Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μπαράκ Ομπάμα πιέζει «για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» από τη Σεούλ

Ο Μπαράκ Ομπάμα πιέζει «για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» από τη Σεούλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», κάνοντας σαφείς αναφορές στο Ιράν και τη Βόρειο Κορέα. Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε πριν από Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια που πραγματοποιείται στη Σεούλ και υποσχέθηκε την περαιτέρω μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ. Δήλωσε ότι για το θέμα θα συζητήσει με τον νέο πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συζητήσουν με τη Βόρειο Κορέα μόνο εφόσον εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», κάνοντας σαφείς αναφορές στο Ιράν και τη Βόρειο Κορέα. Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε πριν από Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια που πραγματοποιείται στη Σεούλ και υποσχέθηκε την περαιτέρω μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ. Δήλωσε ότι για το θέμα θα συζητήσει με τον νέο πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τη Ρωσία και την Κίνα για το θέμα.

Επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ για αλλαγή, αλλά τόνισε ότι απαιτείται «σοβαρή και συνεχής διεθνής προσπάθεια» για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε, στην διάρκεια ομιλίας του στη Σεούλ, ότι ο χρόνος εξαντλείται σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης της διένεξης του Ιράν με την Δύση, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Για άλλη μια φορά, υπάρχει μια πιθανότητα διπλωματικής επίλυσης η οποία προσφέρει στο Ιράν πρόσβαση στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια ενώ καθησυχάζει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας» είπε ο Μπ.Ομπάμα, μιλώντας σε νοτιοκορεάτικο πανεπιστήμιο στη Σεούλ.

Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Βόρειο Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι «προκλήσεις» της Πιονγιάνγκ και η προσπάθειά της να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο υπέσκαψαν την ασφάλεια.

«Να γνωρίζετε το εξής -δεν θα υπάρξουν άλλες επιβραβεύσεις για τις προκλήσεις. Αυτές οι ημέρες τέλειωσαν. Αυτή είναι η επιλογή που βρίσκεται μπροστά σας» είπε.

Σε ακόλουθηση κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο, ο Ομπάμα επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοιχτές σε διάλογο με το καθεστώς της Βορείου Κορέας μόνο όμως εφόσον εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις του -περιλαμβανομένης της μη εκτόξευσης πυραύλου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ακόμη να μειώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες περαιτέρω το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, λέγοντας ότι δεν θα τις εμποδίσει αυτό από το να διατηρήσουν τον στρατηγικό τους αποτρεπτικό χαρακτήρα.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται να θέσει το θέμα στον εκλεγμένο πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν όταν συναντηθούν -για πρώτη φορά αφότου ο Πούτιν αναδείχθηκε ξανά στο θώκο- τον Μάιο, όπου αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα μετά τη συνθήκη New Start.

ΗΠΑ και Ρωσία είχαν καταλήξει το 2009 σε συμφωνία-πλαίσιο για σημαντική μείωση του πυρηνικού τους οπλοστασίου σε ορίζοντα επτά ετών.

Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται στη σκιά της ανακοίνωσης της Βορείου Κορέας ότι σκοπεύει στα μέσα Απριλίου να εκτοξεύσει δορυφόρο. Η Δύση εκτιμά ότι πρόκειται για μία ακόμα πυραυλική δοκιμή.

Από την πλευρά της, η Σεούλ ανακοίνωσε ότι θα καταρρίψει τον βορειοκορεατικό πύραυλο, εάν αυτός παρεκκλίνει της πορείας του και περάσει σε νοτιοκορεατικό έδαφος, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

«Προετοιμάζουμε τα μέσα για την παρακολούθηση της τροχιάς του πυραύλου και θα τον καταρρίψουμε αν παρεκκλίνει της προβλεπόμενης πορείας και υπάρξει πιθανότητα να πέσει το έδαφός μας» τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Σεούλ ανησυχεί μήπως ο πρώτος όροφος του πυραύλου που θα αποκολληθεί και θα πέσει στην Κίτρινη Θάλασσα ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Κίνα, καταπέσει στο έδαφός της, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζει και η Ιαπωνία. Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να διατάξει επισήμως την καταστροφή του βορειοκορεατικού πυραύλου σε περίπτωση που αυτός θα απειλήσει τα ιαπωνικά εδάφη.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο, εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα αναιρεθεί η προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης που επικαλέστηκαν αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Σεούλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024