Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μέρκελ, ο «Εξολοθρευτής» της Ευρώπης και της ανάπτυξης, γράφει ο New Statesman

Μέρκελ, ο «Εξολοθρευτής» της Ευρώπης και της ανάπτυξης, γράφει ο New Statesman

Η Ανγκελα Μέρκελ είναι «η πιο επικίνδυνη ηγέτις του κόσμου» αναφέρει το βρετανικό περιοδικό New Statesman, γνωστό και για τα προκλητικά του εξώφυλλα. Σε αυτό η Μέρκελ θυμίζει «Εξολοθρευτή», προφανώς για να δείξει πώς καταφέρνει με τις εμμονές της στη λιτότητα να «εξολοθρεύει» την ανάπτυξη.

Η Ανγκελα Μέρκελ είναι «η πιο επικίνδυνη ηγέτις του κόσμου» αναφέρει το βρετανικό περιοδικό New Statesman, γνωστό και για τα προκλητικά του εξώφυλλα. Σε αυτό η Μέρκελ θυμίζει «Εξολοθρευτή», προφανώς για να δείξει πώς καταφέρνει να «εξολοθρεύει» την ανάπτυξη.

Για την ιστορία, στο ρόλο του αληθινού «Εξολοθρευτή» ξεχώρισε ο Αυστριακός Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ.

Στο άρθρο του ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Μάχντι Χάσαν διερωτάται ποιος ηγέτης αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια τάξη και την ευημερία: ο Ιρανός Αχμαντινετζάντ, ο Ισραηλινός Νετανιάχου ή ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Β.Κορέας;

«Η απάντηση είναι: μια πρώην χημικός, λάτρης της όπερας με αβρούς τρόπους που κατέχει το αξίωμά της εδώ και επτά χρόνια. Ναι λοιπόν, ας περάσει στη σκηνή η καγκελάριος Μέρκελ της Γερμανίας, η λύση της οποίας για την δημοσιονομική κρίση της Ευρώπης έχει φέρει την ήπειρο -ίσως και όλον τον κόσμο- στο χείλος μιας δεύτερης Μεγάλης Ύφεσης.»

Και μπορεί η Μέρκελ να μην προκάλεσε η ίδια την κρίση, «η ‘τιμή’ αυτή ανήκει τους μεγάλους τραπεζίτες του κόσμου», αλλά η μανία με τη λιτότητα θα προκαλέσει νέα Ύφεση, μετά από σχεδόν έξι δεκαετίες πανευρωπαϊκής σταθερότητας και ευημερίας.

Στο άρθρο καυτηριάζεται ιδιαίτερα ο «τραμπουκισμός» της. Μπορεί στις εκλογές οι Έλληνες να ψήφισαν είτε την καθυστέρηση του προγράμματος είτε και την ακύρωσή του, αμέσως η ίδια βγήκε να προειδοποιήσει ότι δεν αλλάζει τίποτα.

«Αλλά και να βάλει στη θέση του τον υπουργό Εξωτερικών που εμφανίστηκε να προτείνει παράταση στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.»

Ο ίδιος δημοσιογράφος εντυπωσιάζεται από το γεγονός ότι η Γερμανία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για την αναφορά στο ναζισμό εντός της χώρας της, όμως αδιαφορεί που η λιτότητα και η κοινωνική κρίση οδηγεί όλο και περισσότερους άνεργους νέους σε ακραία κόμματα.

Αναφέρει ως παράδειγμα τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, τη Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, αλλά και το ακροδεξιό κόμμα της Ουγγαρίας.

Όσο για το επιχείρημα ότι η Μέρκελ απλά υποστηρίζει τους συμπατριώτες της που εργάζονται σκληρά και δεν επιθυμούν να πληρώνουν τα χρέη των Νοτίων, ο αρθρογράφος επικαλείται τα στοιχεία του ΟΟΣΑ: οι «τεμπέληδες» Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από τους Γερμανούς και όλους τους υπόλοιπους στην ΕΕ.

Επιπλέον, στην ίδια τη Γερμανία οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά, για αυτό άλλωστε εισπράττει την αποδοκιμασία των ψηφοφόρων στις τοπικές εκλογές.

«Η Ιστορία διδάσκει ότι την Κρίση του 1929-30 δεν βοήθησε ιδιαίτερα η πολιτική των περικοπών του Χέρμπερτ Χούβερ στις ΗΠΑ, ενώ η μαζική ανεργία και όχι ο υπερπληθωρισμός, ήταν αυτό που έδωσε φτερά στον Χίτλερ το 1933».

Ο αρθρογράφος του περιοδικού δεν μοιάζει ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, αφού θεωρεί ότι ακόμα και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν τώρα, όπως για παράδειγμα τα όσα ανακοινώθηκαν στη G20, «είναι πολύ λίγα, πολύ αργά».

Oι οπαδοί της λιτότητας έχουν «αίμα στα χέρια τους», συνεχίζει ο ίδιος αναφερόμενος στη αύξηση των ποσοστών αυτοκτονίας στην Ελλάδα.

Καταλήγει λέγοντας ότι η Μέρκελ καταστρέφει το ευρωπαϊκό σχέδιο, οδηγώντας στη φτώχεια τους γείτονες της Γερμανίας και προκαλώντας νέα παγκόσμια ύφεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024