Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περικυκλωμένος από τη γαλλική αστυνομία ο δολοφόνος της Τουλούζης

Περικυκλωμένος από τη γαλλική αστυνομία ο δολοφόνος της Τουλούζης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση στο κέντρο της Τουλούζης, όπου βρίσκεται οχυρωμένος στο διαμέρισμά του ο 23χρονος Γάλλος αλγερινής καταγωγής που θεωρείται ύποπτος για το μακλειό στο εβραϊκό σχολείο και τις δολοφονίες στρατιωτικών. Ο ύποπτος φέρεται να είναι βαριά οπλισμένος και η αστυνομία επιχειρεί να τον πείσει να παραδοθεί. Διαψεύστηκαν πληροφορίες που είχαν μεταδώσει τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης περί σύλληψής του. Οι εισαγγελείς δηλώνουν ότι ο 24χρονος σχεδίαζε και άλλες δολοφονίες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης η επιχείρηση στο κέντρο της Τουλούζης, όπου βρίσκεται οχυρωμένος στο διαμέρισμά του 23χρονος αλγερινής καταγωγής ύποπτος για το μακελειό στο εβραϊκό σχολείο της πόλης και τις δολοφονίες στρατιωτικών στην ευρύτερη περιοχή. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αστυνομία τον συνέλαβε μετά από έφοδο στο σπίτι όπου βρισκόταν, ωστόσο η κυβέρνηση το διέψευσε.

Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει το κτίριο, όπου βρίσκεται ο Μοχάμεντ Μεράχ, ένας Γάλλος με καταγωγή από τη βόρειο Αφρική.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε μιλώντας σε εκπροσώπους θρησκευτικών κοινοτήτων στην Τουλούζη, ότι ο δράστης ήταν έτοιμος να συνεχίσει τη δράση του «σήμερα το πρωί [της Τετάρτης]».

Νωρίτερα την Τετάρτη είχε καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο εκπροσώπους της μουσουλμανικής και της εβραϊκής κοινότητας στη Γαλλία (είναι οι μεγαλύτερες στη χώρα) τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να μείνει ενωμένη και οι πολίτες να μην ενδώσουν στην αντεκδίκηση και τις διακρίσεις.

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας

Η εντολή για την έφοδο της ειδικής ομάδας της αστυνομίας στο κτίριο δόθηκε στις τρεις και δέκα τα χαράματα της Τετάρτης, αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν. Μόλις όμως χτύπησαν την πόρτα του διαμερίσματος οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν καταιγισμό πυρών με συνέπεια τον τραυματισμό τριών.

Στη σύγκρουση τραυματίσθηκε και ο αδελφός του υπόπτου, Άμπντελ Καντέρ, ο οποίος συνελήφθη.

Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση την μητέρα του υπόπτου (την οποία είχε μεταφέρει στο σημείο η αστυνομία για να του ζητήσει να παραδοθεί αν και είπε ότι δεν έχει καμία επιρροή επάνω του), τον αδελφό του Μεράχ και τη σύντροφο του αδελφού του.

Ταμπουρωμένος στο διαμέρισμά του, διαθέτοντας ένα πραγματικό οπλοστάσιο αποτελούμενο από ένα μικρό πολυβόλο, ένα ημιαυτόματο Καλάσνικοφ και πολλά άλλα μικρότερα όπλα, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του υπουργού, αρνήθηκε να παραδοθεί, ενώ η αστυνομία περικύκλωσε το τετράγωνο.

Στις εννέα το πρωί πέταξε από το παράθυρό του ένα πιστόλι σε ένδειξη καλής θέλησης, ζητώντας ως αντάλλαγμα να επικοινωνήσει με την αστυνομία. Υποσχέθηκε ότι θα παραδοθεί το απόγευμα, πριν όμως ήθελε να μιλήσει για τις πράξεις του. Στον αστυνομικό που άνοιξε διάλογο μαζί του εξήγησε ότι σκότωσε τα μικρά παιδιά στο σχολείο σε εκδίκηση των παιδιών της Παλαιστίνης, ενώ τους στρατιώτες -ομόθρησκούς του μουσουλμάνους- εξαιτίας της παρουσίας του γαλλικού στρατού στο Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ, η δημοσιογράφος του France 24 Εμπά Καλοντό κατέθεσε ότι δέχθηκε ένα τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα από ένα άτομο που ισχυρίστηκε ότι είναι ο δράστης των δολοφονιών σε Μοντομπάν και Τουλούζη.

«Ήταν ένα νεαρός άνδρας ιδιαίτερα εύγλωττος» λέει η δημοσιογράφος, «που άμεσα δήλωσε ότι διεκδικεί τις δολοφονίες και που με μεγάλη ηρεμία άρχισε να μου δίνει ειδικές λεπτομέρειες για τις συνθήκες των φονικών», σύμφωνα με το AFP. Πολλά στοιχεία έμοιαζαν «ακριβή και κολλούσαν» με την πραγματικότητα, αν και θα πρέπει να διασταυρωθούν, εξήγησε.

Για καιρό στο στόχαστρο

Η αστυνομία είχε υπό παρακολούθηση από χρόνια τον νεαρό Μεράχ, γιατί ήδη το 2010 είχε επισκεφθεί το Αφγανιστάν και την παραμεθόριο περιοχή με το Πακιστάν, όπου και είχε εκπαιδευθεί στα στρατόπεδα που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Φέρεται ότι είχε κάνει τουλάχιστον 2 με 3 ταξίδια, ενώ άλλες πληροφορίες μιλούν για ένα πρώτο του ταξίδι στην περιοχή από το 2004.

Σύμφωνα με αναφορές είχε συλληφθεί το 2007 στο Αφγανιστάν, καταδικάστηκε για τρομοκρατική δραστηριότητα αλλά απέδρασε μερικούς μήνες αργότερα.

Ήταν όμως στο στόχαστρο της κεντρικής διεύθυνσης των υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικού, όπως και άλλα πρόσωπα, μετά τις επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στις 11 και 15 Μαρτίου. Η έρευνα επιταχύνθηκε όμως μετά τον εντοπισμό διαδικτυακής διεύθυνσης του αδελφού του 24χρονου.

Η έρευνα επιχειρούσε να εξακριβώσει με ποιον τρόπο ο δράστης έκλεισε ραντεβού με το πρώτο θύμα της σειράς των δολοφονιών, απαντώντας σε αγγελία που είχε δημοσιεύσει ο αλεξιπτωτιστής Ιμάντ Ιμπν Ζιατέν για την πώληση της μηχανής του. Ο Ζιατέν δολοφονήθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι στις 11 Μαρτίου στην Τουλούζη.

Όταν αστυνομικοί έμαθαν ότι ο δολοφόνος μετακινείται με ένα σκούτερ TMax 530, επισκέφθηκαν την αντιπροσωπεία της Yamaha στην περιοχή, όπου έμαθαν ότι μερικές ημέρες νωρίτερα «κάποιος άνδρας ντυμένος στα μαύρα επισκέφθηκε την αντιπροσωπεία για να ζητήσει την απενεργοποίηση του συστήματος που επιτρέπει τον γεωγραφικό εντοπισμό της μηχανής σε περίπτωση κλοπής», αναφέρουν πηγές της έρευνας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024