Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φορολογεί τα ακίνητα της Καθολικής Εκκλησίας η κυβέρνηση Μόντι

Φορολογεί τα ακίνητα της Καθολικής Εκκλησίας η κυβέρνηση Μόντι

Στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Καθολικής Εκκλησίας που εξυπηρετεί εμπορικούς σκοπούς αναμένεται να προχωρήσει για πρώτη φορά η κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι. Η ιταλική κρίση χρέους φέρνει τους τίτλους τέλους στην εξαίρεση της εκκλησιαστικής περιουσίας από τη φορολογία ακινήτων -που είχε καταργηθεί επί Μπερλουσκόνι και επανήλθε επί Μόντι. Το συνολικό ύψος του φόρου που θα καλείται να καταβάλλει ετησίως το Βατικανό ενδέχεται να φθάνει έως και τα 720 εκατ. ευρώ. Μπροστά στην οικονομική κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» και τις θυσίες που καλούνται οι ίδιοι να κάνουν, όλο και περισσότεροι Ιταλοί ζητούσαν τους τελευταίους μήνες τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Καθολικής Εκκλησίας που εξυπηρετεί εμπορικούς σκοπούς αναμένεται να προχωρήσει για πρώτη φορά η κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι. Η ιταλική κρίση χρέους φέρνει τους τίτλους τέλους στην εξαίρεση της εκκλησιαστικής περιουσίας από τη φορολογία ακινήτων -που είχε καταργηθεί επί διακυβέρνησης Μπερλουσκόνι και επανήλθε επί Μάριο Μόντι.

Το συνολικό ύψος του φόρου που θα καλείται να καταβάλλει το Βατικανό ενδέχεται να φθάνει έως και τα 720 εκατ. ευρώ, βάσει εκτιμήσεων δημοτικών υπηρεσιών.

Μπροστά στην οικονομική κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» και τις θυσίες που καλούνται οι ίδιοι να κάνουν, όλο και περισσότεροι Ιταλοί ζητούσαν τους τελευταίους μήνες τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο ιταλικός Τύπος έχει επίσης προβάλλει εκτεταμένα θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Το Βατικανό, βάσει συμφωνιών με το ιταλικό κράτος, δεν καταβάλλει τον προβλεπόμενο φόρο ακινήτων, έστω και αν τα κτίρια ιδιοκτησίας του βρίσκονται στην ιταλική επικράτεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θετική απέναντι στην πρόταση του Μάριο Μόντι να εισάγει τροπολογία στο Κοινοβούλιο ώστε να καταβάλλει η Εκκλησιαστική Εκκλησία φόρο για ακίνητα που εξυπηρετούν εμπορικούς σκοπούς.

«Για μία αξιόλογη πρόοδο» έκανε λόγο ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica. Ο Μάριο Μόντι είχε στείλει στην Κομισιόν σχετική επιστολή ενημερώνοντας για τις προθέσεις του.

Η Καθολική Εκκλησία της Ιταλίας διαθέτει 110.000 ακίνητα αξίας περίπου εννέα δισ. ευρώ -στους τίτλους ιδιοκτησίας περιλαμβάνονται εμπορικά κέντρα και πολλά οικιστικά ακίνητα.

Όπως επισημαίνει η Corriere della Sera, οι φορολογικές αρχές θα υπολογίσουν πόσο αναλογικά το φόρο με βάσει το ποσοστό ενός ακινήτου που εξυπηρετεί καθαρά θρησκευτικούς σκοπούς. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση μία Εκκλησία θα εξακολουθεί να εξαιρείται από την καταβολή φόρου, αλλά για παράδειγμα ένα παρεκκλήσι που λειτουργεί εντός ενός ξενώνα θα φορολογηθεί ανάλογα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024