Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπροστά ο Ολάντ, ρεκόρ για την Άκρα Δεξιά στις κάλπες της Γαλλίας

Μπροστά ο Ολάντ, ρεκόρ για την Άκρα Δεξιά στις κάλπες της Γαλλίας

Το σκηνικό μιας αμφίρροπης προεδρικής μονομαχίας μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί συνθέτει το αποτέλεσμα της καταμέτρησης σχεδόν του 80% των ψήφων από τον πρώτο γύρο των προεδρκών εκλογών στη Γαλλία. Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος προηγείται με 28% και ακολουθεί ο απερχόμενος πρόεδρος με 26,9%, όμως την έκπληξη των εκλογών κάνει η Μαρίν Λεπέν που εξοστρακίζει τον Ζακ-Λυκ Μελανσόν και έρχεται στην τρίτη θέση με 19%, ποσοστό ρεκόρ για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο που μπορεί να καθορίσει την έκβαση της 6ης Μαΐου. Υψηλή η προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες, ξεπερνά το 80%.

Το σκηνικό μιας αμφίρροπης προεδρικής μονομαχίας μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί συνθέτει το αποτέλεσμα της καταμέτρησης σχεδόν του 80% των ψήφων από τον πρώτο γύρο των προεδρκών εκλογών στη Γαλλία. Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος προηγείται με 28% και ακολουθεί ο απερχόμενος πρόεδρος με 26,9%, όμως την έκπληξη των εκλογών κάνει η Μαρίν Λεπέν με ποσοστό κοντά στο 19% που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και μπορεί να καθορίσει την έκβαση της 6ης Μαΐου.

Ο Ζαν Λυκ-Μελανσόν του ενιαίου μετώπου της Αριστεράς περιορίζεται τελικώς σε ένα 10,8% και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού αποσπά 9,2%.

Η αρχηγός της γαλλικής ακροδεξιάς εξοστρακίζει στην τέταρτη θέση τον Ζαν-Λυκ Μελασόν, ξεπερνώντας κατά πολύ το στόχο που είχε θέσει: να ξεπεράσει το ποσοστό του 16,8% που οδήγησε εν μέσω υψηλής αποχής τον πατέρα της και ιστορικό ηγέτη του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν στο δεύτερο γύρο στις προεδρικές εκλογές του 2002.

Η ίδια δεν δίνει γραμμή εν όψει της 6ης Μαΐου στους ψηφοφόρους της, οι οποίοι παραδοσιακά μεν ψηφίζουν τη δεξιά, όχι όμως όλοι καθώς πολλοί προτιμούν την αποχή, ενώ σε αυτές τις εκλογές θεωρείται ότι κάποιοι ίσως «πορευτούν» και προς τον Ολάντ.

Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος που διεκδικεί την επανεκλογή του χάνει στον πρώτο γύρο των εκλογών. Ωστόσο, υποστηρικτές του Σαρκοζί στο αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας φώναζαν «θα νικήσουμε», ερμηνεύοντας την επίδοση της Μαρίν Λεπέν ως σημαντικότερη από το μικρό προβάδισμα του Φρανσουά Ολάντ.

Ο υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλιστών έχει, πάντως, εγγυημένη τη στήριξη του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος είχε ήδη δηλώσει ότι θα στηρίξει τον Φρανσουά Ολάντ στο δεύτερο γύρο, και αφότου έκλεισαν οι κάλπες κάλεσε στη συγκρότηση μετώπου κατά του Νικολά Σαρκοζί, στο οποίο μετέχουν και οι Οικολόγοι της Ευά Ζολί.

Για «τρομερή αποκήρυξη» του Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενόσω έφθαναν τα πρώτα αποτελέσματα για τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ στον πρώτο γύρο και οι υποστηρικτές του πανηγύριζαν.

Αίνιγμα αποτελεί προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι ψηφοφόροι του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος έχει αποφύγει να τοποθετηθεί για το δεύτερο γύρο με τους αναλυτές να αναφέρουν πως βολιδοσκοπεί από ποια πλευρά μπορεί να αποκομίσει περισσότερα.

Οι προεδρικές εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες τόσο για τους Γάλλους, γεγονός που αποδεικνύεται από το υψηλό ποσοστό συμμετοχής που ξεπέρασε το 80%, καθώς και για το σύνολο της Ευρώπης καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της σύνθεσης του πολιτικού σκηνικού εν μέσω της σαρωτικής οικονομικής κρίσης.

Το σύνολο των exit poll που δημοσιοποιήθηκαν πριν την επίσημη ροή αποτελεσμάτων έδωσε στον Φρανσουά Ολάντ τη νίκη στον πρώτο γύρο με ποσοστό κυμαινόμενο μεταξύ του 28,4% και του 29,3%. Ανάμεσα στο 25,5% και το 27% ήταν το ποσοστό του Νικολά Σαρκοζί.

Για την Μαρίν Λεπέν οι προβλέψεις των exit poll φθάνουν μέχρι το 20%. Στο 11,7% ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, 8,5% για τον Φρανσουά Μπαϊρού και μόλις 2% για την Ευά Ζολί των Οικολόγων, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde που βασίζεται σε μετρήσεις των Ipsos, Logica Business Consulting, France 2, France 3, France Inter, France Info, Le Point και της ίδιας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024