Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φόβος, θύματα, άστεγοι και καταστροφή από το σεισμό στη βόρεια Ιταλία

Φόβος, θύματα, άστεγοι και καταστροφή από το σεισμό στη βόρεια Ιταλία

Κύματα πανικού έσπειρε από το Μιλάνο έως τη Βενετία η σεισμική δόνηση των 6 βαθμών που συντάραξε στις 4:05 (τοπική ώρα) τα ξημερώματα της Κυριακής τον ιταλικό βορρά με επίκεντρο την περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50, ενώ τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τεράστιες καταστροφές για την ιταλική πολιτιστική κληρονομιά κυρίως στη Μόντενα και τη Φεράρα· κατέρρευσαν και υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές δεκάδες εκκλησίες και ιστορικά κτίρια. Καταστροφές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ισχυρός μετασεισμός 5,1 βαθμών. Εσπευσμένα αναχωρεί ο Μόντι από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κύματα πανικού έσπειρε από το Μιλάνο έως τη Βενετία η σεισμική δόνηση των 6 βαθμών που συντάραξε στις 4:05 (τοπική ώρα) τα ξημερώματα της Κυριακής τον ιταλικό βορρά με επίκεντρο την περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50, ενώ τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τεράστιες καταστροφές για την ιταλική πολιτιστική κληρονομιά κυρίως στη Μόντενα και τη Φεράρα· κατέρρευσαν και υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές δεκάδες εκκλησίες και ιστορικά κτίρια.

Ακολούθησε σειρά μετασεισμών με τον ισχυρότερο μεγέθους 5,1 βαθμών στις 15:18 (ώρα Ιταλίας). Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκαν πέφτοντας από ετοιμόρροπο κτίριο όπου πραγματοποιούσε ελέγχους, και κατά πληροφορίες η κατάστασή του είναι σοβαρή, αλλά δεν κινδυνεύει. Πολλά ιστορικά κτίρια που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από την κύρια δόνηση καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ο σεισμός των 6 βαθμών σημειώθηκε ξημερώματα, όπως το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Λ’ Ακουιλα το 2009. Είναι ο χειρότερος σεισμός που πλήττει την Ιταλία αφότου χάθηκαν 300 ζωές στην Λ’ Ακουιλα. Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 36 χιλιομέτρων βόρεια της Μπολόνια ανάμεσα στην Μόντενα και την Φεράρα, και το εστιακό βάθος ήταν μόλις 10 χλμ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι πρόκειται να αναχωρήσει εσπευσμένα το βράδυ της Κυριακής από το Σικάγο όπου διεξάγεται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, εξαιτίας του σεισμού, καθώς και της βομβιστικής επίθεσης στο λύκειο Μορβίλο-Φαλκόνε (από το όνομα του δικαστή Τζοβάνι Φαλκόνε και της συζύγου του Φραντσέσκα Μορβίλο, που δολοφονήθηκαν από τη μαφία το 1992).

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τη σεισμική δόνηση είναι επτά νεκροί -τέσσερις εργάτες (ένας Μαροκινός και τρεις Ιταλοί) που εργάζονταν νυχτερινή βάρδια σε εργοστάσια έξω από την Φεράρα, καθώς και δύο γυναίκες (η πρώτη ενδεχομένως από καρδιακό επεισόδιο κοντά στη Μπολόνια, η δεύτερη ήταν ηλικίας 103 ετών και πέθανε όταν καταπλακώθηκε το κρεβάτι της στο Σαν Αγκοστίνο). Η σορός ενός ακόμα ατόμου βρέθηκε στα συντρίμμια ενός σπιτιού. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50.

Τρεις χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους, βάσει των όσων μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ εκκενώθηκε νοσοκομείο για την ασφάλεια των ασθενών.

Η σωτηρία της μικρής Βιτόρια μέσω… Νέας Υόρκης

Συγκινητική και ελπιδοφόρα είναι η ιστορία ενός πεντάχρονου κοριτσιού που σώθηκε από συντρίμμια χάρη στην κινητοποίηση ενός Ιταλού γιατρού που ζει στη Νέα Υόρκη.

Η πεντάχρονη Βιττόρια έμεινε εγκλωβισμένη στα συντρίμμια του σπιτιού της. Η μητέρα της, κατέφερε να βγει από το σπίτι και άρχισε να τηλεφωνεί σε όλους τους αριθμούς παροχής πρώτων βοηθειών της περιοχής με σημείο αναφοράς την κωμόπολη Φινάλε Εμίλια. Οι τηλεφωνικές συνδέσεις, όμως, ήταν εκτός λειτουργίας.

Τότε, απελπισμένη, προσπάθησε να μιλήσει στην καλύτερή της φίλη. Έκανε λάθος, όμως, τον τελευταίο αριθμό και της απάντησε ένας άγνωστος. Ήταν ένας Ιταλός γιατρός που ζει στην Νέα Υόρκη.

Αφού άκουσε την έκκληση σε βοήθεια και κατάλαβε ότι η κατάσταση ήταν κάτι παραπάνω από κρίσιμη, ο γιατρός αυτός, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κάλεσε αμέσως με το κινητό του την διεύθυνση αστυνομίας της Ρώμης.

Με την σειρά τους οι αστυνομικοί ειδοποίησαν τους πυροσβέστες της πόλης Μόντενα. «Τουλάχιστον το μισό σπίτι είχε γκρεμισθεί, από την κρεβατοκάμαρα της μικρής είχε μείνει όρθιος μόνο ένας τοίχος. Είδαμε όμως ότι εξείχε το κεφάλι της. Καταφέραμε να την απεγκλωβίσουμε, έστω και αν γίνονταν συνεχείς μετασεισμοί»διηγήθηκε ο πυροσβέστης Ματέο Μολεζίνι.

Μεγάλες καταστροφές και ερωτηματικά

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των γεωλόγων, στην περιοχή της Φεράρα είχε να σημειωθεί τόσο ισχυρός σεισμός από το 1570. Παράλληλα, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, τονίζουν ότι πρέπει να εξακριβωθεί για ποιο λόγο κατέρρευσαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις που είχαν χτισθεί πριν λίγα χρόνια και εάν τηρήθηκαν οι αντισεισμικοί κανόνες.

Η περιφέρεια της Μόντενα ζήτησε να καταργηθεί κάθε δέσμευση που της έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, σε ότι αφορά τον περιορισμό των εξόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Με την πρόσφατη αλλαγή του σχετικού νόμου, το ιταλικό κράτος δεν συμβάλλει στην πληρωμή των ζημιών που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές. Η σχετική βοήθεια, θα μπορεί να δοθεί στους πολίτες, μόνο με αύξηση των φόρων επί των καυσίμων.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Βάσκο Εράνι, γνωστοποίησε όμως ότι έχει ζητήσει να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ολόκληρη η χώρα.

Πάνω από 500 κρατούμενοι των φυλακών της Φερράρα, μεταφέρθηκαν το πρωί της Κυριακής σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα, προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης στη φυλακή όπου κρατούνταν.

Σε ό,τι αφορά μόνο το γαλακτοκομικό τομέα της Εμίλια-Ρομάνια, οι ζημιές στις εγκαταστάσεις παραγωγής ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Τα δυο χωριά τα οποία υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές είναι το Σαν Αγκοστίνο -όπου κατέρρευσαν βιομηχανικές δομές, μέρος του καμπαναριού και το δημαρχιακό μέγαρο είναι ετοιμόρροπο- και το Σαν Φελίτσε Σουλ Παναρο, όπου μεταξύ των άλλων κατέρρευσε ολοσχερώς ο πύργος των παλαιών τειχών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024