Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νεκρός με σφαίρα σκοπευτή ο ύποπτος για τις δολοφονίες στην Τουλούζη

Νεκρός με σφαίρα σκοπευτή ο ύποπτος για τις δολοφονίες στην Τουλούζη

Νεκρός είναι ο ύποπτος για τις δολοφονίες στην Τουλούζη καθώς μετά από μάχη με την αστυνομία σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού στο κεφάλι. Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης. Ο 23χρονος Μοχάμεντ Μεράχ, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο τριών στρατιωτών, καθώς και τριών παιδιών και ενός ραβίνου σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη, είχε οχυρωθεί στο διαμέρισμά του από τα ξημερώματα της Τετάρτης. Σε επικοινωνίες του έλεγε ότι έκανε την επίθεση στο σχολείο γιατί ήθελε να εκδικηθεί τον θάνατο παιδιών στην Παλαιστίνη ενώ υποστήριξε ότι είχε εκπαιδευτεί στο Ουαζιριστάν του Πακιστάν, περιοχή με έντονη δραστηριότητα εξτρεμιστικών ισλαμιστικών ομάδων.

Νεκρός είναι ο ύποπτος για τις δολοφονίες στην Τουλούζη καθώς μετά από μάχη με την αστυνομία σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού στο κεφάλι.

Ο 23χρονος Μοχάμεντ Μεράχ ήταν πολιορκημένος αλλά βαριά οπλισμένος από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας από τα ξημερώματα της Τετάρτης· η περιοχή είχε εκκενωθεί και οι εκπρόσωποι του Τύπου είχαν κρατηθεί σε απόσταση.

Ο Μεράχ θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο τριών στρατιωτών, καθώς και τριών παιδιών και ενός ραβίνου σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, οι ειδικές δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας (Raid) πραγματοποίησαν πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης έφοδο στο διαμέρισμα.

Ο δράστης δεν ήταν στα κυρίως δωμάτια· οι αστυνομικοί συνέχισαν την έρευνα με προσοχή (γιατί ο χώρος θα μπορούσε να είναι παγιδευμένος) και τον αναζήτησαν στο μπάνιο όπου κρυβόταν.

Όταν πλησίασαν ο Μέραχ βγήκε οπλισμένος και άρχισε να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών. Εκείνοι απάντησαν στα πυρά και ο Μεράχ πήδηξε από το παράθυρο του διαμερίσματός του, συνεχίζοντας να πυροβολεί.

Οι Αρχές εξήγησαν ότι πέθανε από μία σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό ο οποίος «βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα». Ο Μ.Μεράχ είχε δηλώσει σε αστυνομικούς ότι θέλει να πεθάνει «με τα όπλα στα χέρια». Παραταύτα η αστυνομία επιθυμούσε να τον συλλάβει ζωντανό.

Στη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Κλοντ Γκεάν, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι δεν είναι βέβαιος ότι ο οχυρωμένος στο σπίτι του στην Τουλούζη, Μοχάμεντ Μεράχ είναι ακόμη ζωντανός, καθώς η αστυνομία δεν είχε επαφή μαζί του στη διάρκεια της νύχτας.

Η περιοχή γύρω από το διαμέρισμα είχε εκκενωθεί από το απόγευμα της Τετάρτης όταν η αστυνομία απομάκρυνε τους κατοίκους στα γύρω διαμερίσματα για την ασφάλεια τους.

Την ευθύνη ανέλαβε οργάνωση

Μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα (Aqmi) ανέλαβε την ευθύνη για τις δολοφονίες στην Τουλούζη και κάλεσε τη Γαλλία να αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι στους μουσουλμάνους, την οποία χαρακτηρίζει «εχθρική».

Το κείμενο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο υπογράφεται από την οργάνωση Τζουντ-αλ-Χιλάφα («Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου»). Στο παρελθόν η οργάνωση αυτή έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις στο Αφγανιστάν και το Καζακστάν. Η ιστοσελίδα Shamikh που φιλοξενεί την ανακοίνωση δημοσιεύει τακτικά και διάφορα κείμενα της Αλ Κάιντα.

Σε συνομιλίες με τους αστυνομικούς την Τετάρτη ο Μεράχ έλεγε ότι έκανε την επίθεση στο σχολείο γιατί ήθελε να εκδικηθεί τον θάνατο παιδιών στην Παλαιστίνη. Ακόμη υποστήριξε ότι είχε εκπαιδευτεί στο Ουαζιριστάν του Πακιστάν, περιοχή με έντονη δραστηριότητα εξτρεμιστικών ισλαμιστικών ομάδων.

Άλλες πληροφορίες τον έφεραν να έχει συλληφθεί το 2007 στο Αφγανιστάν και να έχει αποδράσει μερικούς μήνες αργότερα, ωστόσο ο δικηγόρος του τις διέψευσε.

Το πρώτο θύμα του στις 11 Μαρτίου ήταν ένας στρατιωτικός. Ο Μέραχ πλησίασε δήθεν σαν υποψήφιος αγοραστής της μοτοσικλέτας του στρατιωτικού και τον σκότωσε με μία σφαίρα στο κεφάλι. Λίγες ημέρες αργότερα σκότωσε άλλους δύο στρατιωτικούς που ήταν στην ουρά ενός ΑΤΜ. Τα θύματα είχαν καταγωγή από τη βόρεια Αφρική και την Καραϊβική.

Μάρτυρες είχαν αναφέρει –και οι Αρχές επιβεβαίωσαν την Πέμπτη– ότι είχε στο λαιμό του κρεμασμένη μία κάμερα ή φωτογραφική μηχανή με την οποία βιντεοσκοπούσε τα εγκλήματα.

Ερευνάται το αν και κατά πόσο ενεργούσε μόνος ή είχε συνενόχους, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Νικολά Σαρκοζί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024