Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την ανεξαρτησία του βόρειου Μάλι κήρυξαν οι αντάρτες Τουαρέγκ [infographic]

Την ανεξαρτησία του βόρειου Μάλι κήρυξαν οι αντάρτες Τουαρέγκ [infographic]

Την ανεξαρτησία του βόρειου τμήματος του Μάλι, της περιφέρειας Αζαουάντ, κήρυξε το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαουάντ που αποτελείται από αντάρτες Τουαρέγκ, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπό του και την οποία επιβεβαίωσε ένας από τους εκπροσώπους του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24. Μονομερή κατάπαυση του πυρός κήρυξε το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζουάντ, την ώρα που η χώρα έχει βυθιστεί σε μια ανθρωπιστική κρίση.

Την ανεξαρτησία του βόρειου τμήματος του Μάλι, της περιφέρειας Αζαουάντ, κήρυξε το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαουάντ που αποτελείται από αντάρτες Τουαρέγκ, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπό του και την οποία επιβεβαίωσε ένας από τους εκπροσώπους του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

«Κηρύσσουμε επισήμως την ανεξαρτησία του Αζαουάντ που αρχίζει από σήμερα» δήλωσε ο Μοσά Αγκ Αταχέρ, προσθέτοντας πως θα γίνουν σεβαστά «τα σύνορα με τα όμορα κράτη».

Ο εκπρόσωπος καταδίκασε τη χθεσινή απαγωγή του προξένου της Αλγερίας στην Γκάο (βορειοανατολικό Μάλι), λέγοντας ότι ήταν έργο μιας ομάδας τρομοκρατών, στη διάρκεια μιας πολύ βίαιης επιχείρησης.

Το Αλγέρι επιβεβαίωσε πως μια ομάδα ενόπλων πήρε μαζί της τον πρόξενο και έξι συνεργάτες του και κινήθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.

«Τελειώνει μια πολύ σημαντική μάχη, αυτή της απελευθέρωσης» πρόσθεσε ο Αταχέρ.

Το Αζαουάντ είναι μια περιφέρεια στο βόρειο Μάλι, η οποία θεωρείται η φυσική κοιτίδα των Τουαρέγκ.

Δείτε στο infographic τι συμβαίνει στο Μάλι

Το πραξικόπημα εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Αμαντού Τουμανί Τουρέ, πριν από δύο εβδομάδες, βύθισε το Μάλι στο χάος.

Αντάρτες Τουαρέγκ και ισλαμιστικές οργανώσεις πήραν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας τον έλεγχο τριών μητροπόλεων του βορρά -Κιντάλ, Γκάο και Τιμπουκτού- χωρίς να συναντήσουν αντίσταση εκ μέρους του στρατού του Μάλι που είναι αποδιοργανωμένος και χωρίς εξοπλισμό, με αποτέλεσμα η χώρα να κοπεί στα δύο.

Οι ισλαμιστές της Άνσαρ Ντιν, των οποίων ηγείται ο Τουαρέγκ αρχηγός Ιγιάντ Αγκ Γάλι, και στοιχεία της οργάνωσης Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγκρεμπ, έχουν πάρει από τότε το πάνω χέρι στο Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαουάντ, το οποίο ανακοίνωσε μονομερώς το βράδυ της Πέμπτης το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεών του.

«Τεράστια ανθρωπιστική κρίση»

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι το Μάλι βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, μετά από πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου και κατάληψη του βόρειο Μάλι από τους αυτονομιστές αντάρτες Τουαρέγκ.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητά να επιτραπεί η άμεσα πρόσβαση στη χώρα σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, προκειμένου να μην πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι.

Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει ότι έγινε πλιάτσικο και εκλάπησαν τρόφιμα και φάρμακα που είχαν συγκεντρώσει οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτές έφυγαν.

«Ο πληθυσμός κινδυνεύει άμεσα από έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλούς θανάτους, κυρίως ανάμεσα σε γυναίκες και παιδιά που δεν μπορούν να προφυλαχθούν μόνοι τους» ανέφερε ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότιο Αφρική.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024