Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Εθνική τραγωδία» οι δολοφονίες στην Τουλούζη λέει ο Νικολά Σαρκοζί

«Εθνική τραγωδία» οι δολοφονίες στην Τουλούζη λέει ο Νικολά Σαρκοζί

Οι δολοφονίες τριών παιδιών και ενός δασκάλου στο εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη είναι μία «εθνική τραγωδία», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έσπευσε στο σημείο λίγο μετά το περιστατικό. Συσχέτισε ακόμη την υπόθεση με τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες τριών στρατιωτικών που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή μιλώντας για ομοιότητες· λίγο αργότερα τα πρώτα στοιχεία έδειχναν ότι πράγματι έχει χρησιμοποιηθεί το ίδιο όπλο και στις τρεις περιπτώσεις. Τις υποθέσεις έχει αναλάβει η εισαγγελία του Παρισιού στα πλαίσια των αντιτρομοκρατικών αρμοδιοτήτων της. Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος της χώρας, καθώς και ξένες κυβερνήσεις...

Οι δολοφονίες τριών παιδιών και ενός δασκάλου στο εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη είναι μία «εθνική τραγωδία», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έσπευσε στο σημείο λίγο μετά το περιστατικό.

Συσχέτισε ακόμη την υπόθεση με τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες τριών στρατιωτικών που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή μιλώντας για ομοιότητες· λίγο αργότερα τα πρώτα στοιχεία έδειχναν ότι έχει χρησιμοποιηθεί το ίδιο όπλο και στις τρεις περιπτώσεις. Τις υποθέσεις έχει αναλάβει η εισαγγελία του Παρισιού στα πλαίσια των αντιτρομοκρατικών αρμοδιοτήτων της. Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος της χώρας, καθώς και ξένες κυβερνήσεις.

«Ολόκληρη η Γαλλική Δημοκρατία συγκλονίστηκε από αυτήν την τρομερή τραγωδία» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επισήμανε μάλιστα ότι υπάρχουν αξιοσημείωτες ομοιότητες στον τρόπο δράσης στην επίθεση στην Τουλούζη με αυτές την περασμένη εβδομάδα, αν και «θα πρέπει να περιμένουμε την αστυνομία να επιβεβαιώσει την υπόθεση».

Τον αποτροπιασμό του για το περιστατικό εξέφρασε και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας για «αντισημιτική πράξη που πλήττει τις οικογένειες σε ό,τι έχουν πολυτιμότερο, τα παιδιά τους, και βυθίζει στο πένθος ολόκληρο το έθνος». Κάλεσε δε σε «κοινή και αταλάντευτη απάντηση απ’ όλη τη [Γαλλική] Δημοκρατία». Την επίθεση καταδίκασε και η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν η οποία ζήτησε από τις Αρχές «να κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν μία νέα τραγωδία».

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ακριβώς τις συνθήκες αυτής της δολοφονικής επίθεσης, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα κίνητρό της να ήταν ο βίαιος και αιματηρός αντισημιτισμός», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου.

Συγκλονισμένος από τη φοβερή επίθεση δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Παρίσι Τσαρλς Ρίβκιν και εξέφρασε εκ μέρους του αμερικανικού λαού τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Τον βαθύ του αποτροπιασμό, την κατάπληξη και την έντονη καταδίκη του για την επίθεση αυτή εξέφρασε το Βατικανό.

Επίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι εξέφρασε τη βαθιά του αγανάκτηση για την τρομοκρατική επίθεση, τονίζοντας ότι «ο αντισημιτισμός, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία είναι εντελώς ξένες προς τις ιδρυτικές αξίες της πολιτισμένης συνύπαρξής μας και την κληρονομία των αξιών στις οποίες βασίζεται ολόκληρη η ανθρωπότητα».

Το ίδιο όπλο στις τρεις επιθέσεις

Το πρωί της Δευτέρας, λίγο πριν από τις οκτώ, ένας άνδρας που επέβαινε σε σκούτερ και φορούσε κράνος άνοιξε πυρ έξω από το σχολείο Οζάρ Χατόρα στην Τουλούζη.

Πυροβόλησε εξ επαφής και πολλές φορές τα θύματά του, σκοτώνοντας έναν 30χρονο ραβίνο που δίδασκε στο σχολείο, τους δύο γιους του (3 και 6 ετών) και άλλο ένα κορίτσι 8 ετών, την κόρη του διευθυντή. Ένας 17χρονος τραυματίστηκε σοβαρά και βρίσκεται στο νοσοκομείο, άλλοι είναι έχουν ελαφρότερα τραύματα.

Μετά την επίθεση αυξήθηκαν τα μέτρα ασφάλειας στα εβραϊκά σχολεία όλης της χώρας, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας. Η αστυνομία κλήθηκε να ερευνήσει ακόμη και απειλές μέσω email κατά δύο εβραϊκών συναγωγών στο Παρίσι χωρίς η πηγή να κάνει κάποια σύνδεση με τις δολοφονίες.

Την υπόθεση της Τουλούζης έχει αναλάβει στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής της αρμοδιότητας η εισαγγελία του Παρισιού, η οποία θα εξετάσει και δύο περιστατικά τις προηγούμενες κατά τα οποία δολοφονήθηκαν τρεις στρατιωτικοί.

Στο πρώτο δολοφονήθηκε ένας εκτός υπηρεσίας στρατιωτικός, ενώ στο άλλο ένας ένοπλος σε μηχανή σκότωσε δύο στρατιώτες και τραυμάτισε σοβαρά έναν τρίτο που βρίσκονταν σε ένα ΑΤΜ.

Και στα τρία περαστικά -με τελευταίο αυτό στο εβραϊκό σχολείο- χρησιμοποιήθηκε το ίδιο όπλο, διαμετρήματος 11,43 χιλιοστών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024