεις του -και αυτό σημαίνει να θεωρηθεί έχοντας σώας τα φρένας από το δικαστήριο».

Η πηγή των πράξεων του 33χρονου Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είναι μία εξτρεμιστική, ριζοσπαστική πολιτική συμπεριφορά, προϊόν ακροδεξιάς ιδεολογίας, επισήμανε ο συνήγορος υπεράσπισης.

«Οι πράξεις της 22ας Ιουλίου υποκινήθηκαν από εξτρεμισμό. Είναι η τρομοκρατία, με απόλυτο κυνισμό και χωρίς ενδοιασμούς, που υποκινεί περισσότερο από ό,τι άλλο τις πράξεις του» υπογράμμισε.

Το γεγονός ότι «η ασφαλής, μικρή Νορβηγία χτυπήθηκε από μία τέτοια τρομοκρατική επίθεση είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοηθεί» σημείωσε ο Γκέιρ Λίπεσταντ, και αυτό κατά τον ίδιο μπορεί να εξηγήσει εν μέρι γιατί οι ψυχίατροι που εξέτασαν τον Μπρέιβικ κατέληξαν σε διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με την κατάσταση της ψυχικής του υγείας.

Έπειτα από αγόρευση δυόμισι ωρών ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε την αθώωση (τυπικό αίτημα, καθώς ο Μπρέιβικ υποστηρίζει ότι έδρασε για τη σωτηρία της χώρας) ή την επιβολή της «επιεικέστερης δυνατής ποινής» και την απόρριψη του εγκλεισμού του σε ψυχιατρικό ίδρυμα, βάσει της εισήγησης της εισαγγελίας.

«Ο κατηγορούμενος δήλωσε πως έχει πολιτικά κίνητρα. Αν τον κηρύξουμε άρρωστο [παράφρονα], τού στερούμε το ανθρώπινο δικαίωμα να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του» υπογράμμισε ο δικηγόρος.

Οι δύο ψυχιατρικές εκθέσεις που έχουν συντάξει εμπειρογνώμονες για τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δεν συγκλίνουν, με την πρώτη να αποφαίνεται πως ο ακροδεξιός εξτρεμιστής είναι σχιζοφρενής και τη δεύτερη να συμπεραίνει πως είναι υπόλογος για τις πράξεις του.

Ο Μπρέιβικ έχει χαρακτηρίσει ψευδή και κατασκευασμένη η έκθεση που τον κρίνει παράφρων για το μακελειό της 22ας Ιουλίου του 2011 -μη θέλοντας να υποβαθμιστεί η αντι-ισλαμική ιδεολογία του από μία διάγνωση περί ψυχασθένειας.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι εγκλεισμός σε ψυχιατρικό ίδρυμα θα ήταν μία μοίρα χειρότερη από το θάνατο και «θα κάνει τα πάντα» για να το αποτρέψει.

Ο 33χρονος κατηγορείται για τη δολοφονία συνολικά 77 ανθρώπων στο Όσλο και στο γειτονικό νησί Ουτόγια -οι περισσότεροι έφηβοι, μέλη της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Στο ακροατήριο παρίσταται την Παρασκευή ο Έσκιλ Πέντερσεν, πρόεδρος της Νεολαίας (AUF), αλλά και πέντε εκπρόσωποι των οικογενειών των θυμάτων και των επιζώντων που θα μπορέσουν στο τέλος της διαδικασίας να κάνουν δηλώσεις ενώπιον του δικαστηρίου.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται το νωρίτερα στις 20 Ιουλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Χωρίς Παπανικολάου στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός – Διαθέσιμος ο Γουόκαπ

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Βαρκελώνη για τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς με την Μπαρτσελόνα, χωρίς τον αρχηγό του Κώστα Παπανικολάου – Κανονικά στην αποστολή ο Τόμας Γουόκαπ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024