Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέταρτη ημέρα οργής και διαδηλώσεων για το Κοράνι στο Αφγανιστάν

Τέταρτη ημέρα οργής και διαδηλώσεων για το Κοράνι στο Αφγανιστάν

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν κατέβει για τέταρτη ημέρα στους δρόμους πολλών πόλεων του Αφγανιστάν, διαμαρτυρόμενοι για το κάψιμο του Κορανίου από στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Οι διαδηλωτές φωνάζουν αντι-αμερικανικά συνθήματα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στη δυτική επαρχία Χεράτ, στην ανατολική Χοστ και άλλες περιοχές της χώρας. Το Βερολίνο επισπεύδει την αποχώρησή του από στρατιωτική βάση στο Ταλοκάν, εξαιτίας των διαδηλώσεων.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν κατέβει για τέταρτη ημέρα στους δρόμους πολλών πόλεων του Αφγανιστάν, διαμαρτυρόμενοι για το κάψιμο του Κορανίου από στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Οι διαδηλωτές φωνάζουν αντι-αμερικανικά συνθήματα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στη δυτική επαρχία Χεράτ, στην ανατολική Χοστ και άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο.

Αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα στην πρωτεύουσα προσπαθώντας να διαλύσουν το πλήθος των οργισμένων διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και φώναζαν «Θάνατος στην Αμερική!» και «Ζήτω το Ισλάμ!» αφού βγήκαν από το Μπλε Τζαμί της πόλης μετά τις προσευχές της Παρασκευής.

Στο κέντρο της Καμπούλ έχουν αναπτυχθεί επίλεκτες δυνάμεις για την καταστολή των ταραχών με αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη μετά τις διαμαρτυρίες ότι τις προηγούμενες ημέρες οι δυνάμεις ασφαλείας δεν ήταν επαρκείς για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις.

Στην επαρχία Χεράτ, στα αντολικά της χώρας, ξέσπασε ανταλλαγή πυρών έξω από το αμερικανικό προξενείο. Υπάρχουν πληροφορίες ότι στην περιοχή σκοτώθηκαν πέντε άτομα και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν.

Στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, ανάμεσα τους και δύο Αμερικανοί στρατιώτες.

Στο Μπάγκλαν περισσότερα από 1.000 άτομα διαδηλώνουν, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για πυροβολισμούς.

Περίπου 700 διαδηλωτές έχουν κατέβει στους δρόμους της πόλης Τζαλαλαμπάντ και στην νοτιοανατολική επαρχεία Γάζνι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Στην επαρχία Κουντούζ έχουν κατέβει στους δρόμους περίπου 300 άτομα.

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Νανγκαχάρ έχουν αποκλείσει αυτοκινητόδρομο, ενώ στην πόλη Μαζάρ-ε-Σαρίφ εκατοντάδες άτομα πραγματοποιούν διαδήλωση.

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την «ειλικρινή συγγνώμη» του για το περιστατικό με το Κοράνι, σε επιστολή του προς τον Χαμίντ Καρζάι, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Βερολίνο δήλωσε την Παρασκευή πως εξαιτίας των διαδηλώσεων ο γερμανικός στρατός επέσπευσε την αποχώρησή του από τη θέση του στο Ταλοκάν στο βόρειο Αφγανιστάν.

Οι 50 Γερμανοί στρατιώτες που ήταν ανεπτυγμένοι στο Ταλοκάν αποσύρθηκαν την Πέμπτη από αυτή τη θέση -από την οποία επρόκειτο να αποχωρήσουν ως τα τέλη Μαρτίου- και μεταφέρθηκαν στη βάση του Κουντούζ, παίρνοντας μαζί τους τον εξοπλισμό τους, οχήματα, όπλα και πυρομαχικά.

Ο εκπρόσωπος των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων εξήγησε πως ενδεχόμενη επιστροφή στο Ταλοκάν θα αποφασιστεί ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης στο έδαφος.

Περίπου 300 άνθρωποι είχαν διαδηλώσει την Πέμπτη στο Ταλοκάν, ακριβώς μπροστά από τη βάση των Γερμανών στρατιωτών.

Συνομιλίες Ταλιμπάν-Καμπούλ επιθυμεί το Πακιστάν

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν κάλεσε την Παρασκευή τους ηγέτες των Αφγανών Ταλιμπάν να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Καμπούλ.

Πρόκειται για μια ένδειξη ότι το Ισλαμαμπάντ ενισχύει την υποστήριξή του στις κινήσεις συμφιλίωσης στη γειτονική χώρα.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, ανέφερε σε δήλωσή του ότι «ελπίζει ειλικρινά» πως οι Ταλιμπάν και άλλες οργανώσεις θα ανταποκριθούν στην έκκλησή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024