Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προβληματισμός στη Γαλλία για την αδυναμία των Αρχών να εντοπίσουν τον Μέραχ

Προβληματισμός στη Γαλλία για την αδυναμία των Αρχών να εντοπίσουν τον Μέραχ

Μετά την πολύωρη πολιορκία του διαμερίσματος στην Τουλούζη όπου κρυβόταν ο ύποπτος για τις δολοφονικές επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή, η οποία κατέληξε στο θάνατό του Μαχμούντ Μέραχ, έχουν αρχίσει να ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με τυχόν αδυναμίες στην παρακολούθηση του Μέραχ. Ο ύποπτος φέρεται να ήταν γνωστός στις Αρχές ενώ εναντίον του είχαν γίνει και μηνύσεις, λένε κάτοικοι της Τουλούζης, χωρίς αποτέλεσμα.

Μετά την πολύωρη πολιορκία του διαμερίσματος στην Τουλούζη όπου κρυβόταν ο ύποπτος για τις δολοφονικές επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή, η οποία κατέληξε στο θάνατό του Μαχμούντ Μέραχ, έχουν αρχίσει να ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με τυχόν αδυναμίες στην παρακολούθηση του Μέραχ.

«Το όνομα της οικογένειας Μέραχ ήταν γνωστό στις Αρχές. Για εμένα προκύπτει ένα πραγματικό ερώτημα: γιατί δεν είχε τεθεί υπό κανονική παρακολούθηση;», διερωτήθηκε μιλώντας στον ραδιοσταθμό Europe 1 ο Φρανσουά Εϊσμπούργκ, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις και την ασφάλεια.

Η τοπική εφημερίδα Le Telegramme αναφέρει τη μαρτυρία μητέρας, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύπτεται, η οποία ζει στην Τουλούζη και είχε καταθέσει δύο φορές μήνυση το 2010 σε βάρος του Μέραχ χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.

Το 2010 ο Μέραχ φέρεται να είχε επιτεθεί σε κάποια μέλη της οικογένειάς της και να είχε αναγκάσει τον 15χρονο γιο της «να παρακολουθήσει βίντεο της αλ Κάιντα με ανυπόφορες» σκηνές, όπως γυναίκες που είχαν δολοφονηθεί με μία σφαίρα στο κεφάλι και αποκεφαλισμένους άνδρες.

Λίγο νωρίτερα ο Μέραχ είχε εμφανιστεί στη γειτονιά του κρατώντας ένα ξίφος φωνάζοντας «Allahu Akbar» («Ο θεός είναι μεγάλος»), πάντα σύμφωνα με την ίδια.

Από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση εδώ και δύο ημέρες επαναλαμβάνει ότι οι Γάλλοι τζιχαντιστές παρακολουθούνται στενά. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο αριθμός τους ελαττώνεται συνεχώς, καθώς μειώνεται και η επιρροή της αλ Κάιντα μετά την εξόντωση του ηγέτη της Οσάμα μπιν Λάντεν.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στον Europe 1 αναφερόμενος στους Γάλλους τζιχαντιστές ότι ο Μέραχ είχε ανακριθεί πρόσφατα από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Σε ό,τι αφορά τυχόν κενά ή αδυναμίες ο Ζιπέ πρόσθεσε ότι «αν όντως υπήρξαν, αυτό θα πρέπει να αποκαλυφθεί».

«Η DCRI (υπηρεσία πληροφοριών) παρακολουθεί πολλά άτομα, ακραίους ισλαμιστές. Η διατύπωση ιδεών, ακραίων σαλαφιστικών απόψεων, δεν αρκεί για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν στον ραδιοσταθμό RTL.

Πάντως κατά το AFP, η κοινή γνώμη στη Γαλλία δεν περίμενε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα ήταν σε θέση να εμποδίσουν τη δολοφονία τριών Γάλλων (με καταγωγή από βόρεια Αφρική και Καραϊβική) στρατιωτών, στις 11 και 15 Μαρτίου. Eρωτήματα εγείρονται και για την ικανότητα των δυνάμεων ασφαλείας να εντοπίσουν έγκαιρα και να εξουδετερώσουν έναν άνδρα τον οποίο φέρονται να παρακολουθούσαν προτού διαπράξει και τρίτο έγκλημα, τη δολοφονική επίθεση στις 19 Μαρτίου στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης.

«Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν εκπληκτικές τα τελευταία 15 χρόνια όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν έχει υπάρξει ‘επιτυχημένη’ τρομοκρατική επίθεση από το 1996 σε γαλλικό έδαφος», υπογράμμισε ο Εϊσμπούργκ αλλά πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή ένας τρομοκράτης θα κατάφερνε να διασπάσει τις άμυνες των υπηρεσιών και να καταφέρει ένα επιτυχημένο χτύπημα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024