Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στις κάλπες οι Ρώσοι, τις πόρτες του Κρεμλίνου χτυπά ο Πούτιν

Στις κάλπες οι Ρώσοι, τις πόρτες του Κρεμλίνου χτυπά ο Πούτιν

Στοίχημα όχι τη -βέβαιη- εκλογή του στο ρωσικό προεδρικό θώκο, μετά από το «διάλειμμα» τηγς πρωθυπουργίας, αλλά τη νίκη ήδη από τον πρώτο γύρο έχει βάλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην εκλογική διαδικασία που ξεκίνησε στη Ρωσία. Οι περίπου 108 εκατομμύρια Ρώσοι προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα, κάποιες φορές ακόμη και υπό το «βλέμμα» καμερών για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, διαλέγοντας ανάμεσα στον Πούτιν και άλλους τέσσερις υποψηφίους. Αρκετές όμως είναι ήδη καταγγελίες για παρατυπίες και υποψίες νοθείας, ενώ οι κάλπες δεν έχουν ακόμη κλείσει.

Στοίχημα όχι τη -βέβαιη- εκλογή του στο ρωσικό προεδρικό θώκο, μετά από το «διάλειμμα» τηγς πρωθυπουργίας, αλλά τη νίκη ήδη από τον πρώτο γύρο έχει βάλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην εκλογική διαδικασία που ξεκίνησε στη Ρωσία.

Οι περίπου 108 εκατομμύρια Ρώσοι προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα, κάποιες φορές ακόμη και υπό το «βλέμμα» καμερών για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, διαλέγοντας ανάμεσα στον Πούτιν και άλλους τέσσερις υποψηφίους. Αρκετές όμως είναι ήδη καταγγελίες για παρατυπίες και υποψίες νοθείας, ενώ οι κάλπες δεν έχουν ακόμη κλείσει.

Σε αρκετά εκλογικά τμήματα παρίστανται εθελοντές παρατηρητές, ενώ το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας του Πούτιν έχει διατάξει την εγκατάσταση καμερών σε όλα τα εκλογικά τμήματα (ο αριθμός τους ξεπερνά τις 90.000) για να επιβλέπεται η διαδικασία.

Αρκετές οι καταγγελίες για νοθεία

Μέχρι το απόγευμα, υπήρχαν σχεδόν 3.000 καταγγελίες για παρατυπίες, που αφορούσαν είτε τους εκλογικούς καταλόγους, είτε δυσλειτουργία των καμερών, είτε «περιοδείες» λεωφορείων με τους υποτιθέμενους «ψηφοφόρους καρουζέλ» -ομάδες ψηφοφόρων που φέρονται να πηγαίνουν από τμήμα σε τμήμα. Οι καταγγελίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ακόμη.

Σκηνικό των εκλογών, και για πολλούς ξένους αναλυτές αυτό που πραγματικά θα κρίνει το μέλλον του Πούτιν αφού επανακατακτήσει το Κρεμλίνο, είναι το κύμα αμφισβήτησής του που έχει αρχίσει να «φουντώνει» τους τελευταίους μήνες.

Απέναντι στον Πούτιν στέκονται ως προεδρικοί υποψήφιοι ο ηγέτης των Κομμουνιστών Γκενάντι Σιουγκάνοφ, ο εθνικιστής Βλαντιμίρ Zιρινόφσκι, ο αριστερός Σεργκέι Μιρόνοφ και ο πολυεκατομμυριούχος Μικάιλ Προχόροφ -χωρίς ουσιαστικές πάντως ελπίδες.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (έγιναν και δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες) έδιναν στον Πούτιν τη νίκη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό περίπου 60%.

Με «συνοδεία» γυμνόστηθες ακτιβίστριες ψήφισε ο Πούτιν

Από την εκλογική Κυριακή δεν έλειψαν και οι Ουκρανές FEMEN, ακτιβίστριες που συμμετέχουν γυμνόστηθες, με βαμμένα συνθήματα στο σώμα τους, σε διαδηλώσεις και πορείες σε όλη την Ευρώπη -εκτός από τις πορείες κατά του Πούτιν, έχουν πάρει μέρος και σε διαδηλώσεις κατά του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία.

Τρία μέλη τη FEMEN εμφανίστηκαν στο εκλογικό τμήμα στη Μόσχα που είχε ψηφίσει λίγο νωρίτερα ο Πούτιν και προσπάθησαν να «κλέψουν» την κάλπη.

Οι νεαρές γυναίκες, οι οποίες συνελήφθησαν αμέσως από αστυνομικούς, είχαν γράψει με μαύρα γράμματα στο στήθος τους «Κλέβω για τον Πούτιν». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της οργάνωσης, οι τρεις γυναίκες ήθελαν να κλέψουν την κάλπη στην οποία είχε ρίξει την ψήφο του ο Πούτιν.

Ο ίδιος ο Πούτιν είχε φύγει λίγο νωρίτερα από το εκλογικό κέντρο, στο οποίο ψήφισε μαζί με τη σύζυγό του Λουντμίλα. Ο Ρώσος πρωθυπουργός (ακόμη) έγινε μάλιστα στόχων αστείων όταν του έπεσε η ψήφος πριν τη βάλει στην κάλπη και χρειάστηκε να την σηκώσει από το πάτωμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024