Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τελεσίγραφο στον Άσαντ αναμένεται να δώσουν οι «Φίλοι της Συρίας»

Τελεσίγραφο στον Άσαντ αναμένεται να δώσουν οι «Φίλοι της Συρίας»

Τα επόμενα βήματα για το θέμα της κρίσης της Συρίας αναμένεται να συζητηθούν στη διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» που διοργανώνεται την Παρασκευή στην Τυνησία. Περισσότερες από 70 χώρες θα συμμετέχουν στη διάσκεψη -όχι όμως Ρωσία και Κίνα-, ενώ αναμένεται να υπάρξει διακήρυξη που θα απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας. Το πυροβολικό της Συρίας πλήττει -ξανά- τη Χομς.

Τα επόμενα βήματα για το θέμα της κρίσης της Συρίας αναμένεται να συζητηθούν στη διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» που διοργανώνεται την Παρασκευή στην Τυνησία.

ΗΠΑ, Ευρώπη και αραβικές χώρες αναμένεται να ζητήσουν από τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ-Άσαντ να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε προσχέδιο της διακήρυξης, οι «Φίλοι της Συρίας» αναφέρουν ότι μπορούν να στείλουν βοήθεια στη Συρία μέσα σε 48 ώρες, εάν το καθεστώς σταματήσει την επίθεσή του και επιτρέψει την πρόσβαση.

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να πάρουν το πράσινο φως από την Δαμασκό για να στείλουν στη Συρία την εκπρόσωπό τους για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Βάλερι Έιμος.

Οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας που ζητούν από τον Σύρο πρόεδρο να επιτρέψει την πρόσβαση στην Χομς, όπου χιλιάδες άτομα έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη εξαιτίας των συγκρούσεων, έχουν αυξηθεί.

Στην διάσκεψη της Παρασκευής θα συμμετάσχουν περίπου 70 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Τουρκία. Δεν θα παραστούν Ρωσία και Κίνα που άσκησαν βέτο στο αραβικό σχέδιο που ζητούσε την άμεση αποχώρηση του Μπασάρ Αλ-Άσαντ από την εξουσία.

Η διακήρυξη που θα προκύψει από την διάσκεψη θα απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός και την εκτίμηση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία, απειλώντας με νέες κυρώσεις εάν αυτό δεν γίνει.

Επίσης, η διακήρυξη αναμένεται να ανακηρύξει το αντιπολιτευτικό Συριακό Εθνικό Συμβούλιο ως τον «νόμιμο» αντιπρόσωπο των Σύρων, αλλά δεν αναμένεται να προσφέρει την πλήρη αναγνώρισή του.

Ειδικός απεσταλμένος ο Κόφι Ανάν

Την Πέμπτη, ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, διορίστηκε «κοινός απεσταλμένος» των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για την κρίση στη Συρία.

Ο Ανάν θα έχει την βοήθεια ενός αναπληρωτή, ο οποίος θα προέρχεται από αραβική χώρα, διευκρινίζεται στην κοινή ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, και του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ-Αράμπι.

Έργο του Κ.Ανάν θα είναι να προσπαθήσει να πείσει την Συρία να θέσει τέλος στις βιαιότητες και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ θα προωθήσει μια ειρηνική λύση στην συριακή κρίση.

Ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει διαβουλεύσεις στη Συρία και εκτός αυτής με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Σε ανακοίνωση του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου αναφέρεται ότι ο Κόφι Ανάν θα πρέπει «να συμβάλει στην εξεύρεση ειρηνικής και ολοκληρωμένης λύσης (στην κρίση) που θα ανταποκρίνεται στις δημοκρατικές επιθυμίες του συριακού λαού, μέσω ενός πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και την συριακή αντιπολίτευση, στο σύνολό της».

Ο ίδιος ο Κόφι Ανάν απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές να συνεργαστούν για τον τερματισμό της βίας και για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση.

«Επιδιώκω την πλήρη συνεργασία όλων των πλευρών σ’ αυτήν την αποφασιστική προσπάθεια του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τον τερματισμό της βίας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης για την προώθηση μιας ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση» αναφέρει ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Για τον Ρίτσαρντ Γκόουαν από το Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το γεγονός ότι ο Κ.Ανάν «είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην δυτική εκστρατεία εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να του προσδώσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στα μάτια του συριακού καθεστώτος».

«Όμως αν δεν τον στηρίξουν αρκετά οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, είναι πιθανόν ο Άσαντ και οι γύρω από αυτόν να αρνηθούν να συζητήσουν σοβαρά μαζί του» κατέληξε ο Γκόουαν.

Συνεχίζεται η επίθεση στη Χομς

Πυρά πυροβολικού δέχθηκε την Παρκευή η πόλη Χομς της Συρίας. Η συνοικία Μπαμπα Άμρο πλήττεται εκ νέου. Τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένας άνδρας και ο 14χρονος γιος του.

Εν τω μεταξύ, η βία στη χώρα συνεχίζεται. Την Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους περίπου 60 άτομα σε ολόκληρη τη Συρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024