Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού και νορβηγικού κινήματος αντίστασης» δηλώνει ο Μπρέιβικ

«Εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού και νορβηγικού κινήματος αντίστασης» δηλώνει ο Μπρέιβικ

«Εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού και νορβηγικού κινήματος αντίστασης» αυτοχαρακτηρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ο Άντερς Μπρέιβικ, ο άνθρωπος που στις 22 Ιουλίου του 2011 σκόρπισε τον θάνατο, σκοτώνοντας 77 ανθρώπους στο Όσλο και το νησί Ουτόγια. Ο Μπρέιβικ προσήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου για να καταθέσει απευθύνοντας και πάλι ναζιστικό χαιρετισμό. «Θα το έκανα και πάλι» είπε κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης του, χαρακτηρίζοντας τη σφαγή «την πιο καλοσχεδιασμένη και θεαματική πολιτική επίθεση από εθνικιστή στην Ευρώπη από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού και νορβηγικού κινήματος αντίστασης» αυτοχαρακτηρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο άνθρωπος που στις 22 Ιουλίου του 2011 σκόρπισε τον θάνατο, σκοτώνοντας 77 ανθρώπους στο Όσλο και το νησί Ουτόγια. Ο Μπρέιβικ προσήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου για να καταθέσει απευθύνοντας και πάλι ναζιστικό χαιρετισμό.

«Ναι, θα το έκανα και πάλι» είπε ο 33χρονος Νορβηγός εξτρεμιστής κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης του, χαρακτηρίζοντας τη σφαγή «την πιο καλοσχεδιασμένη και θεαματική πολιτική επίθεση από εθνικιστή στην Ευρώπη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ανέφερε ότι οι έφηβοι που σκότωσε στο νησί Ουτόγια δεν ήταν «αθώα παιδιά», αλλά «πολιτικοί ακτιβιστές που προωθούσαν την πολυπολιτισμικότητα». Δήλωσε ακόμη πως το να τελειώσει τη ζωή του στη φυλακή ή να πεθάνει για το λαό του, αποτελεί την ύψιστη τιμή.

Νωρίτερα, το δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση αποφάσισε να εξαιρέσει, για λόγους μεροληψίας, έναν από τους βοηθούς δικαστές. Πρόκειται για τον Τόμας Ιντρεμπόε, ο οποίος εξαιρέθηκε επειδή είχε αναρτήσει σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης σχόλιο στο οποίο ανέφερε ότι θα έπρεπε να επιβληθεί στον Μπρέιβικ η θανατική ποινή.

Σύμφωνα με νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιντρεμπόε είχε γράψει στο Facebook στις 23 Ιουλίου 2011, δηλαδή μία ημέρα μετά τις επιθέσεις του Μπρέιβικ, ότι «η θανατική ποινή είναι η μοναδική κατάλληλη τιμωρία στην υπόθεση αυτή». Ο Ιντρεμπόε παραδέχθηκε ότι έγραψε το συγκεκριμένο σχόλιο.

Την εξαίρεση του βοηθού δικαστή ζήτησαν τόσο η Εισαγγελία όσο και η υπεράσπιση του Μπρέιβικ. Αμέσως μετά την έναρξή της, η ακροαματική διαδικασία διεκόπη και λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο συγκεκριμένος βοηθός δικαστής θα αντικατασταθεί άμεσα, προκειμένου να μην καθυστερήσει η διαδικασία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024