Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αρχίζει η δίκη των φερόμενων ως «εγκεφάλων» της 11ης Σεπτεμβρίου

Αρχίζει η δίκη των φερόμενων ως «εγκεφάλων» της 11ης Σεπτεμβρίου

Μια δεκαετία και πλέον μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, οι φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» των επιθέσεων πρόκειται να παραπεμφθούν σε δίκη. Οι πέντε ύποπτοι βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αμερικανικής Ναυτικής Βάσης του Γκουαντάναμο στην Κούβα. Διαβάστε το αφιέρωμα του in.gr.

Μια δεκαετία και πλέον μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, οι φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» των επιθέσεων πρόκειται να παραπεμφθούν σε δίκη. Οι πέντε ύποπτοι βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αμερικανικής Ναυτικής Βάσης του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Το Σάββατο, οι φερόμενοι ως τρομοκράτες που καθοδηγήθηκαν από τον κατηγορούμενο ως εγκέφαλο σεΐχη Χαλίντ Μοχάμεντ πρόκειται να εμφανιστούν ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου στο Γκουαντάναμο όπου θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Δέκα χρόνια, επτά μήνες και 24 μέρες μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη «για να διασφαλίσει ότι ο σεϊχης Χαλίντ Μοχάμεντ και άλλοι, οι οποίοι κατηγορούνται για αυτά τα φρικτά εγκλήματα θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι κατηγορίες περιλαμβάνουν: τρομοκρατία, αεροπειρατία, συνωμοσία, ανθρωποκτονία, επίθεση κατά πολιτών, σκόπιμη πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και καταστροφή περιουσίας.

Το στρατιωτικό δικαστήριο πρόκειται να ξεκινήσει με την επίσημη απαγγελία των κατηγοριών.

Πρόκειται για μια διαδικασία ρουτίνα, η οποία συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά, αλλά σε αυτή την περίπτωση λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης, αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο.

Ο Μοχάμεντ και οι συγκατηγορούμενοί του Ραμζί Μπιναλσίμπ, Αλί Άμπντουλ Αζίζ Αλί, Μουστάφα Άχμεντ αλ Χαουσάουι και Ουαλίντ μπιν Ατάς ήδη εμφανίστηκαν μια φορά σε δικαστήριο του Γκουαντάναμο, τον Ιούνιο του 2008.

Τότε ο Μοχάμεντ είχε επωφεληθεί για να περιγελάσει το αμερικανικό δικαστικό σύστημα και είχε ζητήσει να καταδικαστεί σε θάνατο.

Ο Μοχάμεντ, ο οποίος συνελήφθη το 2003 στο Πακιστάν, κατηγόρησε τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Ο. Μπους ότι διεξήγαγε σταυροφορία κατά του μουσουλμανικού κόσμου. Ο κατηγορούμενος απέρριψε τον δικηγόρο του κατηγορώντας τον ως πράκτορα της αμερικανικής κυβέρνησης και δήλωσε ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να δεχτεί δικηγόρους που να μην έχουν γνώση του ισλαμικού νόμου.

Την εποχή εκείνη, η δίκη δεν διεξήχθη ποτέ.

Όταν εξελέγη ο Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2009 σχεδίαζε να κλείσει τις φυλακές του Γκουαντάναμο και να μεταφέρει τους ύποπτους για τρομοκρατία ενώπιον πολιτικών δικαστηρίων σε αμερικανικό έδαφος.

Ο Ομπάμα σταμάτησε προσωρινά την λειτουργία όλων των εν ενεργεία στρατιωτικών δικαστηρίων και μετέφερε τους υπόπτους της 11ης Σεπτεμβρίου για να δικαστούν στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, τα σχέδιά του συνάντησαν την έντονη αντίδραση του Κογκρέσου και των τοπικών αρχών της Νέας Υόρκης. Τον Ιούνιο, απαγγέλθηκαν εκ νέου κατηγορίες κατά των εναγομένων στο Γκουαντάναμο και τον Απρίλιο δόθηκε εντολή να ξεκινήσει η δίκη.

Ο Μοχάμεντ, ο οποίος κατά την ακροαματική διαδικασία εμφανίστηκε ως ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, ενδέχεται να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών καθώς ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή της συγκεκριμένης ποινής και για τους πέντε κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με έγγραφα της CIA, που δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2009, ο Μοχάμεντ υποβλήθηκε στην μέθοδο ανάκρισης του εικονικού πνιγμού 183 φορές σε μυστική φυλακή τον Μάρτιο του 2003. Ενδεχομένως όμως οι πέντε άνδρες να επιμείνουν να υποστηρίζουν ότι είναι αθώοι, όπως έκαναν το 2008.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024