Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ολίγον ένοχος» και χωρίς ποινή ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Χάαρντε

«Ολίγον ένοχος» και χωρίς ποινή ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Χάαρντε

Ένοχο για τη μία εκ των τεσσάρων κατηγοριών αμέλειας που σχετίζονται με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το 2008 έκρινε το Ειδικό Δικαστήριο της Ισλανδίας τον πρώην πρωθυπουργό Γκέιρ Χάαρντε, χωρίς να του επιβάλλει ποινή. Η κατηγορία για την οποία κρίθηκε ένοχος ο Χάαρντε -ο πρώτος ηγέτης διεθνώς που οδηγήθηκε στο εδώλιο με φόντο την παγκόσμια οικονομική κρίση- είναι η πιο μικρής βαρύτητας και αφορά την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης των υπουργών του για την κρίση. «Παράλογη» χαρακτήρισε την ετυμηγορία ο πρώην πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας.

Ένοχο για τη μία εκ των τεσσάρων κατηγοριών αμέλειας που σχετίζονται με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το 2008 έκρινε τη Δευτέρα το Ειδικό Δικαστήριο της Ισλανδίας τον πρώην πρωθυπουργό Γκέιρ Χάαρντε, χωρίς να του επιβάλλει εντούτοις ποινή.

Ο Γκέιρ Χάαρντε είναι ο πρώτος ηγέτης διεθνώς που οδηγήθηκε στο εδώλιο με φόντο την παγκόσμια οικονομική κρίση -η οποία προκάλεσε την κατάρρευση εν μία νυκτί του τραπεζικού συστήματος της σκανδιναβικής χώρας.

Η κατηγορία για την οποία κρίθηκε ένοχος είναι η πιο μικρής βαρύτητας και αφορά τη μη σύγκληση υπουργικών συμβουλίων αφιερωμένων αποκλειστικά στην κρίση προς ενημέρωση των υπουργών του για την κατάσταση και τους κινδύνους εν όψει. Επιπλέον θα αποζημιωθεί για τα δικαστικά έξοδα.

«Είναι παράλογο» δήλωσε ο Χάαρντε στους δημοσιογράφους μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου από το Ειδικό Δικαστήριο της Ισλανδίας (Λαντσντομούρ), που ιδρύθηκε το 1905 για να δικάζει υπουργούς και πρωθυπουργούς, αλλά αυτή ήταν μόλις η πρώτη φορά που διενεργήθηκε ακροαματική διαδικασία ενώπιόν του.

«Είναι φανερό ότι η πλειονότητα των δικαστών πιέστηκε για να καταλήξει σε μία καταδικαστική κατηγορία σε κάποιο σημείο, όσο μικρό και αν είναι, προκειμένου να βγάλει ‘καθαρούς’ τους βουλευτές που προκάλεσαν αυτή τη διαδικασία» είπε ο Χάρντε.

Ο Χάαρντε κατηγορήθηκε για αμέλεια, επειδή παρέμεινε άπρακτος όταν οι τράπεζες Kaupthing, Landsbanki και Glitnir κατέρρευσαν εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής «θύελλας».

Πρώην ηγέτης του συντηρητικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, ο Χάαρντε παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2009 μετά την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της σκανδιναβικής χώρας το 2008 υπό το βάρος της υπερσυγκέντρωσης χρεών στη διάρκεια μιας δεκαετίας με υπερατλαντικές επεκτάσεις που οδήγησαν την οικονομία σε κατάρρευση και τους επενδυτές σε φυγή.

Ο ίδιος έχει μιλήσει για δίκη-φάρσα, καταγγέλλοντας ότι η υπόθεση εις βάρος του είναι πολιτικά υποκινούμενη από τη σημερινή κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Ισλανδίας.

Η Ισλανδία βυθίστηκε σε βαθιά ύφεση μετά την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της -η κατάρρευση της Icesave άφησε στον «αέρα» χιλιάδες καταθέτες στη Βρετανία και την Ολλανδία, πυροδοτώντας διαμάχη σχετικά με τις αποζημιώσεις, στην οποία έως και σήμερα δεν έχειο δοθεί λύση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024