Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τον Ιούνιο η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το νόμο Ομπάμα για την υγεία

Τον Ιούνιο η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το νόμο Ομπάμα για την υγεία

Στους εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, οι οποίοι αφού άκουσαν τις δύο πλευρές πρόκειται να αποφασίσουν τον Ιούνιο για την τύχη της μεταρρύθμισης Ομπάμα στην υγεία, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για το πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί εντόνως πλέον τη χώρα. Η απόφαση του Δικαστηρίου για την συνταγματικότητα του νόμου, στο μέσο μάλιστα της προεκλογικής περιόδου, έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία για τον Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος στήριξε προσωπικά την μεταρρύθμιση.

Στους εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, οι οποίοι αφού άκουσαν τις δύο πλευρές πρόκειται να αποφασίσουν τον Ιούνιο για την τύχη της μεταρρύθμισης Ομπάμα στην υγεία, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για το πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί εντόνως πλέον τη χώρα.

Την Τετάρτη ολοκληρώθηκαν οι ακροάσεις για το νόμο με τις δύο πλευρές –την κυβέρνηση και 26 πολιτείες που προσέφυγαν εναντίον της– να καταθέτουν τα τελικά επιχειρήματα. Παρά την πάγια πρακτική της διάθεσης μίας με δύο ώρες ανά υπόθεση, το Ανώτατο Δικαστήριο διέθεσε για αυτήν την υπόθεση έξι ώρες σε τρεις ημέρες.

Η επίμαχη διάταξη (γνωστή ως individual mandate) προβλέπει ότι οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει από το 2014 να αγοράζουν υποχρεωτικά ασφάλιση υγείας ή διαφορετικά να αντιμετωπίσουν κάποια χρηματική ποινή.

Οι πολιτείες υποστήριξαν ότι το Κογκρέσο παρέβη τις συνταγματικές αρμοδιότητές του ψηφίζοντας το νόμο που ρυθμίζει την ζωή των πολιτών, παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες και επιβαρύνει οικονομικά τις (οικονομικά ασθμαίνουσες) πολιτείες. Αν το Κογκρέσο ζητά την υποχρεωτική ασφάλιση τότε θα μπορούσε να ζητά να αγοράζουν υποχρεωτικά οι πολίτες και συνδρομή σε γυμναστήριο, έλεγαν οι αντίπαλοι του νόμου.

Προσθέτουν ότι αν η διάταξη κριθεί αντισυνταγματική πρέπει όλος ο νόμος να καταργηθεί. Η κυβέρνηση αντίθετα υποστηρίζει ότι σε αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να παραμείνει σε ισχύ εκτός από άλλες δύο συναφείς διατάξεις.

Αντίθετα η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του οργάνου για τον εποπτεία της εμπορικής δραστηριότητας. Ο νόμος μοιάζει τα βάρη της περίθαλψης στους πολίτες και εξασφαλίζει ότι εκατομμύρια πολίτες θα έχουν πλέον πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Η απόφαση του Δικαστηρίου για την συνταγματικότητα του νόμου, στο μέσο μάλιστα της προεκλογικής περιόδου, έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία για τον Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος στήριξε προσωπικά την μεταρρύθμιση.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης φάνηκε ότι το σώμα των δικαστών ήταν διχασμένο με τους περισσότερους μάλλον έτοιμους να στηρίξουν το νόμο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Stella McCartney: H στήριξη από τον αδερφό της James και η ομοιότητά του με τον πατέρα τους

Oι οικογενειακές λήψεις από την οικογένεια McCartney στο show της Stella McCartney.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024