Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η οικονομική κρίση αφήνει ανοχύρωτα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη

Η οικονομική κρίση αφήνει ανοχύρωτα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη

Η οικονομική κρίση που πλήττει τις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τομέα της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δηλώνει ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς. Υπογραμμίζει ότι οι προϋπολογισμοί των επιτροπών ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν περικοπεί ή έχει μειωθεί το προσωπικό τους στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Λετονία και τη Βρετανία, με συνέπεια να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις γενικευμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η οικονομική κρίση, που πλήττει τις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες, έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τομέα της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, προειδοποιεί σε δημόσια παρέμβαση ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς.

Παράλληλα, ο επίτροπος διαπιστώνει ότι πολλές εθνικές επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν αναγκασθεί είτε να κλείσουν τα γραφεία τους είτε να υπολειτουργούν, λόγω των περικοπών στους προϋπολογισμούς τους ως αποτέλεσμα των γενικότερων περικοπών και της πολιτικής λιτότητας.

Στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Λετονία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, έχουν περικοπεί οι προϋπολογισμοί αυτών των εθνικών επιτροπών ή έχει μειωθεί το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη γενικευμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αυτών των χωρών.

Οι καταγγελίες που γίνονται προς αυτές τις εθνικές επιτροπές έχουν προσλάβει έναν νέο χαρακτήρα και αναφέρονται στη συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών ή την παραμέληση και κακοποίηση ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, υπογραμμίζει ο επίτροπος.

Η ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που γίνεται ιδιαίτερα εμφανής σε περιόδους οικονομικής κρίσης, απαιτεί καλούς νόμους, αποτελεσματική δικαστική εξουσία αλλά και ισχυρές ανεξάρτητες εθνικές επιτροπές, σημειώνει ο κ. Μουίζνιεκς.

Στην παρέμβασή του, ο επίτροπος αναγνωρίζει την πολύ καλή δουλειά που κάνει ο διαμεσολαβητής στην Πορτογαλία, ο οποίος έχει τρεις εξειδικευμένες γραμμές επικοινωνίας -για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρίες.

Ως ένα άλλο καλό παράδειγμα αναφέρει τον Ισπανό διαμεσολαβητή, ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη σχετικά με την κατάσταση των ατόμων που δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποθήκες τους. Ορισμένες από τις συστάσεις που περιέχονταν σε αυτή τη μελέτη βοήθησαν τις Αρχές να λάβουν μέτρα προστασίας αυτών των ανθρώπων από τον κίνδυνο του αποκλεισμού και της φτώχειας, διευκρινίζει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024