Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αγωνιώδης έκκληση του Economist στη Μέρκελ να πάρει πρωτοβουλίες

Αγωνιώδης έκκληση του Economist στη Μέρκελ να πάρει πρωτοβουλίες

Το τάνκερ «Παγκόσμια Οικονομία» που βυθίζεται και η έκκληση  ενός επιβαίνοντα στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να βάλει τώρα τις μηχανές μπρος κοσμεί το εξώφυλλο του Economist στο προσεχές τεύχος του: η βρετανική επιθεώρηση ζητά και πάλι από την Μέρκελ να πάρει αποφάσεις γιατί ο χρόνος εξαντλείται και όλος ο πλανήτης είναι πλέον σε κίνδυνο. Η παραποιούσα ανάπτυξη και ο κίνδυνος καταστροφής έχει βάλει σε δύσκολο δρόμο την παγκόσμια οικονομία. Ακόμα και οι αναδυόμενες οικονομίες «έχουν χτυπήσει στον τοίχο» σημειώνει το editorial.

Το τάνκερ «Παγκόσμια Οικονομία» που βυθίζεται και η έκκληση ενός επιβαίνοντα στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να βάλει τώρα τις μηχανές μπρος κοσμεί το εξώφυλλο του Economist στο προσεχές τεύχος του: η βρετανική επιθεώρηση ζητά και πάλι από την Μέρκελ να πάρει αποφάσεις γιατί ο χρόνος εξαντλείται και όλος ο πλανήτης είναι πλέον σε κίνδυνο.

«»Στις σωστικές λέμβους!». Αυτό είναι το αυστηρό μήνυμα που στέλνουν οι αγορές ομολόγων για την παγκόσμια οικονομία» γράφει ο Economist.

Η παραποιούσα ανάπτυξη και ο κίνδυνος καταστροφής έχει βάλει σε δύσκολο δρόμο την παγκόσμια οικονομία. Ακόμα και οι αναδυόμενες οικονομίες «έχουν χτυπήσει στον τοίχο», σημειώνει το editorial.

Η αποδυνάμωση του ευρώ και το χάος από μία ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από το κοινό νόμισμα, οι διαφωνίες των πολιτικών και τα λιγοστά πυρομαχικά που έχουν οι κεντρικές τράπεζες, στήνουν ένα δύσκολο σκηνικό.

«Το 2008 οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι πολιτικοί εργάστηκαν μαζί για να εμποδίσουν την οικονομική δυσπραγία. Σήμερα οι πολιτικοί φιλονικούν. Και αν και οι τεχνοκράτες και οι κεντρικές τράπεζες μπορούν (και θα έπρεπε) να κάνουν περισσότερα, έχουν λιγότερα πυρομαχικά στη διάθεσή τους» αναφέρει το κείμενο.

«Είναι τώρα στα χέρια των Ευρωπαίων πολιτικών να αντιμετωπίσουν οριστικά και αποφασιστικά το θέμα του ευρώ. Η πειστική λύση δεν εγγυάται ομαλότητα στην παγκόσμια οικονομία· η αδυναμία εξεύρεσης εγγυάται την οικονομική τραγωδία» υπογραμμίζει.

Ο Economist βλέπει ότι αναμφίβολα έγιναν λάθη στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία αλλά και από τους πιστωτές τους. Η εμμονή στην λιτότητα και τα πακέτα διάσωσης που αποδείχτηκαν ημίμετρα, η καθυστέρηση της τραπεζικής ενοποίησης έφεραν το ευρώ κοντά στην καταστροφή με μεγάλες ευθύνες του Βερολίνου.

Τι μπορεί να γίνει τώρα; Η πεποίθηση της Μέρκελ ότι η λιτότητα και η μη παροχή πακέτων βοήθειας θα φέρει τη μεταρρύθμιση, αρχίζει να κοστίζει όλο και περισσότερο. Ακόμη όλο και λιγότερο πιθανή φαίνεται η δυνατότητα της Γερμανίας να τη βγάλει καθαρή από την κρίση λέει ο Economist.

Χρειάζεται πλέον ένα σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου ακόμα και νωρίτερα αν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα τρομάξει τις αγορές.

Το κόστος για την ίδια την Μέρκελ μπορεί να είναι η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό, αλλά τα οφέλη μπορεί να έρθουν και πάλι γιατί θα έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και «η παγκόσμια οικονομία θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα μακριά από την καταστροφή».

«Κυρία Μέρκελ είναι στο χέρι σας», καταλήγει ο Economist.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024