Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για τις εκλογές στην Ελλάδα

Τι μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για τις εκλογές στην Ελλάδα

Σε πέντε χώρες έχουν στηθεί σήμερα, Κυριακή, κάλπες και όπως είναι φυσικό τα ξένα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν λεπτό προς λεπτό όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων και των ανταποκρίσεων είναι η χώρα μας, λόγω της κρισιμότητας της αναμέτρησης. Χαρακτηριστική είναι η ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου που μιλά για το τέλος του δικομματισμού, υπεύθυνου για την οικονομική κρίση της χώρας.

Σε πέντε χώρες έχουν στηθεί σήμερα, Κυριακή, κάλπες και όπως είναι φυσικό τα ξένα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν λεπτό προς λεπτό όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων και των ανταποκρίσεων είναι η χώρα μας, λόγω της κρισιμότητας της αναμέτρησης.

Ο πρωτοφανής αριθμός των αναποφάσιστων καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη αποτελέσματος στις σημερινές εκλογές, μεταδίδει μεταξύ άλλων το Reuters, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο υπογραμμίζει την κατάρρευση του δικομματισμού μετά από 30 χρόνια διακυβέρνησης, υπεύθυνου για την οικονομική κρίση της χώρας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ακόμη ότι ευνοημένο κόμμα στις σημερινές εκλογές είναι η ΝΔ, παρότι ακόμη και αυτή δεν θα αποσπάει ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, παρά την προειδοποίηση του Αντώνη Σαμαρά ότι θα ζητήσει εκ νέου εκλογές στην περίπτωση που δεν κατακτήσει κυβερνητική αυτοδυναμία.

Για το ΠΑΣΟΚ, το Γαλλικό Πρακτορείο γράφει πως λόγω της πολιτικής που υπαγορεύτηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ κινδυνεύει να χάσει περισσότερο από το μισό του 44% των ψηφοφόρων του 2009.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, η πεποίθηση που επικρατεί στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα είναι πως ο θυμός των ψηφοφόρων έναντι των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων θα φέρει στη Βουλή ακόμη οκτώ μικρότερα κόμματα.

H Liberation αναφέρει ως πιθανότερο σενάριο τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας όμως στο αρνητικό γεγονός της εισόδου των ακροδεξιών στο Κοινοβoύλιο.

H συντηρητική Le Figaro διεκτραγωδεί την κατάσταση στη χώρα, με την ανεργία και τις κλειστές επιχειρήσεις και σημειώνει ότι το αποτέλεσμα είναι τόσο αβέβαιο όσο και η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Στο Reuters υπάρχουν ρεπορτάζ από την Αθήνα επικεντρωμένα στην προεκλογική εκστρατεία των αρχηγών των κομμάτων.

Το BBC αναμεταδίδει την εκτίμηση ότι από τη σημερινή διαδικασία δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και σημειώνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα αναμένεται να υποστούν απώλειες, καθώς οι ψηφοφόροι θα στραφούν προς αντιμνημονιακά κόμματα.

«Βασικός παράγοντας για να συνεχίσει η χώρα να έχει πρόσβαση στο πακέτο βοήθειας είναι η ικανότητα της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας» γράφει το BBC, σημειώνοντας ότι «η οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια θα επαναφέρει τα ερωτήματα για τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ».

Σειρά δημοσιευμάτων για τις εκλογές στην Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα ο γερμανικός Tύπος. Οι Γερμανοί αναλυτές κάνουν λόγο για τη σημαντικότερη εκλογική διαδικασία της Μεταπολίτευσης.

Ο Guardian σε άρθρο του με τίτλο «Ο αντιμνημονιακός ηγέτης Αλέξης Τσίπρας απειλεί τον ελληνικό συνασπισμό» (σ.σ. εννοεί κυβερνητικό συνασπισμό) σημειώνει ότι στα γκάλοπ πριν από την απαγόρευση ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον διπλασίαζε το ποσοστό του 2009, ενώ επικαλούμενος πηγές από την Ελλάδα αναφέρει ότι στα μυστικά γκάλοπ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 15% ή και παραπάνω.

«Μπορεί οι σημερινές εκλογές να ανησυχούν τράπεζες και αγορές, για τη δημοκρατία όμως είναι ευλογία. Είναι η πρώτη φορά που ζητείται η γνώμη των πολιτών μετά από δυο χρόνια κρίσης και λιτότητας που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή τους. Οι εκλογές αυτές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα» το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει επίσης:

«Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι τα δυο παλιά πελατειακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μπορούν βάσει των δημοσκοπήσεων να υπολογίζουν με μια αριθμητική πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Δεν θα το άξιζαν όμως. Γιατί ήταν τα κόμματα που μετέβαλαν τον πολιτικό και ηθικό κορσέ της χώρας σε τέτοιο βαθμό, που η οικονομική κατάρρευση ήταν το λογικό επακόλουθο. Είναι τα κόμματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει σε απολογισμό των πράξεών τους. Γι΄ αυτό και οι ψηφοφόροι θα τους τιμωρήσουν, θα χάσουν τεράστιο αριθμό ψήφων. Εάν παρόλα αυτά σταθεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν να επιλέξουν μεταξύ πανούκλας και χολέρας».

«Εκλογές ορόσημο στην Ελλάδα» σημειώνει η Bild στην ηλεκτρονική της διεύθυνση. «Μετά τα πακέτα διάσωσης δισεκατομμυρίων, αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας, βαθιά ύφεση και αύξηση της ανεργίας, οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα το νέο τους κοινοβούλιο. Η έκβαση θεωρείται αβέβαιη» τονίζει.

Στην άνοδο των αντιμνημονιακών δυνάμεων αναφέρεται δημοσίευμα του Spiegel υπό τον τίτλο: «Εντός κοινοβουλίου, εκτός ευρώ».

«Ελλάδα: η ‘ψήφος οργής’ είναι θέμα της ακροδεξιάς» είναι ο τίτλος της Le Monde.

«Κάλπες στην Ελλάδα: Οι ψηφοφόροι έτοιμοι να καταψηφίσουν τα μέτρα λιτότητας των δύο μεγάλων κομμάτων» ο τίτλος των Financial Times.

Ακόμα και η Google, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης έχει αφιερώσει την πρώτη της σελίδα στις εκλογές στη χώρα μας, δημοσιεύοντας ένα σκίτσο στο οποίο εμφανίζεται μία κάλπη και δίπλα της η ελληνική σημαία.

Τα ΜΜΕ του Βελγίου

Με χαρακτηριστικό τίτλο του πρώτου θέματος «Η Γαλλία και η Ελλάδα σείουν τα θεμέλια της Ευρώπης» η εφημερίδα L’Echo τονίζει ότι οι γαλλικές και οι ελληνικές κάλπες θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ.

«Θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτούμε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τους όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα;» είναι ο δεύτερος τίτλος της πρώτης σελίδας.

Ειδικότερα για τις εκλογές στην Ελλάδα, η L’Echo αναφέρει στην πρώτη σελίδα ότι η ΝΔ, αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα, αναμένει να επαναδιαπραγματευτεί με την Ευρώπη και το ΔΝΤ τους όρους του δανείου προς την Ελλάδα και επισημαίνει πως «πέρα από τις προεκλογικές υποσχέσεις, η Ελλάδα απειλείται να βυθιστεί σε μια πολιτική κρίση, ενώ το φάντασμα της εξόδου από την ευρωζώνη ξαναβγαίνει στην επιφάνεια».

«Θυμός αλλά και φόβος για το αύριο» τιτλοφορείται άρθρο της γαλλόφωνης εφημερίδας Le Soir, που αναφέρεται στις ελληνικές εκλογές. Σύμφωνα με το άρθρο, οι Έλληνες ψηφοφόροι βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα: να τιμωρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που τα θεωρούν υπεύθυνα για την κακοδιαχείρηση της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες και για τη σημερινή λιτότητα, ή να ψηφίσουν υπό την απειλή της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

«Αναμένεται πολιτικό χάος» και «κίνδυνος εισβολής της άκρας δεξιάς» επισημαίνει η εφημερίδα Libre Belgique.

Η Libre Belgique αναφέρεται και στην άνοδο της άκρας δεξιάς και της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμά της επικεντρώνεται στην καταγγελία του Μνημονίου λιτότητας και «στο κλείσιμο των ελληνοτουρκικών συνόρων, με τοποθέτηση ναρκών».

Τέλος, ρεπορτάζ του βελγικού τηλεοπτικού δικτύου RTL TV χαρακτήρισε τις εκλογές στην Ελλάδα «ουσιαστικές για το μέλλον της Ευρώπης». Το ρεπορτάζ τονίζει ότι οι εκλογές θα κρίνουν το μέλλον της χώρας και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι αναμένεται να «τιμωρήσουν» τα δύο μεγάλα κόμματα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας και τη συνταγή του Μνημονίου.

Την κρίσιμη σημασία των εκλογών στην Ελλάδα για το μέλλον της χώρας αλλά και για την πορεία των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, στην Ευρωζώνη και σε όλη την Ευρώπη, επισημαίνουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ασχολούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τις ελληνικές εκλογές.

Οι ανταποκρίσεις των μέσων ενημέρωσης σημειώνουν το ήπιο κλίμα της διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης, αλλά κάνουν λόγο και για τις προσδοκίες των Ελλήνων οι κάλπες να φέρουν ένα καλύτερο αύριο, επικαλούμενα τις σημερινές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα, αλλά και τα λόγια Ελλήνων ψηφοφόρων στους μόνιμους ανταποκριτές και στους έκτακτους απεσταλμένους της δημόσιας ραδιοφωνίας ΒΝΡ, της δημόσιας τηλεόρασης ΒΝΤ και άλλων βουλγαρικών μέσων, που καλύπτουν απευθείας τις εκλογές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024