Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Θρίλερ» διαρκείας με τη σύλληψη του εκτελεστή της Τουλούζης

«Θρίλερ» διαρκείας με τη σύλληψη του εκτελεστή της Τουλούζης

Η επιχείρηση σύλληψης του δολοφόνου της Τουλούζης εξελίχθηκε σε θρίλερ διαρκείας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να παραμένουν παραταγμένες έως αργά τη νύχτα της Τετάρτης έξω από την κατοικία του 23χρονου Γάλλου αλγερινής καταγωγής Μοχάμεντ Μέραχ. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο 23χρονος -που οχυρώθηκε στο διαμέρισμά του με ένα πραγματικό οπλοστάσιο- προτίθεται να παραδοθεί στις Αρχές. Ο ίδιος εμφανίζεται αμετανόητος και καυχιέται ότι «γονάτισε» τη Γαλλία. Υποστηρίζει ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μία επίθεση αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα στη Γαλλία , αλλά αποδέχθηκε να αναλάβει μία «γενική αποστολή»...

Η επιχείρηση σύλληψης του δολοφόνου της Τουλούζης εξελίχθηκε σε θρίλερ διαρκείας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να παραμένουν παραταγμένες έως αργά τη νύχτα της Τετάρτης έξω από την κατοικία του 23χρονου Γάλλου αλγερινής καταγωγής Μοχάμεντ Μέραχ. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο 23χρονος -που είναι οχυρωμένος στο διαμέρισμά του με ένα πραγματικό οπλοστάσιο- προτίθεται να παραδοθεί στις Αρχές.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι του ζήτησε η Αλ Κάιντα να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας στη Γαλλία, αλλά εκείνος αρνήθηκε και ανέλαβε μία «γενική αποστολή»…

Ο Μοχάμεντ Μέραχ έχει αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό στο εβραϊκό σχολείο και τις δολοφονίες των στρατιωτών με καταγωγή από τη βόρεια Αφρική, υποστηρίζοντας ότι έδρασε μόνος, βάσει της ενημέρωσης του εισαγγελέα Φρανουσά Μολέν προς τους δημοσιογράφους.

Ο 23χρονος εμφανίζεται αμετανόητος και καυχιέται ότι «γονάτισε» τη Γαλλία. Στις επαφές που έχει με τους αστυνομικούς, οι οποίοι προσπαθούν επί αμέτρητες ώρες να τον πείσουν να παραδοθεί, δεν εκφράζει καμία μεταμέλεια παρά μόνο επειδή δεν κατάφερε να σκοτώσει περισσότερα άτομα, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Ο Φρανουσά Μολέν επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος σχεδίαζε άλλη μία επίθεση εντός της ημέρας. Σκόπευε να σκοτώσει άλλον ένα στρατιώτη, καθώς και δύο αστυνομικούς, επίσης στην Τουλούζη.

Ο Μέραχ δήλωσε στους αστυνομικούς που πολορκούν το διαμέρισμά του ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει σε επίθεση αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα, όμως αποδέχθηκε να αναλάβει μια γενική αποστολή με στόχο την επίθεση στο γαλλικό έδαφος, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κλοντ Γκεάν μιλώντας στο βραδυνό δελτίο του τηλεοπτικού δικτύου TF1.

«Είπε στους αστυνομικούς πώς η Αλ Κάιντα του έδωσε οδηγίες» όσο καιρό διέμεινε στο Πακιστάν, κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, ζητώντας του να συμμετάσχει σε επίθεση αυτοκτονίας στη Γαλλία, κάτι που αρνήθηκε, αποδεχόμενος αντίθετα ‘γενική αποστολή’, για επίθεση στο γαλλικό έδαφος» δήλωσε ο Γκεάν.

Η Raid (ειδική μονάδα της γαλλικής αστυνομίας) έκανε πολλές απόπειρες να μπει στο διαμέρισμα, όπου κρύβεται ο Μέραχ αλλά κάθε φορά ακούγονταν από μέσα πυροβολισμοί. Η πρώτη έφοδος τα ξημερώματα της Τετάρτης αντιμετωπίστηκε με καταιγισμό πυρών εκ μέρους του δράστη και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

«Δεν έχει καμία επιθυμία να γίνει μάρτυρας. Προτιμά να μείνει ζωντανός» επισήμανε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν, σημειώνοντας ότι ο 23χρονος είπε στους διαπραγματευτές της αστυνομίας ότι έχει εκπαιδευτεί από την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πρόκειται για έναν αυτοδίδακτο ριζοσπάστη σαλαφιστή που έχει μεταβεί δύο φορές στο Αφγανιστάν και έχει εκπαιδευτεί σε πακιστανικό στρατόπεδο στο Ουαζιριστάν. Ο αδελφός του εμπλέκεται σε δίκτυο που είχε στείλει εξτρεμιστές μαχητές στο Ιράκ το 2007.

Ο Μέραχ τελούσε υπό παρακολούθηση εδώ και χρόνια εξαιτίας φονταμενταλιστικών ισλαμικών απόψεων, όπως ανέφεραν ανωνύμως πηγές του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ο ίδιος είχε πει στους αστυνομικούς ότι σκόπευε να παραδοθεί εντός της ημέρας, αρχικά το απόγευμα και μετά την νύχτα. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το μεσημέρι πληροφορίες περί σύλληψης, οι οποίες διαψεύστηκαν.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Σαρκοζί

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ηλεφωνική επικοινωνία με τον Νικολά Σαρκοζί για τις επιθέσεις στην Τουλούζη και την Μοντομπάν, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία σημειώνοντας πως «Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι πιο αποφασισμένες από ποτέ να αγωνιστούν μαζί κατά της τρομοκρατικής βαρβαρότητας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε στον Γάλλο ομόλογό του «για να του ζητήσει να διαβιβάσει στις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων των επιθέσεων στην Τουλούζη και την Μοντομπάν τα προσωπικά του συλλυπητήρια και εκείνα του αμερικανικού λαού» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων και προστίθεται ότι ο Ομπάμα «χαιρέτισε επίσης την αποτελεσματικότητα της γαλλικής αστυνομίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024